Filtr na ekranie 2526 5

O temacie

Autor chemik

Zaczęty 25.10.2011 roku

Wyświetleń 2526

Odpowiedzi 5

chemik

chemik

Użytkownicy
posty33
  • Użytkownicy
Dało by się zrobić tak, że np. po założeniu pierścienia czy amuletu cały "świat" jest widziany w skalach szarości?
Bo jak gadasz z poszukiwaczem to ekran się robi różowy i faluje, a ja bym chciał pierścień "zszarzający" rzeczywistość.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Da się tylko nakładać półprzezroczyste tekstury. Nie ma żadnych filtrów. Możesz nałożyć półprzezroczystą szarość, ale efekt raczej nie będzie zachwycający. O ile pamiętam efekt nazywa się screenblend.scx.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Bo jak gadasz z poszukiwaczem to ekran się robi różowy i faluje, a ja bym chciał pierścień "zszarzający" rzeczywistość.
No proszę. Człowiek uczy się przez całe życie... zawsze uważałem, że była to krwista czerwień.

Dało by się zrobić tak, że np. po założeniu pierścienia czy amuletu cały "świat" jest widziany w skalach szarości?
Takie coś do łba przychodzi coby może zrobić jakieś tga półprzeźroczyste z szarym odcieniem jakimś, który przy zakładaniu pierścienia wywoływany by był za pomocą fonta bądź TickTock.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Kaczka, widziałeś mój post? Nie da się niczego "wywoływać" za pomocą fonta. A jeśli chodzi o samo wyświetlanie, to screenblend.scx umożliwia jak napisałem bezpośrednie nałożenie tekstury, bez kombinowania z fontami (co niekoniecznie byłoby wykonalne).

chemik

chemik

Użytkownicy
posty33
  • Użytkownicy

chemik

Filtr na ekranie
#4 2011-10-30, 11:10(Ostatnia zmiana: 2011-10-30, 11:21)
A jak by to około wyglądało? Bo nigdy nie pracowałem z efektami :/ Dotychczas robiłem proste itemy, NPC'ów, dialogi i proste questy. Trochę też pracowałem na modelach. Może dam skrypt pierścienia:
INSTANCE ItRi_One_Ring(C_Item)
{
name = NAME_Ring;

mainflag = ITEM_KAT_MAGIC;
flags = ITEM_RING;

value = 5000;

visual = "ring.3ds";

visual_skin = 0;
material = MAT_METAL;
on_equip = Equip_ItRi_One_Ring;
on_unequip = UnEquip_ItRi_One_Ring;

description = "Jedyny Pierścień";

TEXT[2] = "";
TEXT[3]        = "";

TEXT[5] = NAME_Value;
COUNT[5] = value;

INV_ZBIAS = 200;
INV_ROTZ = INVCAM_Z_RING_STANDARD;
INV_ROTX = INVCAM_X_RING_STANDARD;

};

FUNC VOID Equip_ItRi_One_Ring()
{
                Npc_ChangeAttribute(self,ATR_HITPOINTS_MAX, 500);
Npc_ChangeAttribute(self,ATR_HITPOINTS, 500);
Npc_ChangeAttribute(self,ATR_STRENGTH, 50);
Wld_PlayEffect("screenblend.scx",  hero, hero, 0, 0, 0, FALSE );
};

FUNC VOID UnEquip_ItRi_One_Ring()
{
                if (self.attribute [ATR_HITPOINTS] < 500)
                {
                        self.attribute[ATR_HITPOINTS] = 1;
                }
                else
                {
                        Npc_ChangeAttribute(self,ATR_HITPOINTS,- 500);
                };
       Npc_ChangeAttribute(self,ATR_HITPOINTS_MAX,- 500);
       Npc_ChangeAttribute(self,ATR_STRENGTH,- 50);
       Wld_StopEffect("screenblend.scx");
};
Tę funkcję efektową skopiowałem z dialogu poszukiwacza. Nie mam pojęcia co znaczą te atrybutyhero hero 0 0 0 FalseTen skrypt prasuje się bezbłędnie, ale po założeniu, pierścień nie daje żadnego efektu.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Filtr na ekranie
#5 2011-10-30, 12:12(Ostatnia zmiana: 2011-10-30, 12:17)
Nie muszą cię interesować, dotyczą zadawania obrażeń przez efekt. Ale funkcję napisałeś złą, nie ma takiego vfx jak screenblend.scx.
W tej funkcji trzeba podać vfx - je samemu tworzy się specjalnymi skryptami. Screenblend to jeden z kilku efektów które są zaprogramowane w silniku i z których mogą korzystać vfx'y.

Musisz zrobić nowy vfx który korzysta z tego efektu i dać mu odpowiednie parametry (co może nie być takie banalne jak się wydaje). Nie jestem teraz na kompie, więc nie podam ci jak się za to zabrać, ale jak użyjesz wyszukiwania o screenblend.scx powinieneś coś znaleźć.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry