Tworzenie launchera gry. 9920 10

O temacie

Autor marcio13174111

Zaczęty 21.08.2012 roku

Wyświetleń 9920

Odpowiedzi 10

marcio13174111

marcio13174111

Użytkownicy
posty29
Propsy1
  • Użytkownicy

marcio13174111

Tworzenie launchera gry.
2012-08-21, 18:14(Ostatnia zmiana: 2012-08-21, 18:42)
Witam. Mam demo mojej gry. Zawiera ono dwie lokacje: wnętrze budynku i dwór. Znajdują się tam NPC. Tak na próbę chciałem włączyć. I teraz muszę się zapytać, czy jest możliwość stworzenia launchera takiego jak w Wiedźminie?

http://eselter.net16.net/p/w2_launcher.png

Jak tak, to prosiłbym o link do poradnika, albo sami napiszcie mi jak to zrobić. Szukałem w internecie, ale tam są tylko poradniki do tworzenia Launcherów do serwerów Metina i Tibi (obie gry gówniane :D ). Widzieliście taki poradnik?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To po prostu bardzo prosta aplikacja okienkowa. Być może są jakieś gotowe "generatory", ale ja proponowałbym po prostu sklecić ją w Visual Basicu, interface tworzysz tam "graficznie", bardzo łatwo ustawiasz parametry obiektów w gotowej tabelce, a kodu prawie nie ma.

marcio13174111

marcio13174111

Użytkownicy
posty29
Propsy1
  • Użytkownicy
Tak, słyszałem o Visual Basic. To jest od razu na komputerze, czy trzeba pobrać? Nie pogardziłbym też linkiem do poradnika albo gdybyś zrobił dla mnie taki krótki poradniczek.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Visual Basic to język programowania. Potrzebowałbyś raczej kursu niż krótkiego poradnika (uczyłeś się kiedyś jakiegoś języka?). Do tworzenia aplikacji w nim potrzebujesz Visual Studio, możesz pobrać za darmo od Microsoftu, jednak przy darmowej licencji zastosowania są bardzo ograniczone.

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Drock

Tworzenie launchera gry.
#4 2012-08-21, 20:03(Ostatnia zmiana: 2012-08-21, 20:03)
Tak, słyszałem o Visual Basic. To jest od razu na komputerze, czy trzeba pobrać? Nie pogardziłbym też linkiem do poradnika albo gdybyś zrobił dla mnie taki krótki poradniczek.

google i YT nie gryzie

launcher

marcio13174111

marcio13174111

Użytkownicy
posty29
Propsy1
  • Użytkownicy
Ech... Właśnie na youtube widziałem ten program Bartis -.- Uczyłem się kiedyś kiedyś języka, ale nie pamiętam jakiego i nie pamiętam już nic. Na youtube był filmik jak zrobić launcher do serwera San Adnreas Multiplayer. Dam sobie chyba spokój z tym launcherem i tyle. Chociaż fajnie by wyglądało, ale już nic...

NIE!!! Pobrałem sobie już Visual Basic. Teraz pytanie moje jest takie: Co zrobić, żeby launcher otwierał moją grę? Robię tak: włączam "New Project" potem "Windows Application". Edytuję "form1.vb" i zmieniam nazwę okienka na "Flasher - Launcher". Potem wsickam ToollBox i wybieram Button. Przeciągam, zmieniam jego nazwę na "Uruchom". Wchodzę w "Public Class Form1". Tam pod "Wandles Button1.Click" wpisuję: System.Diagnostics.Process.Start("---") No i nie wiem co wpisać w nawiasie, żeby mi się uruchomiła gra. Od razu mam wpisać nazwę pliku .exe? Co dalej???

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

RafalBudzis

Tworzenie launchera gry.
#7 2012-08-21, 22:08(Ostatnia zmiana: 2012-08-21, 22:12)
Nazwę pliku .exe lub ścieżkę jeśli nie będzie on w tym samym folderze. oraz po przecinku parametry z jakimi uruchamiasz parametry oddzielasz spacja.

ja w swoim launcherze do gierki w XNA zrobiłem tak

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        If (System.IO.File.Exists("Game.exe")) Then
            If CheckBox1.Checked = True Then
                Process.Start("Game.exe", TextBox1.Text & " " & TextBox2.Text & " " & "1")
            Else
                Process.Start("Game.exe", TextBox1.Text & " " & TextBox2.Text & " " & "0")
            End If
        Else
            MsgBox("Nie znalazłem gry")
        End If

End Sub

marcio13174111

marcio13174111

Użytkownicy
posty29
Propsy1
  • Użytkownicy
To ma wyglądać tak?

System.Diagnostics.Process.Start Shell ("c\ścieżka\do\mojej\gry.exe")?

Czy mam po prostu wpisać:

Shell "c:\sciezka\do\twojej\gry.exe"
unload me
end

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

RafalBudzis

Tworzenie launchera gry.
#9 2012-08-22, 09:54(Ostatnia zmiana: 2012-08-22, 10:10)
Wytłumacze ci troche mój kod jesli chcesz poprostu wystartować gre bez parametrów to

If (System.IO.File.Exists("data\Game.exe")) Then'sprawdza czy istnieje plik
            Process.Start("data\Game.exe")'jeśli istnieje uruchom
        Else
            MsgBox("Nie znalazłem gry")'jeśli nie istnieje pokaz komunikat
        End If

jeśli się nie poda pełniej ścieżki reszta uzupełni się o ścieżkę w której jest launcher.

Jeśli launcher jest np w
c:\sciezka\do\twojej\Launcher.exe

to wpisanie
"data\Game.exe"

oznaczać będzie ze szukamy exe w
c:\sciezka\do\twojej\data\Game.exe

Ridic530

Ridic530

Użytkownicy
posty73
Propsy3
  • Użytkownicy
Ja chyba takiego launchera stworzę w c++ gdyż znam ten język ale w nim raczej dodam że launcher pokaże moje intro a potem włączy grę

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry