Komputer mi się nie wyłącza [ XP ] 10612 10

O temacie

Autor jendrzejs

Zaczęty 19.06.2010 roku

Wyświetleń 10612

Odpowiedzi 10

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam.Od kilku dni mam problem z wyłączaniem się komputera.Wyłączam niby wszystko ok, ale gdy pojawia się Trwa Zamykanie Systemu Windows to moge czekac cały dzień i komputer nie zgaśnie.Robi się tak na 1/3 wyłączeń.Musze resetować komputer i próbować czy by się akurat teraz wyłączył.Pisze ten temat ponieważ 4 razy pod rząd dzisiaj nie chciał się zgasić.Dodam, że próbowałem różnych sposobów z google.Myślę, że ktoś mi tu pomoże.Z włączaniem też mam małe problemy, ale rzadziej procesor się włącza, a monitor nie (guzik na monitorze też nie pomaga).

:lol:

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Nie jestem specem od hardware'u ale jeden gość co studiuję informatykę, którego znam powiedział mi, że częste wyłączanie i włączanie komputera może uszkodzić coś na płycie głównej - nie pamiętam jaka to rzecz dokładnie. Adanos pewnie będzie wiedział coś więcej na ten temat i przy okazji niech zweryfikuje czy gość co mi to powiedział nie ściemniał. :lol:

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Sprawdź, czy nie ma jakiegoś wirusa, zobacz czy nie jest zakurzony od środka, jeśli to nie pomoże, spróbuj zrobić format dysku i przeinstalować Windowsa. W ostateczności oddaj go do serwisu, możliwe, że jakaś część fizyczna (np. dysk) jest uszkodzona.

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Wyłączałeś kompa odcinając od niego prąd, na przykład przyciskiem na przedłużaczu czy wyciągając wtyczkę?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Komputer mi się nie wyłącza [ XP ]
#4 2010-06-19, 20:27(Ostatnia zmiana: 2010-06-19, 20:28)
Pisałeś że masz problemy z monitorem. Jego zasilanie jest podłączone bezpośrednio do sieci, czy do komputera, a dopiero z niego do gniazdka (ja miałem i takie i takie monitory)?. Jeśli to drugie, być może masz coś z zasilaczem, chociaż problemy z wyłączaniem wskazują albo na dwie niezależne przyczyny (np m.in. wirus) albo może coś z BIOSem.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tyle, że jemu nie chce się wyłączyć windows, z tego co zrozumiałem.
Prawdopodobnie jakiś program w tle nie daje się wyłączyć.

http://www.forum.tweaks.pl/Wymuszanie-zako...amu-t26857.html (patrz: ostatni post)
Sprawdź czy po zrobieniu tego komputer nadal nie chce się wyłączyć.

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wyłączałeś kompa odcinając od niego prąd, na przykład przyciskiem na przedłużaczu czy wyciągając wtyczkę?
Nie

Sprawdź, czy nie ma jakiegoś wirusa, zobacz czy nie jest zakurzony od środka, jeśli to nie pomoże, spróbuj zrobić format dysku i przeinstalować Windowsa. W ostateczności oddaj go do serwisu, możliwe, że jakaś część fizyczna (np. dysk) jest uszkodzona
Ostatnio skanowałem.Nie było żadnych wirusów.Od środka komputer czysty.Format to już ostateczność :lol:

Pisałeś że masz problemy z monitorem. Jego zasilanie jest podłączone bezpośrednio do sieci, czy do komputera, a dopiero z niego do gniazdka (ja miałem i takie i takie monitory)?. Jeśli to drugie, być może masz coś z zasilaczem, chociaż problemy z wyłączaniem wskazują albo na dwie niezależne przyczyny (np m.in. wirus) albo może coś z BIOSem.
To 1.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
jak mialem firefoxa w procesach nawet po calkowitym wylaczeniu go w aplikacjach, to komputer też nie chcial sie wylaczac. jakis tam cleaner czy pro-uinstaller od Azteckiego mi pomogl, i po zwyczajnym wylaczeniu firefoxa bez grzebania sie po menadzerze moglem wylaczac komputer swobodnie. mowie, zobacz w procesy, cos tam na pewno zalega i nie chce sie wylaczyc naturalnie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Gorąco polecam formacik. Miałem takowe problemy na XP i pomógł. Ewentualnie wyczyść startup <cmd -> msconfig> z zbędnych programików i sprawdź, czy coś dało. Możesz również powyłączać wszystko, co zbędne do funkcjonowania samego systemu w menadżerze zadań i sprawdzić, czy coś dało. Jak coś da to może jeszcze da się doprowadzić pecet do jakiego takiego stanu.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Niby temat trochę stary ale ja mam tak samo. U mnie format nie pomógł, komputer jest czysty(nie mam wirusów, wydmuchany pompką do materaców na błysk :D ), ja po prostu mam zjebany zasilacz - nie wyłącza się. Z tyłu komputera masz taki elegancki wyłącznik  ja właśnie jego używam, może niezbyt to dobre ale jak na razie nie mam kasy na nowy zasilacz/komputer.

Moja rada - dodaj jeden wiatrak, temperatura spadnie trochę i może pomoże, ja tak zrobiłem. Przynajmniej Pc chodzi mi szybciej i ma chłodniejsza obudowę.

PS. Teraz czasami się wyłącza :D

RafalM

RafalM

Użytkownicy
posty14
  • Użytkownicy
ja mam tak samo raz na 10 wyłączeń. poprostu trzymam długo power;/ niepolecam ale lepsze to niż z kontaktu

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry