Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2390026 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2390026

Odpowiedzi 3617

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Trzeba użyć specjalnego programu...

Kruczek

Kruczek

Użytkownicy
posty169
Propsy31
  • Użytkownicy
http://www.fonty.pl/forum/viewtopic.php?t=7 tu jest jakoś opisane jak dodać rosyjską czcionkę

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
W porządku. Tyle, że to są sposoby jak dodać inną cyrylicę pod klawiaturę. A mi chodzi o normalną czcionkę. Czyli dajmy na to pisze polskim arialem w pliku tekstowym, który posiada treść rosyjską.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
@Madhridspoland
rosyjska czcionka jest niepotrzebna. większość porządnych edytorów chodzi na unicode (choćby był tylko utf8)
tablice kodowe dla ansi są powszechnym standardem (jest ich dość sporo, ale standard ogranicza nazwę)
jedynym problemem jest to że prawie wszystkie programy korzystające z ansi korzystają ze strony kodowej przypisanej do windowsa. obecnie zamiana krzaków na cyrylicę jest prosta. potrzebny jest ruski edytor (np. bred3) i wywołać na nim odczyt w ansi ruskim i zapis w unikodzie (są różnice pomiędzy wytnij/wklej a wczytaj_plik/zapisz_plik)
wszystkie czcionki obsługujące unicode muszą mieć cyrylicę, alfabet od żydów i parę innych, bo to jest wymagane w standardzie. a cyrylicę zakodowaną w unikodzie możesz wkleić choćby i w google.
BTW: dobrym edytorem tekstowym jest notepad++ obsługuje z 8 wariantów unikodu i mnóstwo stron kodowych, jedyne problemy są gdy używasz schowka w edycji dokumentu niebędącej w trybie unicode (jeśli kopiujesz między różnymi stronami kodowymi to pośrednio trzyma w unikodzie stwierdza że takiego znaku nie ma w danej stronie kodowej i wstawia znaki ?)

samo grzebanie nikomu nie zaszkodzi jeśli się czegoś nie zmieni. edytowanie źródeł skryptu nic nie zmieni póki nie ruszysz plików *.DAT

nasza forma pracy obejmuje tabele programu DaedalusTranslator który to program przegląda cały projekt i oddziela teksty do tłumaczenia od skryptu by potem je wstawić. na cały projekt gothic.dat generowany jest tylko jeden plik tabeli. tabela zawiera nagłówki oznaczające do jakiego pliku źródła odnosi się dana sekcja i pary tekst oryginalny z tekstem tłumaczonym, przy czym tekst oryginalny jest poprzedzony symbolem oznaczającym rodzaj tekstu (dialog, monolog, zwykły tekst itp). tabela jest przenośna między róznymi wersjami skryptów. jest też prostszy format - lista, ale jest nieprzenośny (najmniejsza zmiana w ilości tekstów lub ich kolejności powoduje że się potem nie nadaje), chociaż jest idealny do przepuszczenia przez translator (zawiera tylko teksty w jednym języku bez markerów i nagłówków - puszczasz całe przez translator i voila - przy czym trzeba podzieli.ć na kawałki nie duże na tyle żeby zaciąć translator)

niestety naciąłem się że jeśli w momencie zapisywania tabeli w DT obie strony są takie same to wpis się nie pojawia w pliku, a to znaczy, że przed rozdaniem nowej tabeli (wzbogaconej o kilka dodatkowych wpisów) trzeba te dodatkowe przetłumaczyć choćby transaltorem.

tak więc nie mogę przesłać ci kilku plików i pokazać jak to wygląda, bo format trochę się różni od tego co sobie wyobrażasz, choć praca naszego tłumacza jest prosta - poprawia tylko te linijki które są po polsku (z translatorowych na ludzkie) a krzaków nie rusza. jest też dostępna skonwertowana tabela do formatu z czytelną cyrylicą, ale ona nadaje się tylko do oglądania + znaki cyrilicy zamiast polskich ogonków) lecz ona jest tylko dla tych co chcą sobie pomóc znajomością rosyjskiego.

WNIOSEK: brzmi groźnie, ale naszemu tłumaczowi potrzebna jest głównie znajomość polskiego i komunikatywność - resztą zajmują się nie-tłumacze

PS: zanudziłem już chyba wiele osób tym postem, następne pytania TECHNICZNE, proszę na PW.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
@moderators
jako że mój poprzedni post zajmuje całą stronę, to pozwole sobie napisać kolejny

@gothic się tnie
ja i rodzeństwo mamy porządny sprzęt jeśli chodzi o wydajność w grach na DX9.
ja mam NVIDIA z nowymi sterownikami, rodzeństwo RADEONA ze starymi sterownikami.
u mnie two worlds 2 zacina się nie wiedomo czemu - u rodzeństwa chodzi płynnie.
u rodzeństwa gothic 2 się tnie nie wiadomo czemu - u mnie chodzi płynnie w modach i na 300% widoczności
wiadomo już o co chodzi: problemy z kartami graficznymi (unikalne dla producenta) + błędy w sterownikach
jak przeczytałem changelog od sterownika którejś karty graficznej, to omal nie spadłem z krzesła - 560% więcej wydajności w którejś z gier za zmianą jednej wersji sterownika (tzn na kolejną)

jako że zmiana karty ponosi ze sobą  pewne pieniądze, a nie każdy chciałby mieć 2 kompy - 1AMD/ATI i 1NVIDIA - to jedyne co mogę poradzić to update sterowników do najnowszej wersji, ewentualnie downgrade najnowszych sterowników do tych ciut starszych a stabilniejszych (czasem nowe wersja wprowadzają nowe bugi)

@madrid
załatwisz nam 5000 linijek tabeli (około 2000 linijek tekstu polskiego) to dostaniesz dostęp do naszych plików - it's a deal

alek nekro

alek nekro

DreamVader
posty25
Propsy1
  • DreamVader
no to teraz to naprawdę mam problem
1.rozdział 7 wykułem ten miecz z czarnej rudy a poszedłem do Pyrokara a on mi po 3 dniach daje jakiś zwój i jak go otworze to pisze :,,nic się nie stało" no co co mam kurde zrobić gdzieś w jakimś miejscu to zrobić czy co?
2. kolega gra i nie może zostać nekromantą ma 75 many wybrał ścieżkę opiekunów i gadał z Vatrasem przyłączył się do kręgu i nic co jeszcze trzeba zrobić?

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1.rozdział 7 wykułem ten miecz z czarnej rudy a poszedłem do Pyrokara a  on mi po 3 dniach daje jakiś zwój i jak go otworze to pisze :,,nic się  nie stało" no co co mam kurde zrobić gdzieś w jakimś miejscu to zrobić  czy co?
Ten zwój jest potrzebny do pobłogosławienia miecza, ale potrzebujemy czterech składników 2 były do zdobycia  z zadań opiekunów;
- cząstka ognia  zdobywamy ją wykonując zadanie opiekuna pokonując prawdziwego ducha ognia w ognistym obszarze na który wchodziliśmy teleportem  niedaleko piramid,
- perła wody, zdobywamy ją w górniczej dolinie uwalniając ducha wody , w miejscu nad  świątynią  Śniącego w klanie orków.
Kolejnym jest cząstka golema cienia , zdobywamy ją w wieży nekromanty za latarnią Jacka pokonując golema cienia zaklęciem  światło.
A ostatnia to oko kamiennej pumy, miejsce  niedaleko pobytu złotego smoka Ashtara.
I dopiero wtedy będzie można pobłogosławić miecz  zwojem, nie wcześniej.
2. kolega gra i nie może zostać nekromantą ma 75 many wybrał ścieżkę  opiekunów i gadał z Vatrasem przyłączył się do kręgu i nic co jeszcze  trzeba zrobić?                                       
Aby zostać nekromantą w Returningu potrzeba 100 punktów many i 40 intelektu, którymi zdobywamy z czytania książek i nauki umiejętności.

alek nekro

alek nekro

DreamVader
posty25
Propsy1
  • DreamVader
dobra tylko teraz mam taki kłopot nie wybrałem strony opiekunów na początku ;d  i teraz co mam zrobić?

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Z tego co pamiatam cząstke wody musisz po prostu zebrać te czarne kryształy z doliny jest ich 5 i wsadzić do takiego
ołtarza w klanie orków w górnczej dolinie.A na cząstke ognia był tu gdzieś kod chyba 20 stron wscześniej.na cząstke wody też jest chyba kod na stronie moda popatrz.

alek nekro

alek nekro

DreamVader
posty25
Propsy1
  • DreamVader
dobra już wszystko wykonałem tyko z tymi kamyczkami nie mogłem bo nie byłem po stronie hodowców ale teraz zabiłem te m00bki i po wojnie :D
a jak to to te kryształy są tutaj

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Nie to jest kryształ żywiołów jest potrzebny do misji z demonem senyakiem.CHodzi o kryształy ale takie małe są poukrywane po ,,starej,, górniczej dolinie.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Alek - Kolegom powyżej chodzi o takie małe czarne kamyczki (jest to model kryształu kwarcu o ile się nie mylę oteksturowany na czarno). Jak zajrzysz do jaskini pod wodospadem (pewnie wiesz o którą chodzi) to znajdziesz jeden z nich. Nie jestem pewny ale ... NA WCZEŚNIEJSZYCH STRONACH (tak dla przypomnienia, bo wystarczy wpisać w wyszukiwarkę forumowską lub w GOOGLE) powinno być nawet rozmieszczenie dokładne tych pierdółek. Poszukaj między 30 a 45 stroną.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

alek nekro

alek nekro

DreamVader
posty25
Propsy1
  • DreamVader
dobra poddaje się kończe tą grę już

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Poszukaj w ruskiej solucji...

Drack

Drack

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
Na początek, powiem tylko że szukałem, szukałem i znaleźć nie mogłem. Kombinowałem i ogólnie robiłem wszystko, by wreszcie znaleźć odpowiedzi na moje pytania co do kilku zadań w modzie. Niestety, nie udało mi się i piszę tutaj w ostateczności. Przeszukałem tutaj też 10(Tylko 10, gdyż 77 to trochę dużo...) ostatnich stron i odpowiedzi nie znalazłem. Tak więc, poddałem się i mam nadzieję że ktoś mi pomoże z tymi zadaniami.

1. Kto jest tym nowym człowiekiem dla bractwa? Chodzi o te zadanie od tego Baala w mieście. Baal Parvez się chyba zwie.
2. Gdzie jest teraz Elvrich i bandyci którzy go porwali? Bo w tym miejscu gdzie byli w podstawce, jest teraz obóz myśliwych.
3. Gdzie jest ten skarb Grega, który powinien być obok tych samych bandytów którzy porwali Elvricha? Znaleźć nie mogę.

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1. Kto jest tym nowym człowiekiem dla bractwa? Chodzi o te zadanie od tego Baala w mieście. Baal Parvez się chyba zwie.

Musimy wykonać zadanie związane z pobiciem Valentino, gdy je wykonamy Valentino będzie nowym nowicjuszem dla  bractwa.
2. Gdzie jest teraz Elvrich i bandyci którzy go porwali? Bo w tym miejscu gdzie byli w podstawce, jest teraz obóz myśliwych.
Blisko miejsc w którym  niszczono golema związanego  z zostaniem magiem ognia.

Drack

Drack

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
Dzięki, dzięki.

I takie ostatnie pytanie, jak na razie. Kto ma tą receptę na miksturę, którą chce od nas jeden z Baalów w Obozie Sekty? Nie pamiętam za bardzo jak się nazywał.
A! I jeszcze jak wykonać to zadanie od Baal Kolisa(chyba jego)? Chodzi o to zadanie z zielem.

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kto ma tą receptę na miksturę, którą chce od nas jeden z Baalów w Obozie Sekty?

Aby zdobyć recepturę trzeba  wejść do klasztoru Magów Ognia, jednym ze sposobów wejścia do klasztoru  jest otrzymanie zadanie  od Sagitty, gdy spytamy się  ją  o recepturę.
Będąc w klasztorze należy ukraść klucz Goraxa od  klasztornego skarba ( za pomocą kradzieży kieszonkowej). receptura znajduje się w zamkniętym kufrze w skarbcu ( wystarczy umiejętność otwierania zamków i wytrych. I receptura jest nasza.
A! I jeszcze jak wykonać to zadanie od Baal Kolisa(chyba jego)? Chodzi o to zadanie z zielem.                                      
Trzeba od trzech grup zbieraczy zebrać bagienne ziele:
- pierwsza grupa niedaleko farmy Lobarta,
- druga niedaleko czarnego trolla, koło jeziorka z lewej,
- trzecia jest za kamiennym kręgiem( tam gdzie szliśmy  z Laresem)  w prawo przed schodami na górę.

Drack

Drack

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
Natrafiłem na coś dziwnego i nie wiem czy to przypadkiem bug nie jest...

Otóż gdy pytam się Hagena jak mam się dostać na przełęcz, ten mi mówi że mam pomóc Magom Wody, a później że mam wrócić gdy zdobędę więcej doświadczenia. Znalazłem trzy ornamenty(Vatras mnie nie przyjął do Wodnego Kręgu bo nie ma o tym nawet opcji dialogowej) no i został ostatni. Ten którzy mają Paladyni... Problem w tym, ze gdy chcę się zapytać o to Hagena, nie ma żadnej opcji dialogowej. Czy to bug?

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Aby dostać  się do GD najpierw należy wykonać zadanie w Jarkenadrze, czyli zabić Kruka. To nie jest żaden bug, tak ma być. A ornament ma paladyn Lothar, zmienili w returningu.

0 użytkowników
Do góry