Tekstura cegły 7220 7

O temacie

Autor MaxZajka

Zaczęty 24.12.2011 roku

Wyświetleń 7220

Odpowiedzi 7

MaxZajka

MaxZajka

Użytkownicy
posty60
Propsy9
  • Użytkownicy
Witajcie, w dzisiejszym poradniku przedstawię wam w jaki to sposób wykonać teksturę cegły.
Zaczynajmy  ^^  

Krok 1:
Tworzymy nową warstwę, rozmiar według woli użytkownika, ja wezmę dla przykładu 512 X 512

Krok 2:
Teraz u góry klikamy na Filtr, następnie na Renderowanie, Chmury i wybieramy Jednolite Chmury. Przyjmujemy następujące opcje:

-Szczegóły 15
-Zaznaczamy Kafelkowe
-Rozmiar X na 1,0
-Rozmiar Y na 1.0

Krok 3:
U góry panelu wybieramy Kolory, następnie wybieramy Barwienie i
wybieramy odpowiadający nam kolor, który będzie widoczny na cegiełce.

Ja wezmę takowe oto ustawienia:

Krok 4:
Czas stworzyć nową warstwę, klikamy u góry na Warstwa, po czym klikamy na Nowa Warstwa, w nazwie może wpisać Cegła, tło wypełniania dajmy na Białe.

Krok 5:
Ok wszystko gra, teraz klikamy na Filtr po czym wybieramy Artystyczne i wybieramy GIMProfesjonalista i przyjmujemy następujące opcje:;

Krok 6:
Świetnie, teraz u góry klikamy na Okna potem na Dokowane okna dialogowe i klikamy na Warstwy, i na warstwie Cegła wybieramy tryb: Połączenie ziarna.

A oto efekt:

Następny poradnik już wkrótce, trzymajcie się  :)

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przecież to gotowa dołączona do gimpa tekstura, jest nawet pokazana nazwa - bricks.pgm. Jedyne co zrobiłeś to powieliłeś ją i użyłeś pokrywania na innej prostej, zabarwionej warstwie (a to wszystko korzystając z narzędzia które jest przeznaczone do czego innego i którego najwyraźniej nie rozumiesz...).

MarkosBoss

MarkosBoss

RaveN Studio
posty119
Propsy186
Profesjabrak
  • RaveN Studio
A mnie rozbroiło:
Ok wszystko gra, teraz klikamy na Filtr po czym wybieramy Artystyczne i wybieramy GIMProfesjonalista i przyjmujemy następujące opcje:;
:lol2:  
Nie ma czegoś takiego - kto choć trochę jest obeznany z GIMPem powinien to wiedzieć.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
omg... W zasadzie nic nie zrobiłeś oprócz wykorzystania gotowej tekstury z gimpa. Zresztą efekt i tak gorszy niż zwykłe pobranie teksturki bazowej z CGtextures ^^

Popisuje się ciągle menda jedna...

koksikmajor

koksikmajor

Użytkownicy
posty692
Propsy89
  • Użytkownicy

koksikmajor

Tekstura cegły
#4 2011-12-25, 17:43(Ostatnia zmiana: 2011-12-25, 17:43)
ja się zgodzę z fartuessem ta cegła mi się nie spodobała a poza tym cegła w rzeczywistości jest czerwona :lol2:

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Tekstura cegły
#5 2011-12-25, 20:46(Ostatnia zmiana: 2011-12-25, 20:49)
Może ten tutorial jest do dupy, jednak z drugiej strony fajnie jest się pośmiać z ludzi, którzy ze 3 razy odpalili Gimpa i poznali z 5 filtrów, a już nazywają siebie "2D graphic". :lol2:
Jeszcze śmieszniejsze jest to, że publikują to w internecie :D

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy924
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis

EdekSumo
Wyspa Khorinis

Tekstura cegły
#6 2011-12-25, 20:52(Ostatnia zmiana: 2011-12-25, 23:59)
BTW koksikmajor nie każda cegła jest czerwona są białe i w różnych innych kolorach.
Żeby nie było że go bronie :D  ja tylko opieprzam koksika :D
@down czy ja tu mówię z czego one są?
ja tylko odpowiadam i idiotyczny post:
cegła w rzeczywistości jest czerwona  

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Tekstura cegły
#7 2011-12-25, 22:59(Ostatnia zmiana: 2011-12-25, 23:00)
Białe cegły mają zupełnie inną fakturę. Są robione z innej gliny.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry