Czym jest EAG? 13193 29

O temacie

Autor serail

Zaczęty 21.02.2010 roku

Wyświetleń 13193

Odpowiedzi 29

serail

serail

Użytkownicy
Wyczesana opowieść, wodzu
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
  • Wyczesana opowieść, wodzu

serail

Czym jest EAG?
2010-02-21, 18:38(Ostatnia zmiana: 2010-02-22, 12:58)
Nie znalazłem na tym forum działu poświęconego pracom pisemnym o charakterze innym od opowiadań, więc moją publikację zdecydowałem zamieścić się tutaj. Nie wiem jak spodoba się społeczności tego forum ten "artykuł", ale śmiało - jestem otwarty na krytykę. ;p   

W pracy tej skupiałem się raczej na konkretach, co może tłumaczyć fakt, że jest ona niemiłosiernie krótka. :)  

Czym jest EAG?

Zanim przejdę do meritum, chciałbym aby każdy z was zastanowił nad tym, czym polski rynek gier wideo zasłynął w branży. Painkillerem? Serią Xpand Rally? Silnikiem Chrome Engine? A może wciąż popularnym The Witcherem? Tak, niewątpliwie te i wiele innych przykładów dają potwierdzenie tezie, iż „Polak potrafi”, jednak mimo wszystko nasza nadwiślańska ojczyzna pozostaje wciąż zaściankiem wielkiego świata, jeśli chodzi o rozrywkę multimedialną. Czego jednak można oczekiwać odnaszych rodaków w obecnej sytuacji? Wszakże nasi specjaliści tworzyć gry uczyli się metodą prób i błędów w zaciszu własnych domostw. Jednak od lutego 2009 roku sytuacja ta diametralniesię zmieniła. Otóż, na skutek porozumienia z 18 września 2008 roku zawartego wśród 19 instytucji, uczelni i firm związanch z polskim rynkiem gier powstała pierwsza w Polsce - i tej części Europy - uczelnia, która pozwoli wykształcić specjalistów z branży gier wideo. O rozmachu projektu świadczyć może fakt, iż EAG, czyli Europejska Akademia Gier powstała dzięki porozumieniu m.in. Microsoftu, AGH, UJ, czy Krakowskiego Parku Technologicznego, a także patronatowi Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Szkoła ta powstała z zamysłem wykształcenia w Polsce specjalistów, którzy w przyszłości mogliby tworzyć gry na światowym poziomie. Dzięki temu premiery tytułów typu Call of Juarez czy wspomnianego już Wiedźmina nie byłyby takimi ewenementami, lecz stałyby się czymś normalnym. Brzmi ciekawie?  Oczywiście, dlatego dziwić może fakt, iż za całe to „zamieszanie” odpowiada małe krakowskie studio Nibris, które znane jest głównie z tego, że pracuje nad grą Sadness na platformę Wii.

Kim będę mógł zostać po Akademii Gier?

W trakcie pierwszego roku działalności EAG można było zapisywać się na 6 kierunków, na których zdobywa się wiedzę wręcz niezbędną dla twórców gier wideo. Dzięki owej różnorodności wydziałów każdy fascynat komputerowej rozrywki znajdzie coś dla siebie. Na EAG kształcić się można jako projektant produkcji, projektant mechaniki, programista gier, grafik 3D, animator 3D, czy też realizator dźwięku w grach wideo. Jednak już w trakcie lutowej inauguracji studiów podyplomowych władze uczelni zapowiedziały, iż planują stworzenia nowych specjalizacji na studiach stacjonarnych. Oznacza to, że Polska po raz pierwszy ma szansę na to, aby marzenia wielu zapaleńców dotyczące pracy u developera z prawdziwego zdarzenia stały się realne. Istotny jest także fakt, iż wykłady niebędą odbywały się ‘na sucho’, lecz w specjalnie przygotowanych do tegostudiach, w które wyposażyły się Uniwersytet Jagielloński oraz AGH. Przyszłym twórcom gier oddano do dyspozycji studio motion - capture, sale produkcji dźwiękowej do postsynchronów i post-processingu oraz wiele innych niezbędnych narzędzi pracy dla specjalistów tego typu. Warto wspomnieć o tym, że ze z pracowni tych korzystać będą mogli także poszczególne firmy pracujące nad tworzeniem gier lub poszczególnych elementów do nich, np. Animacji, czy udźwiękowienia. Może to przynieść nie tylko dodatkowe dochody uczelni, lecz prawdopodobnie zachęci innych do pójścia w ślady UJ i AGH.

Finanse, finanse...

Oczywiście studia te są niezwykle kosztowne, jednak z uwagi na ogromne zapotrzebowanie na specjalistów z branży gier największe firmy w Polsce i na świecie będą sponsorowały naukę poszczególnych studentów w zamian za to, że ci w przyszłości będą pracowali dla nich. Jest to uczciwy układ, biorąc pod uwagę fakt, że nie każdego stać na wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy, a koszty życia w Małopolsce są niesamowicie wysokie. Swoje przysłowiowe „trzy grosze” dołoży także Unia Europejska, która znacznie odciąży portfele potencjalnych kandydatówowej uczelni i zrefunduje część pieniędzy potrzebnych na rozpoczęcie nauki na EAG.  

Aby dowiedzieć się więcej o tej jakże specyficznej uczelni postanowiłem zadać kilka pytań dr hab. Pawłowi Węgrzynowi – osobie odpowiedzialnej za EAG na Uniwersytecie Jagiellońskim.

SP: Witam, czy mógłby pan zdradzić czytelnikom PCCentre wokół jakiej kwoty oscylują koszty zdobycia specjalizacji twórcy gier komputerowych na Uniwersytecie Jagiellońskim?

PW: EAG jest wspólną inicjatywą UJ i AGH. Na razie prowadzone są tylko czterosemestralne studia podyplomowe, których koszt wynosi 3 tys. zł za semestr (łącznie więc 12 tys. za całość).

SP: Czy EAG cieszy się dużym zainteresowaniem?

PW: Tak, choć koszt jest sporym problemem dla uczestników. Od jesieni 2010 roku rozpoczynamy nabór na studia drugiego stopnia (magisterskie uzupełniające) zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. Będzie to współfinansowane z projektu WIKING. Mamy plany uruchomić jesienią 2011 roku studia pierwszego stopnia.

SP: Czy studenci mają szansę na sponsoring ze strony firm z branży rozrywki komputerowej, czy też jeśli chodzi o sprawy finansowe są oni pozostawieni sami sobie?

PW: Rzeczywiście jest grupa studentów dofinansowywana przez firmy z branży gier komputerowych. Pamiętajmy jednak, że polskie firmy nie są duże i zasobne wśrodki, a ponadto ogólna kondycja światowej gospodarki nie jest dziś najlepsza.

Z dr hab. Pawłem Węgrzynem Dyrektorem Europejskiej Akademii Gier rozmawiał Sławomir Prabucki

Kontakt dla kandydatów na studia:

ul.Reymonta 4

30-059 Kraków 

tel. 12663-58-90

fax 12 633-70-86

wydzial.fais@uj.edu.pl

www.fais.uj.edu.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione

PS. Niektóre zdania mi się połączyły w trakcie wysyłania tego posta, więc byłbym szczęśliwy, gdyby każdy przypadek takiego mutanta w tekście został mi zgłoszony.

Moje portfolio

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Oznacza to, że Polska po raz pierwszyma szansę na to, aby marzenia wielu zapaleńców dotyczące pracy u developera zprawdziwego zdarzenia stały się realne.
racja, wspaniała okazja dla wielu pasjonatów i zapaleńców :)

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Realizator dźwięku w grach wideo? Szkoda, że nie ma mowy o ścieżkach dźwiękowych, ale to i tak raczej szkoła muzyczna. Cóż, pozostanę samoukiem z tytułem inżyniera informatyki :- )

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Warto wspomnieć o tym, że ze z pracowni tych korzystać będą mogli także poszczególne firmy pracujące nadtworzeniem gier
Skleiło Ci się "nadtworzeniem"

Finanse, finanse...
Sprowadziłeś nas na ziemię :D

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Cytat: Ogrodnik link=topic=9022.msg83959#msg83959 date=Feb 22 2010, 09:12 AM\'
Sprowadziłeś nas na ziemię :D
Niestety.

serail

serail

Użytkownicy
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
Sprowadziłeś nas na ziemię
Ale przecież Pan profesor doktor habilitowany jakiś tam powiedział wyraźnie, że niektóre firmy, zarówno z Polski, jak i zagranicy są skłonne finansować studia swojego przyszłego pracownika. Oprócz tego istnieją różne kredyty studenckie, czy dotacje.

Moje portfolio

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy

Klark Cent

Czym jest EAG?
#6 2010-02-22, 13:12(Ostatnia zmiana: 2010-02-22, 13:15)
Ok daj mi jedna taką polską firmę, tylko jedną która zfinansuje studia np na EAG albo chociaż by najzwyklejszym ASP czy tam IT. Ci którzy są dofinansowani w tym przypadku to zapewne osoby pracujące w tej firmie a nie ludzie z "ulicy".

Jeśli znajdzie się firma sponsorujaca szaraka z ulicy to ja wale szkołę i zostaję pierdolonym ninja.

serail

serail

Użytkownicy
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
Daj mi kilka dni czasu i podam tutaj, jaka była reakcja poszczególnych firm z branży na pytanie o sfinansowanie studiów. :D

Moje portfolio

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy

Klark Cent

Czym jest EAG?
#8 2010-02-22, 13:40(Ostatnia zmiana: 2010-02-22, 13:52)
Ok
Masz tydzień ; P

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Daj mi kilka dni czasu i podam tutaj, jaka była reakcja poszczególnych firm z branży na pytanie o sfinansowanie studiów. ;p

a jaka ma być? myślisz, że ktoś ci to przedstawi od tak na zawołanie, bo pan skryty "redaktor" ma takie pragnienie? pokazuj portfolio albo spierdalaj - i zapewne tak będzie a idąc jeszcze dalej dojdziemy do tego, że nie przewiduje się żadnych programów (co jest rzeczą normalną) a sprawy tego typu są uzgadniane indywidualnie ze z góry upatrzonymi osobami.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Z tego co wiem, np. NSN inwestuje w studentów od 4 roku. Po odbyciu praktyk i podpisaniu odpowiedniej lojalki, coś tam dokłada im do studiów, mają też praktycznie gotową pracę po skończeniu nauki. DUŻO firm z branży IT inwestuje w swoich pracowników wysyłając ich na dokształcanie, szkolenia, podyplomówki czy studia, bo:
- jest na to kasa w dużych firmach, są specjalne fundusze
- są na to dotacje unijne
- jest dużo programów związanych z 1 i 2 sektorem, z których także można co nieco wydoić.

To wszystko zależy od firmy i ludzi nią zarządzających. Też mam kilka szkoleń i próbę wymuszenia podyplomówki już na koncie.

Co do EAG to moim zdaniem ciekawy pomysł. Fakt, że to dość ryzykowne pójść na takie studia w ciemno, ale ktoś pracujący już w branży, jeżeli ma parcie na dodatkowy papier to czemu nie?

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
No ta ale NSN to nie Redzi ani Techland. Jak by nie patrzeć to troche inny świat.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Tech też inwestuje w ludzi. Redzi nie mam pojęcia. Ale jak już bierzecie przykłady z wyższej półki to Epic, Creative Assembly, etc. oni tez inwestują w swoich pracowników. To kwestia podejścia szefostwa, bo kasa z reguły na to jest. Pewnie, że nie dla wszystkich, ale dla najzdolniejszych, czy zasłużonych, albo po prostu chętnych na dokształcanie, których bynajmniej tak dużo nie ma. W końcu komu chce się jeszcze po pracy uczyć?

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

serail

serail

Użytkownicy
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
a jaka ma być? myślisz, że ktoś ci to przedstawi od tak na zawołanie, bo pan skryty "redaktor" ma takie pragnienie? pokazuj portfolio albo spierdalaj
Ach, no tak. Przecież wiadome jest, że wpadnę do gościa odpowiedzialnego za taki czy owaki dział w, np. wyżej wymienionym Techlandzie czy CDP i zadam pytanie, czy nie pokryliby kosztów za moje studia, bo szukam sponsora i po ich ukończeniu mógłbym ewentualnie rozpocząć u nich pracę, pod warunkiem, że ładnie mnie poproszą. Nie chcę nikogo oskarżać, ale jeśli uważasz, że ktoś mógłby tak zrobić, to jesteś niepoważnym człowiekem. Zadam odpowiednim ludzie pytania, które rzekomo potrzebuję do artykuły. Posiadając imienny adres mailowy redakcji zajmującej się komputerami ludzie od PR raczej nie oleją sprawy. Nie uważasz?
i zapewne tak będzie a idąc jeszcze dalej dojdziemy do tego, że nie przewiduje się żadnych programów (co jest rzeczą normalną) a sprawy tego typu są uzgadniane indywidualnie ze z góry upatrzonymi osobami.
Tego właśnie chcę się dowiedzieć. Jeśli pewna grupa studentów jest finansowana przez jakieś firmy, to chcę wiedzieć, czy dostali oni owe dotacje dzięki podaniom, czy wcześniejszym osiągnięciom, które zostały zauważone przez "łowców talentów".

Moje portfolio

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Shergar ale mi chodzi nie tyle w inwestycje w tego kogo się już ma co inwestowanie w zupełnie nieznane osoby co jest ogromną różnicą.

zadam pytanie, czy nie pokryliby kosztów za moje studia, bo szukam sponsora i po ich ukończeniu mógłbym ewentualnie rozpocząć u nich pracę, pod warunkiem, że ładnie mnie poproszą.

W tym wypadku jedyną opcje było by podpisanie odpowiedniej formułki w której zobowiązał byś się do pracowania u nich przez najbliższe 5-10 lat. Chyba tylko debile zapłacili by komuś za studia po to żeby potem gość ich olał.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
No to napisałem, np. NSN inwestuje w najlepszych studentów. Może z EAG będzie kiedyś podobnie, to nadal nowy kierunek studiów, dopiero się rozkręca. Szkoda, że branża devu w pl jest tak marnie opłacana, ale może doczekamy się kiedyś studia na miarę blizza. Ale jak ktoś chce studiować w tym kirunku to warto to robić poza pl, np. dla progerów grafiki są świetne studia gdzieś w Skandynawii, nvidia tam ostro dotuje ludzi i wyłapuje najlepszych.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ta graficy też najlepiej mają w Californi jeśli chcą typowe studia pod media. U nas jeśli grafik idzie na ASP i pokaże wykładowcy digital to zazwyczaj jest zbesztany z góry na dół dosłowny temat tabu na naszych kochanych uczelniach.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Ano dokładnie. Znam sporo świetnych grafików, którzy n lat w branży pracują z sukcesami, a nie mogą się dostać na asp ;)  Polska to kraj absurdów.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Ale jak ktoś chce studiować w tym kirunku to warto to robić poza pl, np. dla progerów grafiki są świetne studia gdzieś w Skandynawii, nvidia tam ostro dotuje ludzi i wyłapuje najlepszych.

Tutaj to trzeba matmę na mocnym poziomie mieć.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ogółem wszystko jest świetnie ale nie w Polsce ; )

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry