[Wings 3d] Jak zrobić jaskinie? 7983 17

O temacie

Autor misiekgrabo

Zaczęty 16.10.2011 roku

Wyświetleń 7983

Odpowiedzi 17

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
No więc zakładam ten temat z pytaniem do was. Szukałem w wielu tutorialach, na forum itp...być może coś przeoczyłem, ale to mało prawdopodobne. Chciałbym się dowiedzieć - jak zrobić jaskinie w wingsie 3d? Próbowałem już zaznaczać w worldzie jakąś kratkę itp. ale nie wiem jak zrobić rozdzielenie jaskiń, tunele itp. żeby była ładna i realistyczna. Umiem robić góry, jeziorko w wingsie 3d, itp. proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Huntik2009(misiekgrabo98).

PS. Z góry dziękuję za pomoc.

Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym ład i chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze.

Zapomnij... o wszystkim, co się działo w przeszłości.

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

[Wings 3d] Jak zrobić jaskinie?
#1 2011-10-16, 13:55(Ostatnia zmiana: 2011-10-16, 13:56)
Zobacz: http://themodders.org/index.php?/topic/13657-jak-zrobic-jaskinie-w-blenderze/
Postaraj sie zrobic to samo w wingsie co na tym wideotutorialu

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Mi chodziło o Wingsa 3d, ale nieważne, postaram się coś na tym zrobić.

Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym ład i chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#3 2011-10-16, 13:56(Ostatnia zmiana: 2011-10-16, 13:58)
Twórz jaskinię wywróconą na lewą stronę, jakby rękaw. Normalnie korzystaj z wyciągania i podobnych opcji. Na początku twórz korytarze o bardzo prostym kształcie, później skorzystaj z pojedynczego wygładzania i deformuj oraz dodawaj detale wedle uznania.
Na końcu wywróć cały model na lewą stronę (polecenie odwróć), tak żeby ściany były widoczne od środka, a nie od zewnątrz.

O, przy okazji patrząc po YT znalazłem booleany do Wingsa :D

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Hm. Ciekawy pomysł. Mogę wiedzieć gdzie jest ta opcja 'Odwróć' ? :P

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Czy może chodzi co o .Hole. ?

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

#7 2011-10-16, 14:54(Ostatnia zmiana: 2011-10-16, 15:19)
Czy może chodzi co o .Hole. ?
Pytałem Google Translate i powiedział, że bardzo prawdopodobne. :ok:

@Avallach ta riposta to do mnie czy do tego wyżej??  ^^

Darex#2

Darex#2

Użytkownicy
posty14
Propsy19
  • Użytkownicy
Mój sposób na jaskinie w programie wings jest prosty, wystarczy obejrzeć ten filmik.

Darex#2

Darex#2

Użytkownicy
posty14
Propsy19
  • Użytkownicy
Jasne, że korzystam z bardziej zaawansowanych narzędzi niż te które pokazałem na filmiku. Myślę jednak, że do gothic'a i na początek korzystania z tego programu to wystarczy.

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Chciałbym jeszcze jedno wiedzieć - jak zrobić żeby widać było 'kości' modelu ?

Darex#2

Darex#2

Użytkownicy
posty14
Propsy19
  • Użytkownicy

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Mam jeszcze JEDEN wielki problem. Nie wybrałem sposobu Darex#2'a, ale wybrałem mniej więcej sposób Avallacha... stworzyłem 'zamkniętą' jaskinię sześcianem. Gdy ją skończyłem itp. ostawiłem naprzeciwko 'wejścia' do potencjalnej jaskini, zaznaczam wejście i wyjście miejąc nadzieję że po tym się właśnie 'skleją' oba wejścia, a później dam wnętrze...niestety, nie udało się. Oto screeny, przez 'Mostem' i po 'Moście':

http://www.fotofotki.pl/images/sh57ld8f1pucmjsd8yv.jpg
http://www.fotofotki.pl/images/0xixfadhuf1bc2w928si.jpg
http://www.fotofotki.pl/images/6vkt9fqqmqt1qyjvjaio.jpg

A chcę zrobić tak by te oba końce się połączyły w sposób zgodny i ok, żebym mógł później kliknąć na tą 'zamkniętą jaskinię'(na początek tej jaskini, w tym lewym końcu) i kliknąć tam opcję 'Wnętrze' żeby zrobić jaskinię. Bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś mi pomógł.

Pozdrawiam.

Darex#2

Darex#2

Użytkownicy
posty14
Propsy19
  • Użytkownicy
Na tym filmiku, pokazuje jak łączyć jaskinie z światem mam nadzieje, że pomogłem.

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
TAK! Nareszcie mi się udało zrobić jaskinie w wingsie!  :lol:  Dziękuję przede wszystkim Avallachowi który naprowadził mnie na tą drogę, i Darex#2 - który pomógł mi rozwiązać problem z połączeniem jaskiń. Lecą propsy.

Pozdrawiam.

PS. Darex#2 - oglądnąłem do połowy filmiku, Odwróciłem, tak jak było na filmiku i zaznaczyłem obie płaszczyzny 'Most' i udało się. Dalej filmiku nie oglądałem bo to mi wystarczało. Można temat zamknąć.

PS2. Dzięki wam nieco się podćwiczyłem w wingsie 3d. Dzięki :)  Aha - mam spolszczonego Wingsa, ale nie wiem dlaczego niektóre opcje są po angielsku. Ale mi to nie przeszkadza. Akurat opcja 'Odwróć' była po polsku(ale była nie w tych opcjach co myślałem).

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry