Przemiana w potwora (skrypt w tick tocku) 2179 2

O temacie

Autor mass1500

Zaczęty 31.01.2012 roku

Wyświetleń 2179

Odpowiedzi 2

mass1500

mass1500

Użytkownicy
posty149
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
ostatnio wpadł mi do głowy pomysł żeby napisać skrypt przemiany w tick tocku (potrzebny do questa) i próbowałem coś wykombinować  z tworzeniem i używaniem zaklęcia, próbowałem też wzorować się na spellu przemiany konkretnie na tym
// ------ Warg ------
func int Spell_Logic_TrfWarg (var int manaInvested)
{
if ((Npc_GetActiveSpellIsScroll(self) && (self.attribute[ATR_MANA] >= SPL_Cost_Scroll)))
|| (self.attribute[ATR_MANA] >= SPL_Cost_TrfWarg)
{
self.attribute[ATR_MANA] = self.attribute[ATR_MANA] - SPL_Cost_TrfWarg;

Npc_SetActiveSpellInfo(self, Warg);
return SPL_SENDCAST;
}
else
{
return SPL_SENDSTOP;
};
};
ale gdy pisze daje samo SetActive to nic a jak daje też resztę to wywala mi błędy o braku średnika, nie mam pomysł jak to zrobić myślałem też żeby tylko przypisać SetVisual warga i zmienić gildje ale wtedy chyba też nie będzie działać chodź nie jestem pewny, nie mam już pomysłów co może działać, jeśli ktoś wie co muszę poprawić to niech napisze

aha i jeśli chodzi o warunki do funkcji w tick tocku to na pewno działa bo sprawdzałem printscreenem

z góry dzięki za pomoc

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ale co ty właściwie robisz? To skrypt rzucania czaru będący częścią większego systemu magii, w dużej części obsługiwanego bezpośrednio przez silnik. Wywołanie go raczej nic nie da.

Poza tym, wywoływać taką zmianę w ticktocku?!? Nawet gdybyś to osiągnął, byłoby to szaleństwo biorąc pod uwagę że ticktocki zwykle działają z wysoką częstotliwością.

Ogólnie, o ile kojarzę, nie da się tak po prostu skryptowo przełączyć całego mdsa na inny. Co najwyżej na inny model korzystający z tego samego szkieletu. Co innego gdybyś skorzystał z któregoś z narzędzi do moddingu silnika, wtedy dałoby się znaleźć i wywołać odpowiednią funkcję.

mass1500

mass1500

Użytkownicy
posty149
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
czyli biorąc pod uwagę to że wpisanie skryptu nie wystarczy to jak można temu zaradzić nieinteresuje mnie metoda tylko efekt obojętne mi to czy całe zaklęcie ma byc wywołane, czy część, czy jeszcze co innego chodzi mi poprostu aby npc stał się wargiem a potrzebne jest to do misji którą chce zrobić a jeśli chodzi że to szaleństwo według avallach to powiem tylko tyle  że napisałem to tak aby skrypt wywoływał się raz na jakiś czas czyli npc nie będzie co klatkę zmieniał się w warga

jeśli ma ktoś jakiś pomysł to niech śmiało piszę, ja już nie mam pomysłów, najlepiej aby napisał tu ktoś kto robił podobną rzecz

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry