PC gaśnie po sekundach od włączenia 42320 99

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 13.04.2012 roku

Wyświetleń 42320

Odpowiedzi 99

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W ciągu kilku sekund od włączenia, pc gaśnie. Czas nie jest stały, rekord to około pół minuty, tak że zaczął nawet się ładować system. Kiedy resetuję kilka razy, kolejne próby są najczęściej góra kilkusekundowe.

Najpierw miałem nadzieję że to tylko zasilacz, niestety jego podmiana na analogiczny nic nie zmieniła, powtarza się dokładnie to samo (a podłączyłem tylko płytę główną!).

Kiedy wyjąłem jedyną kość ram (2gb ddr3), komputr się włącza, wiatraki kręcą, ale oprócz tego nie ma żadnych reakcji, w tym na monitorze. W takim stanie wytrzymuje nieokreśloną, prawdopodobnie nieograniczoną ilość czasu. Żeby go wyłączyć, muszę wtedy przez wiele sekund przytrzymać przycisk zasilania.

Czy po wyciągnięciu ramu bios nie powinien nadal normalnie budzić monitora i wyświetlać ekranu post, a dodatkowo zacząć piszczeć? Mam wrażenie że kiedy ją usunąłem, to po prostu jest dostarczane zasilanie, ale jakakolwiek sekwencja bootowania nawet się nie zaczyna.

Nie mam zapasowej kości ram żeby spróbować ją podmienić (chyba że jakieś stare 256mb ddr1) (ani drugiego komputera żeby sprawdzić czy w nim ta podejrzana by działała). Czy uważacie że to ona może być przyczyną, kupić w tej sytuacji nową (i koniecznie większą...)?

Jeszcze wczoraj pc normalnie działał i normalnie go wyłączyłem. Gdyby to był tylko zasilacz, to bym bez wahania kupił nowy, bo najtańsze które powinny współpracować są na Allegro za 15zł łącznie z przesyłką. Gdyby winowajcą miał być ram lub płyta główna czy graficzna, sprawa się masakrycznie komplikuje...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
pecet bez ramu piszczy - zależy od płyty głównej, ale jeszcze nigdy nie widziałem żeby bez ramu wyświetlał cokolwiek;
zasilacz za 15 zł to urządzenie do palenia komputerów a nie zasilacz.

"pecet gaśnie 30sec po włączeniu" = wszystko łącznie z wiatrakami pada? Osobiście obstawiałbym płytę główną, ale ram jest milszą, tańszą i w sumie również prawdopodobną perspektywą.

znacznie mniej prawdopodobne - patrzyłeś, czy kondensatory na płycie głównej nie są napuchnięte?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

PC gaśnie po sekundach od włączenia
#2 2012-04-13, 23:11(Ostatnia zmiana: 2012-04-13, 23:13)
Patrzałem, wszystkie kondensatory wyglądają idealnie. Gaśnie, czyli tak jakbym wyjął nagle wtyczkę z napięcia albo odcięto prąd, zwyczajnie zdycha. To że bez ramu zamiast piszczeć w ogóle tak naprawdę się nie ładuje oprócz świecenia diodami i kręcenia wiatrakami też mnie niepokoi.

Płyta główna to ostatnie co chciałbym obstawiać, dlatego najpierw obwiniłem zasilacz, a jak się wybronił to rzucam podejrzenie na RAM :D

Na Allegro widzę ramy 2gb ddr3 1333mhz za ~50zł (lepszy GoodRAM czy Samsung) i 4gb ddr3 1600mhz za ~80zł. Ale to już jest jakiś konkretniejszy wydatek, dlatego musiałbym najpierw 100% upewnić się że to jest przyczyna (chociaż w razie czego dodatkowa kość też by nie zaszkodziła, ale po prostu mam inne wydatki - przymierzałem się żeby kupić tableta).

Pierwszy raz piątek trzynastego okazał się dla mnie pechowy, a kolega z klasy złamał na wf'ie nogę :|

Kości które mnie zainteresowały:
http://allegro.pl/samsung-ram-2gb-ddr3-1333mhz-gwarancja-faktura-vat-i2264573591.html
http://allegro.pl/pamiec-ram-goodram-ddr3-2gb-1333mhz-cl9-promocja-i2260995018.html
http://allegro.pl/nowa-pamiec-ram-ddr-3-goodram-4gb-pc1333-cl9-i2257476264.html

Chociaż może akurat wpadnie jakieś stypendium na koniec liceum jeśli biorą pod uwagę średnią razem z przedmiotami których już nie miałem w trzeciej klasie...

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Mogę cię trochę zmartwić, ale jeżeli jest to to samo co miałem ja (a na to wskazują objawy) może to być procesor i jeżeli prędko tego nie załatwisz, a będziesz próbował go włączyć, mogą paść wszystkie podzespoły co stało się z moim komputerem, po czasie dowiedziałem się że to procesor nawalał i pociągnął za sobą prawie wszystko inne.
Spotkałem się też z "odmianą" problemu kiedy komputer się normalnie włączał, ale w losowym okresie (czasem po kilku godzinach) wyłączał się tak jak mówisz.

Komputer bez RAM zawiesza się od razu po uruchomieniu? Jest to zupełnie normalne, w końcu to tam przechowywane są wszystkie dane o procesach aktywnie wykonywanych.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
spam :D
Pierwszy raz piątek trzynastego okazał się dla mnie pechowy, a kolega z klasy złamał na wf'ie nogę
dla mnie jest szczesliwy, z fizyki dostalem 2+ :D

dobra dobra, juz ide

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#5 2012-04-13, 23:22(Ostatnia zmiana: 2012-04-14, 00:20)
Sawik, nie zawiesza się, po prostu się nie uruchamia, nawet bios. Po prostu jest zasilanie w wyniku czego świecą diody i kręcą się wiatraczki. Cóż, w takim razie na razie wyłączę go i dam spokój dopóki nie będę miał konkretnych pomysłów, byleby nie nawaliła płyta główna, procek ani grafika.

Kiedy wsadzam ram z powrotem działa "normalnie" oprócz gaśnięcia po kilku sekundach.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Prawdopodobnie płyta główna, niestety.

Tajek

Tajek

Użytkownicy
posty42
Propsy5
  • Użytkownicy
sprawdź kartę graficzną

//edit.aztek. mutli, papa

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Mam to samo, od kiedy wczoraj zaglądam na biurko a tam wszystko zalane!!! Czyżby siostra zrobiła coś w stylu lanego pn. tylko dla komputera? Wytarłem go dokładnie, wyjąłem RAM i kartę graficzną i nadal to samo co u Ava. Czekam do wieczora, odpalam, cud działa, uruchamiam Unity a po chwili zdechł i wszystko wróciło do tego co było po zalaniu.

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ale zgaduję że akurat mówisz o laptopie? W takim urządzeniu bałbym się sam grzebać :D
Bo żeby z kolei zalać pc chyba trzeba by go zanurzyć w wodzie albo zdjąć najpierw obudowę...

Jak sprawdzić kartę graficznaą? Zasilanie jest podłączone szerokim i krótkim wtykiem do płyty głównej, nawet gdybym rozpoznał grafikę (nigdy nie interesuję się specjalnie bebechami sprzętu który już dobrze działa) to jak ją łatwo wyłączyć?

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Nie, miałem na myśli PC, na laptopie(win7) korzystam z neta itp. a na PC(winXP) mam Unitka itd.
Karta graficzna to ta największa część przyczepiona prostopadle do płyty głównej, u mnie jest też ona przykrócona do obudowy, a więc ją odkręciłem i wyjąłem. U mnie głównym podejrzanym jest jedna z grup pamięci RAM, spalenie się kilku grup na jednej kości jest rzadko spotykanym zjawiskiem ale się zdarza. Przed chwilą próbowałem go uruchomić a tu kreseczki z paska ładowania wywaliło za jego obszar  :D  :

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#11 2012-04-14, 14:31(Ostatnia zmiana: 2012-04-14, 14:52)
Wyjąłem kartę graficzną, nic nie zmieniło. Próbowałem zdjąć radiator z procesora, ale raz że mimo odpięcia jakiejś dziwnej dźwigni nie chce zejść, to jeszcze zdałem sobie sprawę że przecież istnieje coś takiego jak pasta termoprzewodząca, a z mojej znikomej wiedzy na jej temat wynika że gdybym już zdjął radiator, to musiałbym obowiązkowo zeskrobać starą i nałożyć nową (której nie posiadam) bo inaczej pewnie spaliłbym procka...

Meatrikz przypomniał mi że ma podobny problem od dłuższego czasu i znalazł jakiś sposób na uruchamianie który o dziwo choć nie jest zbyt wygodny to jednak działa. Nie mogę się doczekać żeby go poznać :D

BTW, co myślicie o takiej paście termoprzewodzącej: http://allegro.pl/pasta-termoprzewodzaca-1g-i2269500497.html ? Tylko 1zł za strzykawkę 1g, ponoć przewodność termiczna > 1.829 W/m-K, ale z drugiej strony z całą pewnością chińska i na żadnej normalnej stronie nie ma o niej wzmianek :D

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Prawdopodobnie płyta główna, niestety.
Również mi się tak wydaje, albo to, albo zasilacz. Podaj jaki masz model zasilacza oraz resztę konfiguracji.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Tak jak pisałem, wymiana zasilacza na inny nic nie zmieniła, dalej dokładnie to samo.

Ogólnie konfiguracji nie pamiętam, a bez możliwości odpalenia kompa raczej jej nie podam. Kupiony okazyjnie nowy komplet z monitorem lcd za 900zł razem, ale dawał radę uciągnąć nawet Wiedźmina 2. 2GB ramu, jakiś Radeon, procesora oczywiście nie pamiętam. Nie interesuję się sprzętem dopóki działa bez zarzutu :D

kazzmir
  • Gość
płyta...

kiedyś bawiłem się wymianą wiatraka na czipsecie na wypasiony wielki i pasywny jakiegoś zalmana uszkodziłem zupełnie przypadkiem jednego takiego małego tranzystora i było po sprawie. niemal na pewno gdy tak się dzieje to płyta, po prostu za dużo tam jest rzeczy do popsucia się w porównaniu z taką kartą graficzną stanowiącą jakąś zamkniętą całość, ramy które teraz są tanie jak barszcz i mają już od dawna gwarancję dożywotnią. procesor??? nie wierzę, chyba że wyjmowałeś, gmerałeś i coś się pojebało samo.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nic nie robiłem, podkręcona łagodnie była tylko łagodnie grafika (dołączonym oficjalnym narzędziem od Radeona które samo znalazło optymalne parametry), ale to już od bardzo dawna. Do wczoraj kompa miałem nawet zaplombowanego, ale rozebrałem go skoro i tak już był po gwarancji.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Prawdopodobnie to jednak ram

Zasilacz odpada bo bys kompa nie wlaczył aczkowiek jak to jakis rzech za 15 zeta to inna bajka bo komp niby sie wlacza ale traci cały power po chwili tu profilaktyka czyszczenia moze czynic cuda
Grafa tez odpada kompa bez grafy urochomisz tyle ze nic nie zobaczysz aczkolwiek komp by działał a ze wspomniales ze ładował sie system to znaczy grafa ok
Płyta rózniez odpada bo by nie doszło do ładowania systemu zreszta istnieje kilka sposób sprawdzenie tego jesli w tak krótkim czasie jestes wstanie sprawdzic czy swieci sie dioda od Hdd to git i czy naped sie wysuwa to juz kilka rzeczy z płyty eliminujemy.

Płyta to stwierdzenie ogolnikowo tu jest wina albo ramu albo slota na ram i to jest bardzo realne wedle objaw aczkowiek wspomniałes ze odblobowałes kompa czyli nigdy wczesniej go nie czysciłes to niby zwykla profiliktyka ale czyni cuda.

Opcje sa 2 jesli ram to wymiana jesli slot to opcja znowu 2 albo naprawa w serwisie albo nowa płyta jako ze nieraz z podobno sutuacja przychodzili do nas kilenci to radziłem nowa płyte jednak ze tu niemamay jeszcze 100% pewnosci za mało info jak dla mnie  

Btw jesli masz 1 kosc i 2 sloty to mozesz przepiac ram na inny slot to mozna bedzie wybadac cos wiecej  

Jest sporo opcji ale mozemy po kolei kazda sprawdzic i wyeliminowac

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
U mnie wyłączał się komputer po paru sekundach jak miałem uszkodzony panel USB ( jedno wejście było zgięte). Wtedy tylko trzeba od motherboarda odczepić ten panel i voila.
Warto  sprawdzić

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#18 2012-04-14, 19:18(Ostatnia zmiana: 2012-04-14, 19:21)
Też pomyślałem o uszkodzonym slocie na ram, i o ile pamiętam właśnie próbowałem podłączać go do drugiego i nie odniosło to skutku (ale mogłem je pomylić - choć jest to mało możliwe - i sprawdzę jeszcze raz).

Wygląda to dokładnie jakby nagle zostało odcięte napięcie, ale podmiana zasilacza ani trochę na to nie wpłynęła, czyli musi chodzić o co innego. To że przy następujących po sobie próbach każda następna zdaje się być krótsza, zdawałoby się sugerować związek z nagrzewaniem się, ale dziwne wtedy wydaje się zarówno to że czas pracy wynosi zaledwie kilka sekund, jak i to że awaria była taka gwałtowna, pc przestał działać z dnia na dzień.

Tizgar, jak rozumiem pracujesz w serwisie - co myślisz o reakcji na wyjęcie kości ram? Czy bios nie powinien normalnie funkcjonować bez niego (a przynajmniej piszczeć)? Bo tak jak pisałem, bez niego komputer się jakby włącza tylko "częściowo", jedyną reakcją jest odpalenie się wiatraczków, nie budzi się nawet monitor - czyli że bios prawdopodobnie nie zagaduje do karty graficznej.

Szkoda że nie mam na chacie jakiejś dodatkowej kości, jedyne co, to mógłbym z drugiego pc wyjąć i przetestować jakąś starą ddr1.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Komp powinien piszczec ze niema ramu slyszałem ze sa kompy w ktorych nie piszczy ale nigdy na oczy takiego nie widziałem.

Bios sie bez ramu nie odpali standardowa procedura po wlaczenie wyglada tak mowie tu o win98 bo tam to ładnei widac w xp viscie czy 7 jest ta sama procedura tylko nie tak ładnei widoczna

Standardowa Procedura zaczyna sie od naliczania ramu potem znajduej dysk i naped i po tym dopiero jest opcja wejscia do biose bez ramu nie moze zainicjowac 1 krok i tym samym niema właczenia kompa

Twoje wlaczenie kompa polega na tym ze masz zasilanie stad sie wszystko kreci itp to rozwiazuje problem ze to nie wina zasilacza tu dalej jest opcja albo ram albo sloty na ram

Sytuacje taka miałem niedawno u kumpla wlaczalismy kompa odpalił sie, dioda od monitora sie swieciła i po sekundzie gasnął na ekranie była ciemnosc sytuacja prawie identycza jak u ciebie kumpel twierdił ze grafa ja ze ram no i fakt ram był spalony

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry