Dlaczego? 39473 87

O temacie

Autor Mark56

Zaczęty 27.10.2010 roku

Wyświetleń 39473

Odpowiedzi 87

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Dlaczego?
#40 2011-08-25, 14:38(Ostatnia zmiana: 2011-08-25, 14:38)
A mnie się wydaje, że wy dobrej fabuły nie zauważacie.
Fabuła Goticzka i innych starych gier przyzwyczaiła do innych standardów RPG, niż teraz istnieją na rynku.
Dlatego mogą wam nowe gry nie pasować.

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
A mnie się wydaje, że wy dobrej fabuły nie zauważacie.
Fabuła Goticzka i innych starych gier przyzwyczaiła do innych standardów RPG, niż teraz istnieją na rynku.
Dlatego mogą wam nowe gry nie pasować.

Napisz staremu dziadkowi relikanowi, jakie są te nowe standardy RPG, które obecnie istnieją na rynku :)

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Cedric dobrze gada. Jest masę gier z dobrą fabułą, weźmy nawet polskiego Wiedźmina, ale to już jest wiadome, a z mniej znanych np. Singularity które mimo tego że to strzelanka ma lepszą fabułę niż większość RPGów.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ten temat powinien się nazywać 'Dlaczego Ja?"

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Ten temat powinien się nazywać #msg1004749Dlaczego Ja?"

Po przeczytaniu tych "sakramenckich żali" (jak i po wglądzie w wydzielony z tego tematu offtop) zupełnie zgadzam się z Bułą ...

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

MarkosBoss

MarkosBoss

RaveN Studio
posty119
Propsy186
Profesjabrak
  • RaveN Studio

MarkosBoss
RaveN Studio

Dlaczego?
#45 2011-08-25, 17:47(Ostatnia zmiana: 2011-08-25, 18:09)
Wszystkie gothicmany i inni idioci właśnie udowodnili, że są bezmózgimi ignorantami patrzącymi tylko i wyłącznie przez pryzmat sentymentu do tej gry i tyle.
Nie wiem, czy sprzeciwienie się "szefostwu" jest tutaj karane wyjątkowo surowo, ale powinienem to zrobić. Moim zdaniem udowodniłeś tym zdaniem, że jesteś takim samym - za przeproszeniem - idiotą, skoro nazywasz "idiotami" i "bezmózgimi ignorantami", nie mówiąc już o dawaniu przykładu innym (o tym później). To, że np. mam sentyment do pewnego wisiorka za pięć złociszy, które dała mi koleżanka w przedszkolu, którą bardzo lubiłem nie definiuje mnie jako bezmózga, ignoranta i idiotę (dla jasności takie wydarzenie nie miało miejsca, był to tylko przykład, a wyjaśniam dla tych, którzy wolniej myślą... lub wcale).
Jeśli chodzi o mnie, ja nie obrażam ludzi (bo to, co napisałeś, jest obrazą), jeśli mają inne zdanie niż ja - nazywam to dojrzałością i/lub kulturą. Podobnie - potrafiłbym przyjąć krytykę, ale opartą o konkretne przykłady (zamiast np. "Jesteś głupi, bo pijesz Pepsi zamiast Coca-Coli. Pepsi ssie, a Cola ŻONDZI!"). Ciekawe, czy Ty będziesz gotów przyjąć ją bez banowania i warnowania mnie.
Moderator i administrator powinien moim zdaniem - co już pisałem - dawać przykład. Jeśli Ty kogoś zbluzgasz lub obrazisz, nie dziw się, że później wpadnie wataha kilkunastoletnich trolli i zacznie wyzywać wszystkich na forum i grozić jego zniszczeniem (wink wink, Varonki). Pokaż, że nie chcesz zrobić z tego forum ścieku chcesz zmienić to forum na lepsze, naprawić je, uczynić miejscem, w którym w spokoju można pogadać na dany temat i wymienić się opiniami bez myślenia/obaw o tym/to, że "jeśli powiem coś złego/coś nie tak/coś, z czym się on nie zgadza, to mnie wyśmieje i zbluzga, a potem pewnie jeszcze zbanuje". W grze Adanos był najmądrzejszy i tutaj na forum też rzeczywiście daje przykład. Niestety - jako jeden z raczej nielicznych. Szkoda jednak, że lekceważą oni takie rzeczy. Inni zachowują się dokładnie tak, jak wyśmiewani przez nich gówniarze, których śmieszy pierdzenie pachą i każdy "dowcip" w Duke Nukem Forever.

Tu masz rację, mam do gothica sentyment i przez to przymykam oko na to, że do ideału mu daleko.
Są ludzie moddujący starsze gry. Imho w dzisiejszych czasach nie wszystko musi być next-genowe. Akurat ja modding gothica sobie odpuściłem z powodu jego ograniczonych możliwości.
Dokładnie. Kolejny przykład: widzisz super dziewczynę Wowoz, wykształconą, zadbaną, dobrze wychowaną, całkiem zgrabną, ale z raczej małymi piersiami i niezbyt jędrnym tyłkiem, za to z ładną, choć trochę "kanciastą" (i nawet trochę super "next-genową") twarzą. Jeśli fajnie Ci się z nią rozmawia, miło spędzasz z nią czas, macie wspólne zainteresowania, to  i tak poszukałbyś innej dziewczyny, pewnie głupszej, ale z "ładniejszą grafiką"?
Owszem, przyznaję - przykład wzięty z (_!_), ale mniej więcej pokazuje, że jeśli się coś naprawdę lubi/kocha, można mu/jej wiele wybaczyć. Taki Wiedźmin chociażby - gra bardzo dobra, ale mająca mnóstwo niedoróbek lub problemów technicznych, słowem - mnóstwo wad. Ale nie sztuka - cytując znanego niektórym Smugglera - być dobrą grą bez wad. Sztuka być dobrą grą MIMO wielu wad.

Diablo zresztą tak samo, gra z ogromnym klimatem (lektor w filmikach między aktami miał taki głos że dostawałem gęsiej skórki :D ).
Polski lektor w Diablo II - :ok:

Co do gothica to mowię, był fajny (podkreślenie moje - Markos). Na dzień dzisiejszy już nie jest. W diablo tez już nie gram, chociaż czekam na trójkę. Tutaj jeszcze mam na co czekać, bo jeśli chodzi o następne gotiki to każdy kolejny jest gorszy.
No właśnie: skoro komuś się podoba świat Gothika, uwielbia tamtejszy klimat, lubi postacie główne, łącznie z Bezimiennym, ale następne części są coraz gorsze, sięga do tych lepszych. Znów widać, że grafika może być dwuwymiarowa i rozpikselowana tak, że można by się o bitmapy pociąć, a fabuła być trzymająca w napięciu (inna sprawa, czy ktoś w takiego Tormenta np. będzie chciał grać mimo jego brzydoty i tytułu jednego z najnieprzystępniejszych RPG-ów). Z drugiej strony: grafika może być super-wyjechana-w-kosmos, ale jeśli gra będzie przedstawiała historię napisaną przez - nie ubliżając tym, którzy naprawdę mają równo pod kopułą - mało trzeźwego gimnazjalistę, który dodatkowo dostał przed chwilą czymś bardzo twardym w głowę, i który ma dojrzałość... co ja mówię, w ogóle nie dojrzałego, to gratuluję wytrwałości tym, którzy dotrwają do napisów końcowych (które pewnie "ucieszą" oczy po 8-12 godzinach).

Tak prawdziwe cuda to cryengine i UDK, rozumiem że na nich powstają zarąbiste gry RPG, które prócz oczojebnych efektów specjalnych, oferują graczowi niezapomniany klimat, epickie questy, świat rodem z Planescape?
:ok:  :ok:  

Grafika i efekty wcale nie przeszkadzają w zrobieniu dobrej fabuły.
Dobra fabuła też nie przeszkadza w zrobieniu dobrej grafiki z super efektami. Gorzej, gdy te ostatnie są priorytetem podczas tworzenia gry.

I żeby nie było - patrzę najpierw na treść danego postu, nie na nick jego autora. Najwięcej mi mówi to, co dana osoba mówi/pisze - nie kolor jego nicku (tutaj grupy) i ranga. Ktoś może sobie założyć własne forum i jarać się, że jest tam superadminem, ale spróbowałby taki zarejestrować się na jakimś innym, dużym forum i praktycznie od zera budować swoją "reputację"... Tam nikt nie będzie pamiętał, że gdzieś indziej jest "bossem".

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ej ogarnijcie się, bo nie wiem czy zauważyliście że nikt tutaj nie pisał nic o tym że grafika jest ważniejsza od fabuły.
Mowa była o tym że zamiast moddować goticzka możecie obczajać nowe silniki jak UDK czy CryEngine 3. A to że użyjecie nowego silnika chyba nie kaleczy wam psychiki na tyle, że nie możecie swoich pomysłów na dobrą fabułę przenieść z gothica na silnik. To twórca kształtuje fabułe, nie silnik gry. Więc nie wiem jaki sens ma hejtowanie nowych technologi.
W tym momencie nie wiem na prawdę o co wam chodzi więc wklejam zdjęcie kota z serem na głowie

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Podbijam bułe.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To w takim razie dołączam się i ja...

Nie wiem o co chodzi, dlatego wklejam wowoza ze srajtaśmą na łbie :|

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
:lol2:

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
fabuła się nie liczy, ważny jest gameplay.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zależy co się lubi. Ja akurat się z tobą zgadzam, bo dużo bardziej wolałem przejść sobie nowego Prince of Persia na padzie z fajnym gameplayem niż zanurzać się jakieś ciągnące się w nieskończoność RPGi typu dragon age.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To naprawdę zależy. Jeżeli fabuła jest dobrze ukazana to można wybaczyć kiepski gameplay(np. jak w Tomb Raider: Angel of Darkness), z drugiej strony jeżeli ma się dobrze wykorzystany pomysł to fabuła jest niepotrzebna, przykładem jest chociażby takie Mario.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Skoro lubisz dobrą fabułę, to czemu umieszczasz tu mod Dzieje Khorinis ?
Przecież tu głównie na fabułę jest kładziony nacisk.

Jego wypowiedz to w ogóle połączenie jakiegoś failu z narcyzmem

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy

relikan

Dlaczego?
#55 2011-08-27, 17:22(Ostatnia zmiana: 2011-08-27, 17:37)
Nie wiem, czy sprzeciwienie się "szefostwu" jest tutaj karane wyjątkowo surowo, ale powinienem to zrobić. Moim zdaniem udowodniłeś tym zdaniem, że jesteś takim samym - za przeproszeniem - idiotą, skoro nazywasz "idiotami" i "bezmózgimi ignorantami", nie mówiąc już o dawaniu przykładu innym (o tym później).

Postulat pewnie nie do przyjęcia, ale spróbuję:

1. Wnoszę o usunięcie WWZ z funkcji moderatora forum, gdyż to zwyczajne dziecko neostrady, atakując personalnie po osobach, taka osoba zdecydowanie nie może być moderatorem forum.
Dać dzieciakowi funkcję moderatora forum to zacznie skakać, gdyż w życiu najważniejsza funkcja jaką pełnił, to dyżurny klasowy.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Gdyby nie wowoz to na tym forum był by burdel i neo kidsy zniszczyły by te forum do końca.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Dlaczego?
#57 2011-08-27, 17:36(Ostatnia zmiana: 2011-08-27, 17:48)
Pierdolisz relikan. Wowoz jest surowy, ale uczciwy. Jak się komuś warn należy, da go. Raz chyba tylko przesadził, ale mniejsza o to, bo to było dawno i nieprawda (i nie mówię o jakimś moim warnie).

@down: po "podbijam bułę" czy " :lol2:  "?

makin' bacon

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
Pierdolisz relikan. Wowoz jest surowy, ale uczciwy. Jak się komuś warn należy, da go. Raz chyba tylko przesadził, ale mniejsza o to, bo to było dawno i nieprawda (i nie mówię o jakimś moim warnie).

Właśnie widać, po Jego wypowiedzi...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Dlaczego?
#59 2011-08-27, 21:30(Ostatnia zmiana: 2011-08-27, 21:39)
Postulat pewnie nie do przyjęcia, ale spróbuję:

1. Wnoszę o usunięcie WWZ z funkcji moderatora forum, gdyż to zwyczajne dziecko neostrady, atakując personalnie po osobach, taka osoba zdecydowanie nie może być moderatorem forum.
Dać dzieciakowi funkcję moderatora forum to zacznie skakać, gdyż w życiu najważniejsza funkcja jaką pełnił, to dyżurny klasowy.

Cos jeszcze? :ok:
A zreszta nic. Nie chce mi sie dyskutowac z wami

0 użytkowników
Do góry