Historia 49143 112

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 31.08.2012 roku

Wyświetleń 49143

Odpowiedzi 112

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
W sumie mnie dziwi że jeszcze nie ma w offtopicu tematu o historii, no ale ktoś musi zacząć by był. Zobaczymy czy jest popyt na tM na takie tematy :wink:

Na początek: kwestia Słowian.
Powszechnie przyjętą teorią jest ta, według której Słowianie żyli sobie na bagnach Prypeci po czym w wyniku Wędrówki Ludów w V wieku wyruszyli zdobywając znaczną część Europy. Byli ludem prymitywnym a wszystkiego nauczyli się od Germanów i innych sąsiadów.
Wykpiwaną teorią jest ta szukająca naszych korzeni w Scytach i Sarmatach, alltochtoniczna. Oczywiście garnki czy inne znaleziska archeologiczne można przypasowywać to do tej, a to do innej kultury i ludu zależnie od "wydzimisię" archeologa/historyka, jednak jest pewien sposób by tą przynależność pewniej uznać. Jest nią genetyka.
Z badań genetycznych wynika że ludy Europy tworzą głównie halpogrupy R1b(celtycka) i R1a(słowiańska). Scytowie są utożsamiani z ludem irańskim w oparciu o język na temat której nie wiadomo prawie nic. Co ciekawe Herodot nie zauważył podobieństwa pomiędzy językiem scytyjskim a perskim co powinno być normalne uznając Scytów za lud irański. Niedawno zbadane starożytne DNA scytyjskie jest typowo słowiańskie  zarówno pod względem haplotypu Y-STR (znaczników zawartych w chromosomie  męskim Y) jak i też autosomalnie (tzn. w innych chromosomach). Osetyńczycy, uważani za potomków Scytów nie mają nic wspólnego z Scytami(przynajmniej tak wynika z badań DNA).
Zaraz ktoś zacznie mówić że przecież dlaczego poziom wytwórstwa Słowian a Scytów to dwa różne światy. Jednak historia ma to do siebie że są wzloty i upadki. Najprostszy przykład: bez badań genetycznych i przekazów pisemnych historyk z 4123 roku badający znaleziska z lat 1980-2010 mógłby uznać że na początku lat 90 XX wieku nastąpił najazd ludów z Zachodu na nasze ziemie, w końcu zmieniły się przedmioty codziennego użytku itd.

Na razie tyle, idę spać:D

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Historia
#1 2012-08-31, 07:48(Ostatnia zmiana: 2012-08-31, 07:56)
Powszechnie przyjętą teorią jest ta, według której Słowianie żyli sobie na bagnach Prypeci po czym w wyniku Wędrówki Ludów w V wieku wyruszyli zdobywając znaczną część Europy.
radzę sprawdzić na mapie gdzie dokładnie leży prypeć.

I radzę też nie wypowiadać na tematy o których gówno wiesz, i zamiast tego, poczytać trochu książek.

Jak znam życie zaraz do tego tematu się zleci reszta gimbusów i zacznie pierdolić coś jak, że polacy mieli tylko słabiutkie czołgi t-34 kiedy niemcy ruszyli na nich z tygrysami w 39 itp. (już raz takie stwierdzenie na tym forum widziałem)

I jak znam życie nie da mi to spokoju i będę musiał każdego poprawiać :(

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
Zobaczymy czy jest popyt na tM na takie tematy :wink:
Nie.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Historia
#3 2012-08-31, 13:20(Ostatnia zmiana: 2012-08-31, 13:26)
hurr durr polska narud wybrany dziedzictwo sarmatuw i kosmituw, cztredziesci i cztery.

TEN TEMAT JEST TERAZ O POLANDBALLU
Spoiler
Spoiler
Spoiler

@down: nie.

Spoiler

makin' bacon

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
hurr durr polska narud wybrany dziedzictwo sarmatuw i kosmituw, cztredziesci i cztery.

TEN TEMAT JEST TERAZ O POLANDBALLU
Spoiler
Spoiler
Spoiler

Wypierdalaj.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Historia
#5 2012-08-31, 13:28(Ostatnia zmiana: 2012-08-31, 13:35)
stare faren, bardzo bardzo stare

@down: nie o to chodzi

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Historia
#6 2012-08-31, 13:31(Ostatnia zmiana: 2012-08-31, 13:59)
nie mogłem nowych znaleźć. W sumie mógłbym jakieś zrobić, ale pomysłów brak.

@up: że sam polandball jest stary? owszem, jest.

makin' bacon

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Kurwa Kazz weź mnie trzymaj : p

kazzmir
  • Gość
Kurwa Kazz weź mnie trzymaj : p

mam cię przytulić czy obezwładnić xD

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

[/quote]

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Szykuj kurwa piórnik, a nie pierdoły na forumcu piszesz. Od poniedziałku jesteś królem gimbazy

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Historia
#11 2012-08-31, 22:36(Ostatnia zmiana: 2012-08-31, 22:36)
królem gimbazy zostaje się ewentualnie po 3 latach. jego czeka kocenie, mierzenie parapetów zapałką i gruntowanie kibli tymże przyrządem :lol2: .

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Chuja, idę już do Technikum

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Gimbus na nowy poziom doświadczenia awansował.  :ok:

Комиссар RBT

kazzmir
  • Gość
najbardziej interesuje mnie czy jest coś na teutonów, skąd, dlaczego i tak dalej. zakładam że dawno temu te irańskie dupki chcieli teutonom narzucić swoje kebaby i dlatego tak nas teraz nie lubią :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przyjrzyjcie się dokładnie tej mapie :lol2:

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
Mapa rusi halickiej?

EHEHEHEEHEEEEHEHEHHE DOBRE

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Przyjrzyjcie się dokładnie tej mapie :lol2:

W takiej rozdzielczości to można sobie patrzeć, o co chodzi? Źle rozmieszczone miasta?

Mapa rusi halickiej?

EHEHEHEEHEEEEHEHEHHE DOBRE

siedź cicho

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Nie ma się co łamać ja tez nic nie widzę a niby studiuje historię (widać ze mnie musi być strasznie chujowy student) : p

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry