Dark Saga PL 982532 2103

O temacie

Autor Baggio

Zaczęty 26.11.2012 roku

Wyświetleń 982532

Odpowiedzi 2103

Greg

Greg

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy
Witam.

Czy mógłby mi ktoś poradzić, gdzie znajdę "drewno" do produkcji mieczy? Znalazłem fajny przepis na "Śmiercionoścę" który ma całkiej fajny damage, a brakuje mi do niego tylko tego jedynego komponentu. Dla (prawdopodobnie :p) ułatwienia sprawy mogę tylko stwierdzić, że w obozie ferokijczyków widziałem jakieś interaktywne drzewo, ale za nic w świecie nie wiem, jak się mam do tego dobrać. Tak przy okazji, jedno wtrącone pytanko - bardziej opłaca się przerobić Magiczny Pancerz, "ku chwale Beliara" :p czy może raczej "ku chwale Innosa"? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Co do drzew to sam miałem problem. Idąc do piratów jest jedno takie drzewo. Jest blisko drogi w pobliżu grobu. Od grobu biegnij w stronę piratów i sprawdzaj prawą stronę.

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

Dark Saga PL
#201 2012-12-08, 10:16(Ostatnia zmiana: 2012-12-08, 10:24)
takze pytanie kto ma sejva przed pojsciem na golemy ? bo nie mam sily juz zaczynac od nowa  oO
Gdzieś wyżej zdaje się Gother podał linka do dwóch sejwów, które mogą Cię interesować.

Tak poza wszystkimi pytaniami odnośnie zadań, odkryłem jedną literówkę i jedno powtórzenie w tłumaczeniu - jeśli wyjdzie kiedyś jakaś łatka (np. patch 1.1?) to można poprawić
Dzięki wielkie za zgłoszenie, w wersji 1.1 na pewno zostaną te błędy usunięte.

1. Można założyć miecz, który zabieramy Francisowi? Próbowałem rozmawiać z paladynami, albo konsekrować go przy posągu Innosa - bez skutku
2. Czy zadanie "Artefakty obozu orków" można jakoś ukończyć? W solucji jest opisana tylko 1 część - są tam w ogóle jakieś artefakty? Ja znalazłem tylko parę książek..
1. Tę broń mogą noisć tylko paladyni. Niestety, ale w tej grze Alaster nie zostaje paladynem.

2. Tak, da się ukończyć. Co do samych artefaktów... No cóż, faktycznie tam za tym "portalem" są same śmieci - trochę twórcy nas rozczarowali. A żeby je ukończyć musisz właśnie zrobić drugą część zadania.
Spoiler
Jest taka jaskinia w obozie orków, w której są 4 kwadratowe kolumny (ułamane z góry). Jeśli dobrze się przyjrzeć, to na każdej z nich zauważysz przycisk. Kiedy wciśniesz je w odpowiedniej kolejności, na najdalszej ścianie powstanie coś na kształt twarzy - jest to ołtarz. Musisz do niego się pomodlić. Jak już to zrobisz, obejrzyj się - po środku jaskini na kamieniu ujrzysz nagrodę: pewien artefakt. A zadanie się zamknie.

Czy mógłby mi ktoś poradzić, gdzie znajdę "drewno" do produkcji mieczy? [...] Dla (prawdopodobnie :p) ułatwienia sprawy mogę tylko stwierdzić, że w obozie ferokijczyków widziałem jakieś interaktywne drzewo, ale za nic w świecie nie wiem, jak się mam do tego dobrać.
Musisz mieć w ekwipunku topór drwala. W jego opisie nawet jest napisane: "Nadaje się do rąbania drzew". Wtedy podchodzisz do takiego drzewa (a w grze jest ich kilka lub kilkanaście - w różnych częściach wyspy) i robisz to, co w kopalni robiłeś z rudą.

Tak przy okazji, jedno wtrącone pytanko - bardziej opłaca się przerobić Magiczny Pancerz, "ku chwale Beliara" :p czy może raczej "ku chwale Innosa"? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
Cóż, każda z opcji ma swoje zalety. Żeby tu nie spoilerować, to odsyłam Cię do opisu tego zadania, w którym są wymienione zalety każdej z nich.

EDIT:
Hm, dziwne, link do zadania z jakiegoś powodu nie przekształca się w link, więc podaję go "luzem" tu: http://tdspl.cba.pl/solucja.php?kat=oO &zad=mz#oO

EDIT2:
No i już wiem czemu. Stojące obok siebie małe 2x "o" zostają automatycznie zamienione na emotkę...
Tak czy siak chodzi o zadanie z obozu orków "Magiczna zbroja", którego opis przeczytasz w solucji.

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

Greg

Greg

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy

Greg

Dark Saga PL
#202 2012-12-08, 10:19(Ostatnia zmiana: 2012-12-08, 10:21)
Witam.

Czy mógłby mi ktoś poradzić, gdzie znajdę "drewno" do produkcji mieczy? Znalazłem fajny przepis na "Śmiercionoścę" który ma całkiej fajny damage, a brakuje mi do niego tylko tego jedynego komponentu. Dla (prawdopodobnie :p) ułatwienia sprawy mogę tylko stwierdzić, że w obozie ferokijczyków widziałem jakieś interaktywne drzewo, ale za nic w świecie nie wiem, jak się mam do tego dobrać. Tak przy okazji, jedno wtrącone pytanko - bardziej opłaca się przerobić Magiczny Pancerz, "ku chwale Beliara" :p czy może raczej "ku chwale Innosa"? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Co do drzew to sam miałem problem. Idąc do piratów jest jedno takie drzewo. Jest blisko drogi w pobliżu grobu. Od grobu biegnij w stronę piratów i sprawdzaj prawą stronę. Musisz mieć topór Drwala. Do kupienia za 0 u Tobiasa. I jak podbiegasz do drzewa do wyświetla się napis drzewo i klikamy, a dalej jak z rudą.

Sorry za podwójny post. Ten do usunięcia.

Andre202

Andre202

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy
Chyba złapałem buga w zadaniu "Piedestał Boga smoków", mianowicie posiadam już bańkę upiora i teraz pozostało już tylko aktywować portal zaklęciem i wsadzić kamień. Problem w tym, że mimo iż tego nie robiłem, na każdym z piedestałów widnieje już "kamień ogniskujący", przez co nie mogę umieścić tego właściwego. Da się coś z tym zrobić, czy już tego zadania nie ukończę? Dodam, że gdy podejdę do kamieni to zostaję przeteleportowany ponad piedestał po czym upadam na ziemię.

Nygus

Nygus

Użytkownicy
posty132
Propsy14
  • Użytkownicy

Nygus

Dark Saga PL
#204 2012-12-08, 11:33(Ostatnia zmiana: 2012-12-08, 13:06)
Co z tymi zbieglymi niewolnikami, jak ich wcielo? Jest jakis kod na ich przywolanie?

Na szczescie mialem save z jakichs 20 min wczesniej, faktycznie trzeba najpierw porozmawiac z Baradem.

Greg

Greg

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy
Mam 2 małe pytanka.

1) Kamień zręczności przy obozie myśliwych ma jakiś limit? Odespałem kilka dni od ostatniego używania i gdy podchodzę do niego nic się nie dzieje.

2) Czy ta magiczna zbroja z zadania od Kar a kama ulepsza się z czasem? Tzn czy te statystyki zostają na stałe czy da się zwiększyć je w jakiś sposób?

Andre202

Andre202

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy
Udało mi się zakończyć "Artefakty obozu orków", chociaż przyznam szczerze, że odnalezienie odpowiedniej kombinacji kolumn zajęło mi sporo czasu :D  Umieścić kolejność wciskania przycisków w poradniku?

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
@UP

Nie masz się co trudzić - już jest i to dosyć od dawna :) .

1. Rozumiem, że chodzi tutaj o te tzw. "monolity" które to dają zarówno efekty pozytywne, jak i negatywne ? Jeśli tak, to proponuję i kopsnąć się do obozu Ferokijczyków i spytać któregoś z imiennych npc'tów (nie pamiętam jego imienia, ale za dużo imiennych to ich tam nie ma) na temat tych kamieni. Jest tam dosyć obszernie opowiedziane co i jak, więc problemu być nie powinno.

2. O ile dobrze przeczytałem w solucji na http://www.thedarksaga.cba.pl ,to dalej się zbroja raczej nie rozwija.

Spoiler
Możesz poprosić tylko Innosa, aby ci ją ulepszył, lub Beliara. W zależności od tego, jaką grasz postacią będą to (cyt. z w.w strony spolszczenia modyfikacji
"Pancerz Innosa ma lepsze statystyki obronne i podnosi maksymalne HP oraz manę, natomiast Pancerz Beliara podnosi siłę i zręczność...".

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Magic

Magic

Użytkownicy
posty36
Propsy4
  • Użytkownicy

Magic

Dark Saga PL
#208 2012-12-08, 14:55(Ostatnia zmiana: 2012-12-08, 15:42)
Hm, coś dziwnego w takim razie. Bo faktycznie, ten klucz jest do kufra. Ale ja pamiętam, że trafiłem na to miejsce jeszcze przed spotkaniem z Gerardem i bez problemu kręciłem szkatułkę. Może buga masz jakiegoś? A co najgorsze - chyba nie ma tam innej drogi, niż ów teleport. Wrócić stamtąd co prawda da się po skałach, ale wejść chyba nie da rady. Chociaż możesz poszukać drogi.

Rozumiem tyson, ze nie macie niczego do konsoli, co mogłoby uruchomić obkręcanie (vide - problem z drzwiami w świątyni u paladynów)

Inaczej wejść nie da rady, chodziłem, szukałem i nic.

ps. Jak ruszyć zadanie "Mglista przeszłość"?

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Chyba złapałem buga w zadaniu "Piedestał Boga smoków", mianowicie posiadam już bańkę upiora i teraz pozostało już tylko aktywować portal zaklęciem i wsadzić kamień. Problem w tym, że mimo iż tego nie robiłem, na każdym z piedestałów widnieje już "kamień ogniskujący", przez co nie mogę umieścić tego właściwego. Da się coś z tym zrobić, czy już tego zadania nie ukończę? Dodam, że gdy podejdę do kamieni to zostaję przeteleportowany ponad piedestał po czym upadam na ziemię.
Z tego co czytałem na rosyjskim forum, to ten bug nie przekreśla możliwości wykonania zadania. Po prostu musisz robić wszystko wg instrukcji Gerarda/Solucji z pominięciem ustawiania kamienia ogniskującego. Powinno się wykonać.

1) Kamień zręczności przy obozie myśliwych ma jakiś limit? Odespałem kilka dni od ostatniego używania i gdy podchodzę do niego nic się nie dzieje.

2) Czy ta magiczna zbroja z zadania od Kar a kama ulepsza się z czasem? Tzn czy te statystyki zostają na stałe czy da się zwiększyć je w jakiś sposób?
1. A jego wpływ już Cię opuścił, zanim podchodziłeś do niego znowu? Ewentualnie zapisz i wczytaj - powinien działać jak nowy.

2. Nie, ta zbroja nie ulega ulepszeniom. Raz konsekrowana jednemu z bóstw, pozostaje taka do końca gry.

Udało mi się zakończyć "Artefakty obozu orków", chociaż przyznam szczerze, że odnalezienie odpowiedniej kombinacji kolumn zajęło mi sporo czasu :D  Umieścić kolejność wciskania przycisków w poradniku?
Proponuję, żebyś zrobił ładny opis tego i podesłał mi na priv (lub GG) - wstawiłbym to do solucji :)

Rozumiem tyson, ze nie macie niczego do konsoli, co mogłoby uruchomić obkręcanie (vide - problem z drzwiami w świątyni u paladynów)

Inaczej wejść nie da rady, chodziłem, szukałem i nic.

ps. Jak ruszyć zadanie "Mglista przeszłość"?
Do konsoli mamy tylko te 4 kody, które podałem. A o które drzwi Ci chodzi, bo nie do końca zrozumiałem?
Spoiler
Bo jeśli o te w pomieszczeniu, do którego wchodzi się przekręcając dwie statuetki, to tam trzeba strzelić z łuku/kuszy w jeden z posągów (chyba coś na nim zielonego jest) i przejście się otworzy.

Co do mglistej przeszłości, to do zadania potrzebujesz generalnie 2-ch NPC#msg1062910ów: Francisa i Gerarda. Zgaduję, że tego ostatniego jeszcze nie spotkałeś, stąd Twoje pytanie.

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

Magic

Magic

Użytkownicy
posty36
Propsy4
  • Użytkownicy

Magic

Dark Saga PL
#210 2012-12-08, 16:34(Ostatnia zmiana: 2012-12-08, 16:36)
Do konsoli mamy tylko te 4 kody, które podałem. A o które drzwi Ci chodzi, bo nie do końca zrozumiałem?
Spoiler
Bo jeśli o te w pomieszczeniu, do którego wchodzi się przekręcając dwie statuetki, to tam trzeba strzelić z łuku/kuszy w jeden z posągów (chyba coś na nim zielonego jest) i przejście się otworzy.

Co do mglistej przeszłości, to do zadania potrzebujesz generalnie 2-ch NPC#msg1062939ów: Francisa i Gerarda. Zgaduję, że tego ostatniego jeszcze nie spotkałeś, stąd Twoje pytanie.

Obkręcanie szkatułki do której prowadzi nas ognik, dobra odpuszczę to, widać mam buga :P

Mglista przeszłość to zadanie które pojawia się u Gerarda, w dzienniku mam tylko że Gerard urywa rozmowę kiedy poruszyłem temat ocalałych ze statku. Francis już jest trupem, bo skończyłem jego zadanie, a żadnych kwestii dialogowych nie było. To zadanie nie jest przypadkiem alernatywne dla wcześniejszego spotkania Gerarda nim zrobimy zadanie dla Francisa?

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Mam kolejne (mam nadzieję, że ostatnie, i przepraszam za upierdliwość) pytania.

1. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, gdzie jeszcze, poza stołem alchemicznym Oswalda, można znaleźć diament ?
2. Gdzie żyją kraury ?
3. Jak przyłączyć się do Ferokijczyków, aby Danielle uczyła nas obróbki i ulepszania pancerzy/broni ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi na te pytania, pozdrawiam (propsy powystawiam jutro wszystkim pomagającym - dzisiaj już wyczerpał mi się limit).

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Greg

Greg

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy
Mam kolejne (mam nadzieję, że ostatnie, i przepraszam za upierdliwość) pytania.

1. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, gdzie jeszcze, poza stołem alchemicznym Oswalda, można znaleźć diament ?
2. Gdzie żyją kraury ?
3. Jak przyłączyć się do Ferokijczyków, aby Danielle uczyła nas obróbki i ulepszania pancerzy/broni ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi na te pytania, pozdrawiam (propsy powystawiam jutro wszystkim pomagającym - dzisiaj już wyczerpał mi się limit).

1) Nie wiem

2) Obok Aslana(obóz myśliwych) tam jest misja Kamienie Adanosa. Tam na polu są 3.

3) A która to Danielle? Bo ja nawet takiej nie znalazłem.

A moje 2 pytania. Wie ktoś gdzie można znaleźć jakiś dobry szkic miecza jednoręcznego? A 2 jak wywabić ochroniarza Ash-Kora? Jak wyciągam broń i czekam to wszyscy mnie atakują. Skończyły mi się pomysły.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Rozumiem, że chodzi o to pole w obozie Ferokijczyków ? Jeśli tak, to chyba mam jakiegoś buga, bo u mnie normalnie pracują rolnicy, nie ma żadnego płonącego pola. Jeśli jednak nie o to chodzi, to prosiłbym o konkrety. Danielle to kobitka, pracująca albo za domem alchemika Oswalda, albo gotuje coś w którymś z domków w pobliżu domu Doriana. Szkoda, że nie masz pomysłu, gdzie mogą być te diamenty, bo są one potrzebne do naprawdę efektywnej i fajnej zbroi.

Co do szkicu, to poszukaj u kowala u Ferokijczyków (szkic "Pogromcy" i nawet nie dużo wymaga do wykonania). Ja osobiście Ash-Kora wywabiłem raz strzałą z łuku (wcześniej ustawiłem się w miarę niewidocznym dla orków w tej jaskini miejscu), a raz stanąłem kilka metrów od niego (okolice półki z tabliczką, no, może trochę dalej), wyciągnąłem miecz i poczekałem aż zaszarżuje, po czym odciągnąłem go prawie do wejścia do jaskini i tam pokonałem.

Magic

Magic

Użytkownicy
posty36
Propsy4
  • Użytkownicy
Bo nie chodzi o to pole. Płonące pole jest za tawerną, idź wzdłuż rzeczki, spotkasz tam rolników, płonące pole i posąg Innosa.

Greg

Greg

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy

Greg

Dark Saga PL
#215 2012-12-08, 20:31(Ostatnia zmiana: 2012-12-08, 22:26)
Rozumiem, że chodzi o to pole w obozie Ferokijczyków ? Jeśli tak, to chyba mam jakiegoś buga, bo u mnie normalnie pracują rolnicy, nie ma żadnego płonącego pola. Jeśli jednak nie o to chodzi, to prosiłbym o konkrety. Danielle to kobitka, pracująca albo za domem alchemika Oswalda, albo gotuje coś w którymś z domków w pobliżu domu Doriana. Szkoda, że nie masz pomysłu, gdzie mogą być te diamenty, bo są one potrzebne do naprawdę efektywnej i fajnej zbroi.

Co do szkicu, to poszukaj u kowala u Ferokijczyków (szkic "Pogromcy" i nawet nie dużo wymaga do wykonania). Ja osobiście Ash-Kora wywabiłem raz strzałą z łuku (wcześniej ustawiłem się w miarę niewidocznym dla orków w tej jaskini miejscu), a raz stanąłem kilka metrów od niego (okolice półki z tabliczką, no, może trochę dalej), wyciągnąłem miecz i poczekałem aż zaszarżuje, po czym odciągnąłem go prawie do wejścia do jaskini i tam pokonałem.

Wiem gdzie jest 2 diament. Ale to będzie trochę chyba SPOJLER. Jak się idzie do Królowej Pełzaczy jest w jaskini taka jakby kuźnia. Jest to 1 pomieszczenie za śluzem. Diament leży na wprost od wejścia za kamieniem.

Mam mały problem. Dałem zmieniony eliksir Ash Korowi. On go pije zamienia się w chrząszcza. Bije go staje się orkiem. Pokonuje go,okradam. A on wstaje i jedyne to mówi "Nie ma tu miejsca dla śmierdzącego Morra" O co chodzi? Brama jest zamknięta i nie mogę wyjść.

Nieaktualne.

Andre202

Andre202

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy

Andre202

Dark Saga PL
#216 2012-12-08, 22:29(Ostatnia zmiana: 2012-12-08, 22:31)
Greg, gdy Ash-Kor zamieni się w chrząszcza musisz uderzyć go RAZ, po czym zamieni się z powrotem w orka i zanim rozpocznie się walka powie do Ciebie jeszcze parę "miłych" słów :)

Mahridspoland - Dorian sam do Ciebie zagada z propozycją dołączenia do nich, musisz po prostu przysłużyć się Ferokijskiej społeczności wykonując misje

Magic

Magic

Użytkownicy
posty36
Propsy4
  • Użytkownicy
Jeszcze jedna sprawa, po napadzie na obóz orków, znów zrobił się zwał w przejściu, co gorsze SENDTRIGGER_4 nic nie pomaga. Ktoś miał taki problem i czy jakoś go rozwiązał?

Andre202

Andre202

Użytkownicy
posty60
Propsy8
  • Użytkownicy
SENDTRIGGER_4? A nie raczej SENDTRIGGER TRIGGER_4? Miałem podobny problem, tyle że z bramą do obozu paladynów, po mozolnych próbach kod w końcu zadziałał i dał się wpisać tylko w jednym, określonym miejscu. Popróbuj może wpisywać kod ciągle o kawałek się przesuwając, albo wręcz wpisać kod biegnąc na ten zwał. Brzmi śmiesznie ale w moim przypadku tylko to pomogło. W razie czego pamiętaj o tym że ewentualnie możesz przechodzić górą zawsze.

Magic

Magic

Użytkownicy
posty36
Propsy4
  • Użytkownicy
Tak, tak SENDTRIGGER TRIGGER_4, późna godzina już daje o sobie znać, kod działa, ale w moim przypadku zadziałał tylko od strony jaskini Gerarda, to tak dla pokoleń zostawiam info, gdyby ktoś miał podobny problem.

0 użytkowników
Do góry