Problem z unpackiem Exe. 3784 5

O temacie

Autor Gotyk

Zaczęty 10.03.2012 roku

Wyświetleń 3784

Odpowiedzi 5

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy

Gotyk

Problem z unpackiem Exe.
2012-03-10, 12:58(Ostatnia zmiana: 2012-03-10, 12:59)
Witam.
Mam zamiar spolszczyć gierkę spakowaną w jeden plik exe i z niego odpalaną, próbowałem kilku programów do dekompilacji itp by wydobyć muzykę,skrypty,grafikę ale w ch*j nie idzie bo wyświetla się następująca mniej więcej taka treść:
Plik nie może zostać rozpakowany ponieważ został skompilowany przez Mikrosoft Visual C++ 6.0

Czy macie na to jakąś radę?

Ps. I nie wyjeżdżajcie z Restorator.
Każda chęć pomocy będzie proposowana :lol:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Tosya, ale on chce zdekompilować program. Jest to proces odwrotny do kompilacji. Chce uzyskać kod źródłowy.

Jak program został napisany w C++, to olej próbę dekompilacji, bo nie będziesz raczej wiedzieć, co zrobić z tym co otrzymasz.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Z tego co ja rozumiem, on nie chce zdekompilować programu i otrzymać jego kodu, a tylko wyciągnąć zasoby. Normalnie jest to możliwe za pomocą prostych programów tylko ResHacker czy rozbudowany, ale komercyjny Restorator. Jednak Visual Studio kompilując projekt w jakiś specjalny sposób pakuje i zabezpiecza zasoby, tak że nie da się ich wyciągnąć zwykłymi metodami. Niestety nie wiem czy, ani jak, jest to możliwe.

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Jest to możliwe bo ta gierka była już tłumaczona z Włoskiego na angielski, a teraz ja chcę to zrobić na polski, niestety w zasobach są napisy po angielsku na obrazkach itp a chcę to przerzucić na PL. Widzę że chyba będę musiał napisać na tym angielskim forum które zajmowało się anglizacją gry :huh:  
No ale jak obiecałem daje po proposie  ^^

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Szaromrok

Problem z unpackiem Exe.
#4 2012-03-12, 03:24(Ostatnia zmiana: 2012-03-12, 03:49)
Wyciągnij z execa plik |.res|. Szczerze mówiąc nie sądzę, że choćby z resource hackerem miałby być problem. Jeśli jest, podeślij ten plik, coś się poradzi. Zainstaluj SDK Microsoft Visual C++, stamtąd dasz radę to otworzyć ów plik z zasobami. Dalej to już robisz co tam chcesz.
Pozdrawiam ;)

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Dzięki, spróbuję  :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry