C++ problem! 4411 6

O temacie

Autor Hestes768

Zaczęty 17.08.2012 roku

Wyświetleń 4411

Odpowiedzi 6

Hestes768

Hestes768

Użytkownicy
posty39
Propsy3
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Z góry wybaczcie, że nie nazwałem tematu tak, aby bardziej określał mój problem, ale nie do końca wiem, jak to opisać w jednym zdaniu :P. A więc, tworzę grę konsolową (tak sobie myślę, że będzie to najlepszy sposób na rozwinięcie swoich umiejętności.) a więc tak, jeśli jest taka możliwość (a chyba napewno :D ) to czy da się, by np. co 15 min dodawało mi się np. surowce?

Czyli mam napisane np. 1200 a po 15 minutach 1500, jest taka możliwość? Jeśli tak to prosiłbym o dokładne wytłumaczenie. Czytam książkę "Od zera do gier kodera", z tego co szukałem to nie znalazłem rozwiązania w tej książce na mój problem. (Nie wiem może coś przeoczyłem, ew. coś takiego było tylko ja tłumok uznałem to za mało istotne :D )

Z góry dziękuje za wszelką pomoc!

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
W pętli głównej programu masz jakieś dwie zmienne start, koniec. Zmiennej start przypisujesz przy pierwszym uruchomieniu głównej pętli aktualny czas, zachowujesz ją i nie zmieniasz jej, dopóki różnica koniec - start = 15 min. Zmienna koniec jest aktualizowana w każdym wywołaniu pętli głównej.

Hestes768

Hestes768

Użytkownicy
posty39
Propsy3
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Hestes768

C++ problem!
#2 2012-08-17, 19:00(Ostatnia zmiana: 2012-08-17, 19:16)
Dzięki sprawdzę czy działa :)  Jakby co to będę pisał...

EDIT.

Wszystko fajnie (niby) działa. A dlaczego niby? Bo zrobiłem to na czystym projekcie. Nie wiem czy zadziała to w projekcie gry. Jeszcze raz dzięki. Mam też pytanko.

Jakie kursy programowania c,c++ ew pascal polecacie? "Od zera do gier kodera" pióra Karola Kuczmarskiego jestem jeszcze przed połową i czytam na spokojnie pisząc na kartce każdy program. Napisalibyście jaki kurs polecacie. Gdzieś słyszałem o symfoni c++, zaraz sprawdze czy godne uwagi. Dzięki za wszystkie propozycje.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki sprawdzę czy działa :)  Jakby co to będę pisał...

EDIT.

Wszystko fajnie (niby) działa. A dlaczego niby? Bo zrobiłem to na czystym projekcie. Nie wiem czy zadziała to w projekcie gry. Jeszcze raz dzięki. Mam też pytanko.

Jakie kursy programowania c,c++ ew pascal polecacie? "Od zera do gier kodera" pióra Karola Kuczmarskiego jestem jeszcze przed połową i czytam na spokojnie pisząc na kartce każdy program. Napisalibyście jaki kurs polecacie. Gdzieś słyszałem o symfoni c++, zaraz sprawdze czy godne uwagi. Dzięki za wszystkie propozycje.
Symfonia jest dobra ale ja po przeczytaniu połowy rzuciłem na półkę bo było to bez sensu, lepiej się uczy tak ja teraz to robisz. Piszesz jakiś program, obrałeś sobie cel. Czegoś nie umiesz to wpisujesz w google albo piszesz na forum, ja tak się uczę programować.

Hestes768

Hestes768

Użytkownicy
posty39
Propsy3
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Hestes768

C++ problem!
#4 2012-08-18, 07:36(Ostatnia zmiana: 2012-08-18, 10:53)
Aha :D  Dzięki za podpowiedź. Ale wiesz, podstaw lepiej nauczyć się z książki nie uważasz? :D  W każdym razie dzięki :)

EDIT.

Mam jeszcze jedną sprawę :P Czy mógłby ktoś napisać jak od jakiejś zmiennej odjąć liczbę np:

zmienna1 = 20;

I chodzi mi oto aby od tej zmiennej odjąć np. 5. Wiem, że to banalne ale naprawdę nie mam pojęcia jak to zrobić :D

Za pomoc props.

Hestes768

Hestes768

Użytkownicy
posty39
Propsy3
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Ja pierdziele :D  Zapomniałem wpisać = do moich prób. Dzięki props leci :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry