Literatura 186673 268

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 25.03.2008 roku

Wyświetleń 186673

Odpowiedzi 268

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Literatura
#101 2011-02-15, 19:48(Ostatnia zmiana: 2011-02-15, 20:02)
Spoiler
To pałeczka. Cylindryczna bakteria, która wytwarza we krwi roztwór izotoniczny, spowalnia krążenie krwi w żyłach, podtrzymuje wszystkie funkcje organizmu i dostarcza mu energii. pozbawiona krwi wytwarza samobójcze bakteriofagi albo też przechodzi sporulację.
Bakteria robi to [przechodzi sporulację], gdy nie ma dotępu do świeżej krwi. Potem, gdy ciało wampira-nosiciela ulega rozkładowi, spory unoszące się w powietrzu szukają nowych nosicieli

To nie jest już cytat, pisze z pamięci:
Krzyż nie działa na wszystkich. Jest tylko efektem psychologicznym. Wyobraź sobie, że jesteś głęboko wierzącym katolikiem, który będąc świadkiem zarazy myśli, że przemienianie się w wampira to kara boska. W końcu umierasz, ale nagle budzisz się - obawy się spełniły. Dlatego wampiry-katolicy boją się krzyża. Wampiry żydzi reagują na Torę, a muzułmanie na księżyc.

(...) pałeczka pobudza produkcję potężnego lepiku, który niemal natychmiast zalepia rany. Dziury po kuli zamykały się błyskawicznie, a ponieważ organizm napędzały bakterie, nie czyniły im krzywdy.
Ta pałeczka to saprofit fakultatywny. Może żyć w środowisku tlenowym lub beztlenowym, ale istnieje spora różnica. Wewnątrz organizmu bakteria jest anaerbowa, żyje w symbiozie z organizmem. Wampir odżywia ją świeżą krwią, bakteria dostarcza mu energii, by wampir mógł dalej zdobywać krew. (...) Gdy pojawia się powietrze, sytuacja zmienia się diametralnie. Bakteria staje się aerobowa i symbiont zmienia się w zjadliwego pasożyta - pożera nosiciela.

Jak odszukam więcej (bo jest ich w cholerę) to napiszę.
Powiedz no, czy takie coś ma szanse istnieć?

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ostatnie aż za bardzo naciągane. Na pierwszy rzut oka bakterie mogłyby być, ale jakbym zaczął się zagłębiać, to niewiele by z tego zostało.

Jakiś czas temu rozkminialiśmy z kumplem jakieś takie fantasy, również na potrzeby fabuły wynalazłem parę takich wyjaśnień i zakładam że równie łatwo ktokolwiek inny mógłby mi pocisnąć.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
No, ale robi taki klimacik, że człowiek nie może się oderwać.
Oczywiście już skończyłem, to ma ok. 200 stron.
Polecam, wciąga.

makin' bacon

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Literatura
#104 2011-07-13, 23:09(Ostatnia zmiana: 2011-07-13, 23:11)
Skończyłem dziś czytać thriller "Jutro możesz zniknąć" autorstwa Lee Child'a.
Czytało się miło, książka pochłania nie długie godziny mijające nie wiadomo kiedy. Autor buduję dobry klimat, pokazując Nowy Jork "od podszewki" - struktury NYPD, agencji federalnych, opisuje miasto okiem świetnie obytego z nim bohatera (narracja pierwszoosobowa) - Jacka Reachera, bezdomnego, ale nie żula, emerytowanego żandarma, który odszedł z wojska w randze majora. Jak dla mnie pan Child przesadził nieco z zajebistością bohatera - potrafi pobić każdego (w tym trzech agentów federalnych naraz), jest strasznie badass, a zdolnościami dedukcji przewyższa najlepszych detektywów Nowego Jorku. Nie podobało mi się też za bardzo zakończenie, ale żeby za dużo nie zdradzić, powiem tylko że jest jakby w stylu Harrego Pottera.
Mimo tego czytelnik szybko wsiąka w świat przedstawiony, można powiedzieć że wchodzi do umysłu Reachera, próbuje myśleć, dedukować, jak w dobrych kryminałach, jednak tu zadaje sobie nieco inne pytania, nie typowe "kto zabił". Mamy kilka niespodziewanych zwrotów akcji. Bardzo miło śledzi się myśli bohatera, gdy wykorzystuje wspomniane przeze mnie możliwości swojego umysłu. Po lekturze czytelnik ma ochotę podszkolić się w logicznym myśleniu, przez parę minut zauważa niepozorne szczegóły jakby licząc, że na coś się mu przydadzą i powiem że jest to dziwne, ale całkiem przyjemne uczucie.
Well, bilans wychodzi na plus. Polecam i pozdrawiam, Piotr Fronczewski.

edit: zapomniałem napisać o świetnie budowanym napięciu. No. Autor świetnie buduje napięcie.

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
bezdomny na emeryturze w randze majora? z taką emeryturą to chyba masochista

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Nie bezdomny który śpi w klatkach schodowych. Napisałem, że nie żul. Człowiek prowadzący najbardziej badass styl życia na świecie, chodzi po mieście, bawi się we wplątywanie w kłopoty, rozwiązuje swoje problemy i idzie spać do hotelu. Mówiłem że autor przesadził z zajebistością.

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ty wiesz w ogóle co to znaczy żul?

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
chodzi pijaczek po mieście i prosi o piątaka. może masz rację, użyłem złego słowa. powiedzmy że nie jest to typowy bezdomny z wózkiem z gratami czy puszkami wiezionymi do skupu.

makin' bacon

barbera

barbera

Użytkownicy
posty6
Propsy3
  • Użytkownicy
A ja właśnie przebrnęłam przez Boga urojonego Richarda Dawkinsa i musze przyznać, że książka faktycznie daje do myślenia. Dawkins bardzo wprawdzie subiektywnie, ale jednak z duzą dozą nauki podważa istnienie boga jako takiego wyjętego żywcem z biblii. Ciekawa pozycja, polecam.

dobre gry przeglądarkowe nie są złe :)

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Aktywuję temat, bo coś za martwo jak na literaturę tu postów. Więc gorąco polecam Steve Berry .

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja polecam Berga, Tymoczko i Stryera.

Mark Twain

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Владимир Богданович Резун.
Przeczytałem Akwarium, Żołnierzy Wolności, Kontrolę, a teraz czytam Specnaz. Polecam, świetne książki.
No i można dzięki nim znaleźć elementy komuny w dzisiejszej Polsce, gdy się przypatrzeć... Skurwysyństwo.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica

Gother

Literatura
#113 2012-03-06, 19:02(Ostatnia zmiana: 2012-03-06, 19:06)
Aleście się rozpisali. Nic tylko brać i czytać.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cragann

Literatura
#114 2013-01-25, 21:26(Ostatnia zmiana: 2013-01-25, 21:29)
Jakie książki warto przeczytać, co możecie polecić mi z fantasy. Jak na razie przeczytałem sagę wiedźmina i trylogie tolkiena, ale to zbyt mało, co polecacie?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
złodziej czasu pratchetta

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Literatura
#116 2013-01-25, 21:42(Ostatnia zmiana: 2013-01-25, 21:43)
Saga Harry Potter i saga Pieśń Lodu i Ognia.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Korona śniegu i krwi- low fantasy, akcja toczy się w XIII wieku w Polsce, opowiada historię Przemysła II, który przywrócił status królestwa Polsce po ponad stu latach.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
złodziej czasu pratchetta
Ogólnie polecam ze świata dysku Pratchetta książki :D

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Literatura
#119 2013-01-25, 21:46(Ostatnia zmiana: 2013-01-25, 22:02)
Jakie książki warto przeczytać, co możecie polecić mi z fantasy. Jak na razie przeczytałem sagę wiedźmina i trylogie tolkiena, ale to zbyt mało, co polecacie?

Saga Zwiadowcy, John Flanagan
Trylogia Czarnego Maga, Trudi Canavan
Czarnoksiężnik z Archipelagu,  Ursula K. Le Guin
Igrzyska Śmierci, Suzanne Cllins
Cykl Inwizytorski, Jacek Piekara
Lód, Jacek Dukaj
Kroniki Jakuba Wędrowycza, Andrzej Pilipiuk
Dzieci Hurina, Tolkien
Diuna, Frank Herbert
cykl Drizzta Do#msg1068731urdena, R.A. Salvatore
Kroniki Czarnej Kompanii, Glen Charles Cook
Przygody Gotreka i Felixa, William King

Jak byś chciał, to sci fi mogę trochę podrzucić

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry