Automatyczne przejście do następnej linii 4303 7

O temacie

Autor Tasilvar

Zaczęty 19.05.2011 roku

Wyświetleń 4303

Odpowiedzi 7

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Witam. Przeszukiwałem wątki na forum i nie znalazłem tematu w którym poruszany byłby problem przechodzenia do następnej linii w funkcji PrintScreen();

Domyślnie wpisując dłuższy ciąg znaków, w Gothic część stringa wychodzi poza ekran, i tu moje pytanie. Czy aby jest możliwość wymuszenia przejścia do następnej linii [tak jak jest to w okienkach dialogowych] po przekroczeniu np. 512px na ekranie ?

PS. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Mianowicie czy jest możliwość (a takowa być powinna) zmiany koloru czcionki od strony kodu?

Zaznaczam, że w grze (zarówno G1 jak i G2NK) było już to wykonywane [w oknach dialogowych kwestie były przedstawiane w barwie żółtej, a monologi czcionką czerwoną] - jednak nie mogłem tego znaleźć.

Pozdr. :wink:

gothic1210
  • Gość
Wszystko zależy od jednego pytania - czy interesuje cię praca z Ikarusem. Nim da się załatwić obie te rzeczy, bez niego - żadnej.

To np. nie można bez Ikarusa zrobić żeby napis Siła +5 był na zielono? No to szkoda.

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Wszystko zależy od jednego pytania - czy interesuje cię praca z Ikarusem. Nim da się załatwić obie te rzeczy, bez niego - żadnej.

No jeśli to jedyne wyjście to tak. Gdzieś na WoGu było o tym trochę info tylko aktualnie nie mogę tego znaleźć ;/

edit. okej, już znalazłem ;)

gothic1210
  • Gość
No jeśli to jedyne wyjście to tak. Gdzieś na WoGu było o tym trochę info tylko aktualnie nie mogę tego znaleźć ;/

Na tym forum temat Ikarus (Pakiet skryptów) - temat by orcwarrior  :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To np. nie można bez Ikarusa zrobić żeby napis Siła +5 był na zielono? No to szkoda.
Jeśli z góry pokolorujesz tak plik graficzny z czcionką, to tak. Ale Ikarus pozwala zmieniać za pomocą kodu kolor tekstu już wyświetlonego dowolnym fontem.
Tasilvar, będziesz musiał skorzystać z funkcji mierzenia długości stringu, wybierania X pierwszych liter z niego i za ich pomocą napisać swoją funkcję która w pętli będzie zamiast jednego printa wyświetlała kilka kolejnych, aż ostatni nie będzie mieścił się na ekranie.
Co do zmiany koloru napisu - sprawdź najnowsze posty na WoG, przy engine hooks, był tam nawet gotowy skrypt zmieniający kolor nazwy npc w zależności od jego nastawienia.

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Tasilvar, będziesz musiał skorzystać z funkcji mierzenia długości stringu, wybierania X pierwszych liter z niego i za ich pomocą napisać swoją funkcję która w pętli będzie zamiast jednego printa wyświetlała kilka kolejnych, aż ostatni nie będzie mieścił się na ekranie.

Co do kolorów to bym się zgodził, ale czy jeśli postawiłbym warunek sprawdzania długości stringa to dłuższe wyrazy które nie mieściłyby się w danej linijce byłyby "urywane" i część ich przerzucana do drugiej. To wglądałoby trochę mało estetycznie, bo wolałbym żeby cały wyraz został przerzucany (tak jak w chmurce dialogowej) do następnej linii.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Musiałbyś szukać ostatniej spacji (znak ASCII 32) w wierszu lub dwóch znaków przejścia do nowego wiersza (znaki ASCII 10 i 13) i wtedy ucinać.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry