Bitwa 5a - Instrument muzyczny 76286 191

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 9.09.2010 roku

Wyświetleń 76286

Odpowiedzi 191

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Wypowiadajac walke z silami burzuazyjnego lenistwa i renegactwa, przywodca naszego egalitarnego kolektoratu, Towarzysz Vladimir Ilicz Elvans wychodzi naprzeciw potrzebom proletariatu wolajac: "Cioty wszystkich krajow, leczcie sie!". Nie pozostajac biernym, ja, Josif Dzugaszwili Kyroman, teoretyk i ideolog moddersizmu, poczuwam sie w obowiazku wobec klasy robotniczej zorganizowac Rewolucje 5a - Instrument muzyczny.

Zadaniem uczestnikow jest wykonanie dowolnego instrumentu muzycznego.

Zasady:
- nie wiecej niz 500 trisow,
- wymagana diffuse, normal i specular mapa,
- render w czasie rzeczywistym (screen z programu graficznego, Marmoset, silnik dowolnej gry itd.),
- niedozwolone sa rendery nie w czasie rzeczywistym (vray, mental ray itp.)
- model oraz mapy musza zostac wykonane w calosci przez uczestnika oraz w czasie trwania konkursu,
- w uzasadnionych przypadkach dozwolona jest pomoc ze strony osob drugich w wykonaniu rendera/screena,
- laczny rozmiar tekstur nie wiekszy niz 0,25 MPix (dodano 10/09/2010 16:48).

Bitwa trwa do 23 wrzesnia 2010 roku do godziny 18:30.

Konkurs zostanie rozwiazany poprzez ankiete trwajaca 3 dni.
Mile widziane zrzuty ekranu przedstawiajace postepy prac. Ocenie podlega ostatni z nich lub wskazany przez uczestnika.

W temacie obok rzucilem koncepcja, ktora jest nadal otwarta pod dyskusje, tu lub tam:
http://themodders.org/index.php?topic=2562.msg111018#msg111018

A w zwiazku z sama inicjatywa Elvansa, prosilbym o zgloszenie sie osob, ktore sa w stanie udzielic wsparcia teoretycznego w nastepujacych dziedzinach:
1. Modelowanie:
- Kyroman (3ds max),
2. Mapowanie:
- Kyroman (3ds max),
3. Praca w programie 2D:
- Kyroman (PS),
- Jedairusz,
4. Tworzenie normal mapy i specular mapy z heightmapy:
- Kyroman (PS, Crazy Bump),
- Jedairusz
5. Projekcja hp na lp:
- Kyroman (3ds max),
6. Wykonanie prezentacji:
- Jedairusz (3ds max)
(lista bedzie uzupelniana)

Prosze takze administracje o odpowiednie rozreklamowanie wydarzenia oraz przygotowanie odpowiedniego obrazka, podobnie jak przy Dniu Screena.

Smierc kapitalistom i kontrrewolucjonistom! Pa!

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
500 trisów?? To nie za mało? Ja akurat miałem dość rozbudowany instrument w głowie :) . Może limit trójkątów taki, jaki powinien być pod gry z ery wczesnych next genów :P

Popisuje się ciągle menda jedna...

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Bitwa 5a - Instrument muzyczny
#2 2010-09-09, 20:45(Ostatnia zmiana: 2010-09-09, 20:46)
Myślę, że 500 to trochę mało. 700-1000?
//edit: Fartuess mnie uprzedził. :wink:

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#3 2010-09-09, 20:57(Ostatnia zmiana: 2010-09-09, 20:57)
500 powinno wystarczyć. po prostu starajcie się nie rzeźbić w jednej bryle

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
zestawu perkusyjnego nie da się zrobić w jednej bryle. Jeden bęben już mi cały limit trisów zeżarł :D . Może umówmy się po prostu, że ma być to model low poly? :D

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Moderator działu

#5 2010-09-10, 00:54(Ostatnia zmiana: 2010-09-10, 15:01)
Mogę udzielić wsparcia przy tworzeniu tekstur. Jak starczy czasu to sam wezmę udział.
Mogę też pomóc, gdy ktoś używa 3ds maxa do prezentacji (shadery) czy wypalania normalmapy.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg111090#msg111090#msg111090#msg111090 date=1284056925
500 trisów?? To nie za mało? Ja akurat miałem dość rozbudowany instrument w głowie :) . Może limit trójkątów taki, jaki powinien być pod gry z ery wczesnych next genów :P
Jesli modelowac instrument do gry typu Guitar Hero, gdzie gra on role pierwszoplanowa, to owszem, wtedy limit trisow powinien byc duzo wiekszy. Przyjmijmy jednak, ze instrument ktory modelujemy ma spelniac funkcje podobna jak lutnia Jaskra w Wiedzminie albo instrumenty w Gothicu, czyli cos, co moze byc elementem fabuly, ozdoba, zabawka lub po prostu tlem. Jesli pojawi sie wiecej glosow za zwiekszeniem tricountu, to zostanie to rozpatrzone. Tak czy siak zadaniem kazdej bitwy gameartowej powinno byc szkolenie umiejetnosci tworzenia czegos porzadnego przy jak najmniejszym zuzyciu pamieci, a wiec dla mnie glosy pojawiajace sie za kazdym razem "zwiekszyc tricount" sa oznaka braku umiejetnosci i woli do zdobycia ich. W 500 trisach da sie zamknac praktycznie kazdy instrument, w tym i perkusje, przy czym w tym wypadku raczej faktycznie nie bylby to next-gen.

Pokaz co na razie masz. Jak cos to podpowiem co i jak.

Aha, w zasadach zapomnialem dodac informacji o rozmiarze tekstur. Jest to maksymalnie 0,25 MPix, a wiec 512x512 lub wiecej mniejszych tekstur.

@Jedak powiedz czy poprzez wypalanie normal mapy masz na mysli heightmapy czy projekcje.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#7 2010-09-10, 21:19(Ostatnia zmiana: 2010-09-10, 21:42)
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg111096#msg111096#msg111096#msg111096 date=1284059068
zestawu perkusyjnego nie da się zrobić w jednej bryle. Jeden bęben już mi cały limit trisów zeżarł :D . Może umówmy się po prostu, że ma być to model low poly? :D

upewnij się że wiesz co to znaczy low poly...

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
tak kazz wiem co to low poly... Tyle, że jeśli model składa się z wielu osobnych brył, to niewiele mogę zrobić. Zresztą nadal mieszczę się w skali low poly...

obrazek w załączniku.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#9 2010-09-10, 21:47(Ostatnia zmiana: 2010-09-10, 22:04)
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg111147#msg111147#msg111147#msg111147 date=1284147770
tak kazz wiem co to low poly... Tyle, że jeśli model składa się z wielu osobnych brył, to niewiele mogę zrobić. Zresztą nadal mieszczę się w skali low poly...

obrazek w załączniku.

teraz wiem na pewno że nie wiesz co to low poly, co ciekawe na forum 5tej kolumny był o tym spory temat, o tym jak projektować modele które nadają się właśnie do gier, wg techlandu. pewnie wtedy przekonywałeś kogoś do tego że masz racje?

Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny.

ale co tam, przecież oni się na niczym nie znają, ty kurwa wiesz wszystko lepiej. wróć za rok, jak się nauczysz robić grafikę, bo na razie tracisz swój i innych czas.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: kazzmir link=topic=11396.msg111148#msg111148#msg111148#msg111148 date=1284148039
teraz wiem na pewno że nie wiesz co to low poly, co ciekawe na forum 5tej kolumny był o tym spory temat, o tym jak projektować modele które nadają się właśnie do gier, wg techlandu. pewnie wtedy przekonywałeś kogoś do tego że masz racje?

Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny.

ale co tam, przecież oni się na niczym nie znają, ty kurwa wiesz wszystko lepiej. wróć za rok, jak się nauczysz robić grafikę, bo na razie tracisz swój i innych czas.

Oni wiedzą wszystko bardzo dobrze... Powiedz mi w którym miejscu złamałem którąś z tych zasad?? Chyba tylko w tym miejscu, że jeszcze nie usunąłem niewidocznych ścian... Mi się wydaje, że nie dość iż nie wiesz co to Low Poly, to jeszcze nie potrafisz zrozumieć jak ci profesjonaliści tłumaczą :D .

Mój model jest robiony według myśli, że to miałoby trafić do gry i być obiektem na który zwraca się wzrok (czytaj nie jest obiektem jakiegoś tam tła.

sauron
  • Gość
potrafisz powiedzieć na czarne białe. OK  :facepalm:

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
zrozum, że po prostu w przypadku tego instrumentu duża ilość polygonów to zło konieczne. Mnogość oddzielnych brył + okrągłe elementy (bębny i talerze). To wystarczy... Bębny wcale nie maję wielu detali. zrobiłem je na podstawie graniastosłupa 20-kątnego. Na duży to na pewno w sam raz. Mniejsze bębny powstały jako zmodyfikowane jego kopie, więc w ich przypadku można mówić, że 20 kątów to za dużo, ale nawet jak to zmniejsze to nadal szału z małą ilością poly nie będzie...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#13 2010-09-10, 22:35(Ostatnia zmiana: 2010-09-10, 22:45)
Niepotrzebnie rozbudowałeś czubeczki talerzy i obręcze na bębnach. Zauważ, że sama taka obręcz ma podobną (jeśli nie dużo większą) ilość tris co cała reszta obiektu. Poza tym, o ile zrozumiałem chodziło o pojedynczy instrument, a ty robisz cały zestaw.

sauron
  • Gość
niech sobie robi, byle by się zmieścił w 500poly  :lol2:

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: Avallach link=topic=11396.msg111153#msg111153#msg111153#msg111153 date=1284150912
Niepotrzebnie rozbudowałeś czubeczki talerzy i obręcze na bębnach. Zauważ, że sama taka obręcz ma podobną ilość tris co cała reszta obiektu. Poza tym, o ile zrozumiałem chodziło o pojedynczy instrument, a ty robisz cały zestaw.

Czubeczki talerzy mógłbym uprościć. Obręcze jakbym wywalił, to model byłby ekstremalnie płaski. Coś musi urozmaicać bryłę.

A postanowiłem zrobić cały zestaw z dwóch powodów:

1. - Ta bitwa ma być jednak jakimś wyzwaniem. Jeden bębenek to chyba jakaś parodia by była ;). Szczerze mówiąc to nie wiem jaki pojedyńczy instrument mógłby być dużym wyzwaniem na poziomie ogólnej bryły :)
2. - Mam dosyć bycia traktowanym z góry przez osoby co do których wątpię czy cokolwiek w 3D potrafią (nie, to nie do ciebie kazz. Ty mi się napatoczyłeś już po zaczęciu prac nad modelem ;) ), więc postanowiłem im pokazać co potrafię.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg111155#msg111155#msg111155#msg111155 date=1284151374
Czubeczki talerzy mógłbym uprościć. Obręcze jakbym wywalił, to model byłby ekstremalnie płaski. Coś musi urozmaicać bryłę.

A postanowiłem zrobić cały zestaw z dwóch powodów:

1. - Ta bitwa ma być jednak jakimś wyzwaniem. Jeden bębenek to chyba jakaś parodia by była ;). Szczerze mówiąc to nie wiem jaki pojedyńczy instrument mógłby być dużym wyzwaniem na poziomie ogólnej bryły :)
2. - Mam dosyć bycia traktowanym z góry przez osoby co do których wątpię czy cokolwiek w 3D potrafią (nie, to nie do ciebie kazz. Ty mi się napatoczyłeś już po zaczęciu prac nad modelem ;) ), więc postanowiłem im pokazać co potrafię.
Hmm, akurat jechać Cię zaczęło kilku grafików najstarszych stażem na forum, akurat Ty jesteś zbyt smarkaty żeby pamiętać co przykładowo ja czy Kyro dawaliśmy na forum....

No ale jeszcze odnośnie samych modeli, 20 kąt to dużo jak na głupi bęben, a i z tą totalną płaskością, czemu by nie zrobić zamiast takiego kantu |_|  taki \/ masz już 20 poligonów mniej, no ale co ja tam wiem, przecież nic nie potrafię w grafice 3d ;) :lol2:

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg111155#msg111155#msg111155#msg111155 date=1284151374
Widać, że rozmijasz się z założeniami. Wyzwaniem byłby właśnie porządnie zrobiony bębenek lowpoly i jeden w zupełności by wystarczył. Później można by po prostu pokopiować i zeskalować - użycie jednej tekstury na wszystkich z dobrym efektem byłoby dużym osiągnięciem.

W przypadku Twojego bębenka większość roboty można zrobić normal mapą i efekt byłby sporo lepszy niż w obecnej sytuacji. Spójrz: zakładam, że od dołu jest taki sam jak od góry. Mamy więc 13 pierścieni po 20 prostokątów, zaś każdy prostokąt to 2 trójkąty. Daje to więc 520 trisów + 2x18 trisów z podstaw = 556 trisów. Mam rację? Obręcze oraz obwódki podstaw są zupełnie niepotrzebne na modelu. Wystarczyłoby zrobić sam cylinder: 20x2 trisy jako ścianki + 18x2 trisy jako podstawy. Daje to 76 trisów. Po zastosowaniu odpowiedniej normal mapy (możliwej do wykonania zarówno przez projekcję, jak i, nawet lepiej, heightmapą) efekt jest nawet lepszy. W ten sposób starcza Ci tricountu na 5 bębenków, nie licząc stelażu. Oczywiście można pójść dalej w cięciu tricountu: cylinder szesnastokątny to 60 trisów, dwunastokątny to 44 trisy. Wtedy możesz spokojnie zrobić całą perkusję. Odstające elementy dla lepszego efektu można zrobić alpha mapą, ale wtedy dochodzi trochę trisów.

Jeśli masz problemy z wykonaniem normal mapy, to służę pomocą zarówno przy projekcji, jak i przy heightmapie. Ogólnie żeby zrobić to ładnie to wykorzystałbym oba sposoby, chociaż tak na oko ciężko powiedzieć, co łatwiej którym. Obręcz przy podstawie raczej heightmapą. Małe elemnty jak klamry projekcją. Obręcze wokół ścianek bocznych równie dobrze oboma sposobami. Drobne wypukłości heightmapą zrobioną ze zdesaturowanej diffuse mapy. Ostatecznie wszystko sklejasz ręcznie w PSie i gotowe.

Na tym to właśnie polega.

Mark Twain

sauron
  • Gość
mój staż jest co najmniej 2x większy niż tego forum  :lol2:  ale tak masz rację...

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: Zdunek link=topic=11396.msg111157#msg111157#msg111157#msg111157 date=1284155221
Hmm, akurat jechać Cię zaczęło kilku grafików najstarszych stażem na forum, akurat Ty jesteś zbyt smarkaty żeby pamiętać co przykładowo ja czy Kyro dawaliśmy na forum....

No ale jeszcze odnośnie samych modeli, 20 kąt to dużo jak na głupi bęben, a i z tą totalną płaskością, czemu by nie zrobić zamiast takiego kantu |_|  taki \/ masz już 20 poligonów mniej, no ale co ja tam wiem, przecież nic nie potrafię w grafice 3d ;) :lol2:

Szczerze mówiąc to tak. Nie wiem co wy dawaliście na forum.

A dawanie tego samego limitu na mały flet i na wielki zestaw perkusyjny, to chyba przesada ;).

a 20 Kątów to wg mnie w sam raz na bęben o średnicy 56 - 66 cm (bo tyle miewają duże bębny).

A argument, że jesteście najstarsi stażem... pff... jesteście zgrzybiali. W next geny pewnie jeszcze nie weszliście ;)

@Kyroman

Jedyny z sensem gadasz tutaj :) . Prosty walec faktycznie ma 80 trisów, tyle, że niezależnie od normal map zawsze będzie jednak wyglądał płasko (przynajmniej z tej odległości 3m ;) ).

Narazie dla testu uprościłem model (upraszczając trochę obręcze, oraz usuwając wgłębienie w podstawie) i z 556 trisów zszedłem do 316

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry