Dylemat 3D 3108 5

O temacie

Autor Harris

Zaczęty 21.09.2010 roku

Wyświetleń 3108

Odpowiedzi 5

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
Witam!
Od pewnego czasu mam spory dylemat. A mianowicie który program 3D wybrać.Walka toczy się miedzy Wingsem 3D a BLenderem.Ten pierwszy zachęcił mnie tym że jest nieskomplikowany. Drugi natomiast bogatymi opcjami, ale niestety odrzuca mnie trochę skomplikowany interface.Jakie są wady i zalety obydwu programów? Który wy polecacie?

Osobnym problemem jest brak przejrzystych tutkow do tych programów. Dział tutoriali jest ubogi.
Dziwicie się ze w bitwach cały czas biorą udział te same osoby. Powodem tego jest brak DOBRYCH tutków i surowa krytyka na theModders. Nowi boja się że zostaną ośmieszeni.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dylemat 3D
#1 2010-09-21, 07:56(Ostatnia zmiana: 2010-09-21, 08:41)
Zalezy co chcesz robic - bogate, efektowne sceny z zestawami efektow czy po prostu organikę i low poly. Do tego drugiego wystarcza bez problemu Wings, a praca w nim jest nieporownywalmie efektywniejsza, szybsza, wygodniejsza itd. Za to np narzedzia do sculptingu hi-poly ma od najnowszego blendka gorsze. Ja uzywam tylko Wingsa i jak mozna zobaczyc na mojej stronie "o sobie" do modeli do Gothica spokojnie starcza (a w zakresie organiki to do kazdej gry). Tutki w zasadzie sa niepotrzebne do tak intuicyjnego programu po polsku, nic zreszta nie zastapi praktyki, doswiadczen i wyobrazni. Jak juz, bardziej przydalyby sie tutki o samym modelowaniu, a nie o interface'ie, jednak tego mozna sie najlepiej nauczyc analizujac dobre modele z gier.

PS. Post pisany ze SciPhona ;d

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ja ci radze blendera zaczac sie uczyc. Potem ci sie bedzie ciezko przerzucic z wingsa na blendera. A blender jest lepsze mimo to :lol:

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Dylemat 3D
#3 2010-09-22, 01:03(Ostatnia zmiana: 2010-09-22, 01:12)
https://www.youtube.com/watch?v=doJo-HCg3_A
+ 3ds max (+kilka pluginów) + CS4/5 + TGAtoDOT3 + (opcjonalnie) 3d coat = zestaw grafika, nie żadne Wingsy i Blendery :D
Wydaje mi się, że pozamiatane ;)

EDIT:
Zapomniałem wspomnieć o 2 monitorach :lol2:

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
Nadal nie jestem zdecydowany. Wings jest fajny bo prosty ale 3ds max robi wrażenie. Tylko skąd ja go wytrzasnę? Z grafy 3D chciałbym ogólnie umieć modele robic nie tylko do gothica.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Dylemat 3D
#5 2010-09-22, 15:34(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:43)
kjkl

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry