Gothic 1 - Wine 4774 8

O temacie

Autor Buras

Zaczęty 22.06.2012 roku

Wyświetleń 4774

Odpowiedzi 8

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Testuję ostatnio Windowsowe aplikacje na moim Ubuntu za pomocą Wine. Przyszła kolej na Gothica. O ile instalacja przebiegła bez problemów o tyle jest problem z odpaleniem gry. Gdy próbuję uruchomić grę z poziomu menu Ubuntu, pojawia się na chwilę ikona aktywnej aplikacji, po czym znika nie dając żadnych efektów. Gdy natomiast odpalę execa bezpośrednio z folderu gry, pojawia się ekran wczytywania, ale gdy gra ma się już uruchamiać następuje natychmiastowy błąd Access Volation.

Czy jest ktoś, kto może podać mi prawidłową konfigurację Wine oraz Gothica, aby stał się grywalny?

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Po kij chcesz grać na Ubuntu? O.o Tam 98% gier ścina jak chu*...

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cóż, to raczej mało istotne. Można powiedzieć, że to taki test. Dalej czekam na odpowiedź na moje pytanie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Najlepiej wyłączyć muzykę i logo startowe w starterze lub gothic.ini (musicEnabled=0, playLogoVideos=0). Może być też konieczne skopiowanie z Windowsa biblioteki msvcrt.dll jeśli ta z Wine powoduje crashe. Tutaj jest jeden poradnik: http://wikigames.ubuntu.pl/wiki/index.php?title=Gothic .

Ja kilka lat temu też z tym kombinowałem, w końcu się udało, ale bez tekstur :| Za to z tego co kojarzę, Adanos podołał.

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cóż, postępowałem po części wg tego poradnika. Postanowiłem podmienić niektóre z oryginalnych bibliotek Wine na te z tutka (które miały jednak mniejszy rozmiar) oraz zastosowałem bibliotekę, którą mi zaproponowałeś. Co do pliku ini to:
 - scaleVideos=1 zmieniłem na scaleVideos=0
 - playLogoVideos=1 zmieniłem na playLogoVideos=0
 - zVidResFullscreenX=XXXxXXX zVidResFullscreenY=XXXxXXX - podałem swoją rozdzielczość, gdyż zrezygnowałem z emulacji pulpitu z poziomu configa Wina + zmieniłem ręcznie głębię kolorów na 32bit
 - musicEnabled=1 pozostawiłem, gdyż jak mówiłem zastosowałem dllki z tutka i w tym przypadku wyłączenie muzyki nie było narzucane

I niestety wszystko pozostaje bez zmian. Ktoś posiada może inne propozycje?

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Niestety, brak zmian.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Gothic 1 - Wine
#7 2012-06-22, 17:41(Ostatnia zmiana: 2012-06-22, 17:43)
MUZYKA W GRZE-Wine bezproblemowo obsługuje dźwięk w Gothicu, lecz nie muzykę lecącą podczas gry. Możemy w pliku konfiguracyjnym gry wyłączyć muzykę lub zastosować natywne biblioteki. Biblioteki do pobrania: dmband.dll dmime.dll dmloader.dll dmstyle.dll dmsynth.dll dmusic.dll dmcompos.dll Pobrane bibliotek należy skopiować do katalogu /home/twój_profil/.wine/drive_c/windows/system32
Masz to zrobione?

No i, czy masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej?

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak, jak już pisałem wyżej, posiadam te biblioteki. Co do sterowników to zainstalowałem sterowniki własnościowe z któregoś apletu Ubuntu. W każdym razie w Linuxowych grach nie miałem problemów.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry