Pytania odnośnie Moddingu 3587 12

O temacie

Autor BladeZ

Zaczęty 11.10.2009 roku

Wyświetleń 3587

Odpowiedzi 12

BladeZ

BladeZ

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Cześć, nazywam się Patryk. jestem na tym forum od niedawna. Bardzo bym chciał stworzyć moda do G2 NK, ale jestem w tym zupełnie zielony. Co prawda znam odpowiednie programy do zrobienia moda, umiem coś tam poprzestawiać w skryptach, ale nic poza tym. W związku z czym mam kilka pytań, i prosiłbym żeby nie było wypowiedzi typu: "Poszukaj w Google to coś znajdziesz", ani "był już taki temat na forum" bo to tylko świadczy o tym, że nadawca nie zna się na rzeczy.

Po pierwsze mam problem z polskimi skryptami do G2MDK. Zainstalowałem program, pogrzebałem w internecie i ściągnąłem polskie skrypty. Na pulpicie pojawił mi się plik G2MDK Polskie Skrypty.rar i za cholerę nie wiem co z tym zrobić. Nie potrafię tego zainstalować, a wiadomo, że bez tego daleko nie zajdę, bo nie znam niemieckiego za dobrze.

Po drugie nie wiem jak się paczkuje moda, a bez tego się nie odpali. Chodzi mi o to jak zapisać zmiany w plikach i folderach.

Trzecią rzeczą jest tworzenie NPC'ów i waypointów. Jeśli chodzi o tworzenie nowego NPC'a to jeszcze coś o tym wiem, ale jak się tworzy waypointy nie mam pojęcia. Wiem tylko, że do tego jest potrzebny Spacer2, więc proszę kogoś o dokładną instrukcję obsługi tego programu. Wracając do postaci, nie mam o tym prawie żadnego pojęcia jedyne co wiem to to, że trzeba ustawić ją w waypoincie. Nie mam żadnego pojęcia jak stworzyć kupca, nauczyciela lub bandyty. Nie znam odpowiednich skryptów więc jest mi ciężko, nie wiem również jak tworzyć dialogi.

Kolejnym problemem jest tworzenie gildii. O tym nie mam żadnego pojęcia, nie znam żadnych skryptów. Nie wiem nawet który plik w folderze gothic to ten odpowiadający za gildię.

Co do tworzenia i edycji świata Gothic 2 NK, to też prawie nic nie wiem. Nie mam pojęcia, jak kłaść obiekty (np szynkę) w danym miejscu.  Wiem, że do tego służy spacer2, ale jak już wspominałem nie potrafię obsługiwać tego programu. Stworzenie własnego świata np. jak świątynia pradawnych w Mrocznych Tajemnicach to zupełnie czarna magia.

Ostatnim problemem jest oczywiście tworzenie misji, ciężko się to robi więc chciałbym , żebyście mi podali parę skryptów lub przykład jakieś misji. Np. "Lares chce browca, a nie chce mu się iść do knajpy. Kupujesz browca, dajesz Laresowi, i dostajesz w nagrodę 50 expa i 200 sztuk złota". Jak by to wyglądało w skryptach?
Poza tym istnieją jeszcze dialogi i o instrukcje dodawania dialogów też proszę :P  

No dobra to koniec pytań, bo nie chcę prosić o za wiele. Z góry dzięki;

Axel

Axel

Użytkownicy
Król Mount & Blade
posty244
Propsy2
  • Użytkownicy
  • Król Mount & Blade
Co do większości pytań : http://www.youtube.com/user/czip17 bardzo polecam filmiki tego Pana pt : gothic tworzenie modów od A do Z jest tam wszystko ładnie wyjaśnione :P
Co do edycji świata : Wstawianie vobów jest dość proste , polecam poczytać dział turtoriale .
Tworzenie gildi : Nie da się , jest z tym masa problemów , najlepiej po prostu zmienić nazwę innej gildi na tą której potrzebujemy :)
Waypointy : Wstawiasz tak samo jak voba , tylko zamiast zCVOB dajesz cośtamWaypoint (powinno być pod ćośtam Startpoint)

Mount & Blade i Dofus wymiatają :D

Jeżeli ktoś gra w Dofusa niech napisze do mnie na pw !

Wie is ezel? Ik.

Item editor - M&B

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ

eto

Pytania odnośnie Moddingu
#2 2009-10-11, 21:29(Ostatnia zmiana: 2009-10-11, 21:43)
"Poszukaj w Google to coś znajdziesz", ani "był już taki temat na forum" bo to tylko świadczy o tym, że nadawca nie zna się na rzeczy.
Nie znaczy o niewiedzy nadawcy posta, ale o lenistwie twórcy tematu.

Na pulpicie pojawił mi się plik G2MDK Polskie Skrypty.rar i za cholerę nie wiem co z tym zrobić. Nie potrafię tego zainstalować, a wiadomo, że bez tego daleko nie zajdę, bo nie znam niemieckiego za dobrze.
Wypakuj odpowiednie pliki do folderów i podmień.

Po drugie nie wiem jak się paczkuje moda, a bez tego się nie odpali. Chodzi mi o to jak zapisać zmiany w plikach i folderach.
Jeśli chcesz tylko przetestować skrypty(postacie, dialogi, przedmioty, itp.), to nie musisz tworzyć paczki. Wystarczy, że przywołasz kodem daną postać/przedmiot. Natomiast, jeśli masz chęć zrobienia paczki, to: http://themodders.org/index.php?showtopic=1670

Wiem tylko, że do tego jest potrzebny Spacer2, więc proszę kogoś o dokładną instrukcję obsługi tego programu.
http://themodders.org/index.php?showtopic=46. Na podstawie Gothic I. Jednak powinieneś się połapać.

Nie mam żadnego pojęcia jak stworzyć kupca, nauczyciela lub bandyty. Nie znam odpowiednich skryptów więc jest mi ciężko, nie wiem również jak tworzyć dialogi.
Co do kupca/nauczyciela - zobacz w skryptach dialogów postaci, które handlują/uczą. Wystarczy przekopiować, ewentualnie coś pozmieniać. Dialogi na początku twórz programami, choćby wymieniony niżej Gothic DM.

Kolejnym problemem jest tworzenie gildii. O tym nie mam żadnego pojęcia, nie znam żadnych skryptów. Nie wiem nawet który plik w folderze gothic to ten odpowiadający za gildię.
Ze stworzeniem nowej gildii występują problemy(możesz sobie poszukać i poczytać tematy). Zapewne można w jakiś sposób odpowiednio zmodyfikować gildię.

Nie mam pojęcia, jak kłaść obiekty (np szynkę) w danym miejscu. Wiem, że do tego służy spacer2, ale jak już wspominałem nie potrafię obsługiwać tego programu.
Tutorial Sama Ogrodnika - http://themodders.org/index.php?showtopic=51

Stworzenie własnego świata np. jak świątynia pradawnych w Mrocznych Tajemnicach to zupełnie czarna magia.
Nowy świat to model trójwymiarowy. Stworzenie świata low-poly dobrej jakości kosztuje wiele wysiłku.

Ostatnim problemem jest oczywiście tworzenie misji, ciężko się to robi więc chciałbym , żebyście mi podali parę skryptów lub przykład jakieś misji. Np. "Lares chce browca, a nie chce mu się iść do knajpy. Kupujesz browca, dajesz Laresowi, i dostajesz w nagrodę 50 expa i 200 sztuk złota". Jak by to wyglądało w skryptach?
Poza tym istnieją jeszcze dialogi i o instrukcje dodawania dialogów też proszę
Skrypty dialogów najlepiej twórz programem Gothic DM(http://themodders.org/index.php?showtopic=4027). Program jest prosty w obsłudze, powinieneś zrozumieć jak zrobić swój dialog oraz zadanie.

Chyba niczego nie pominąłem. Jeśli masz jeszcze jakieś problemy, pisz.

EDIT(Axel): Odnoszę wrażenie, że jesteś botem stworzonym przez czipa17, tylko zaprogramował Cię, abyś mu robił reklamę :P

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Axel

Axel

Użytkownicy
Król Mount & Blade
posty244
Propsy2
  • Użytkownicy
  • Król Mount & Blade

Axel

#3 2009-10-11, 21:47(Ostatnia zmiana: 2009-10-11, 21:48)
EDIT(Axel): Odnoszę wrażenie, że jesteś botem stworzonym przez czipa17, tylko zaprogramował Cię, abyś mu robił reklamę biggrin.gif

:P

To dzięki niemu (albo raczej przez niego  :)  ) zabrałem się za modowanie

Wie is ezel? Ik.

Item editor - M&B

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#4 2009-10-11, 21:58(Ostatnia zmiana: 2009-10-11, 21:59)
Wreszcie jakiś dość inteligentny newbie na forum. Nareszcie spokój od tych idiotów. Witam na tm  :P  

Waypointy : Wstawiasz tak samo jak voba , tylko zamiast zCVOB dajesz cośtamWaypoint (powinno być pod ćośtam Startpoint)
Chyba kogoś posrało. Po co się tak męczyć? Gdy robisz pojedynczego waya, to nie ma różnicy, ale jeśli robisz ich kilka obok siebie, wygodniej jest użyć innej opcji:
Powinieneś mieć panel z kilkoma opcjami, domyślnie znajduje się nad objectpages. Wciskasz przycisk stopy. Klikasz na Waypoints i teraz za każdym razem, gdy wbijesz ppm, będziesz mógł dodać nowego waypointa bez bawienia się w ustawieniach opcji create :)

Cytat: eto link=topic=7488.msg67968#msg67968 date=Oct 11 2009, 08:29 PM\'
Tutorial Sama Ogrodnika - http://themodders.org/index.php?showtopic=51
Nie polecam, ale co do niektórych kwestii faktycznie może nie być alternatywy. Za kilka dni może wrócę po półtorarocznej przerwie do spacera i napiszę tego tutka na nowo. Poprzednia wersja jest trudna do zrozumienia z jednego prostego powodu-byłem wtedy tzw. noobem, a sądzę, że to wiele wyjaśnia.

e stworzeniem nowej gildii występują problemy(możesz sobie poszukać i poczytać tematy). Zapewne można w jakiś sposób odpowiednio zmodyfikować gildię.
Nikomu się chyba jeszcze nie udało dodać w pełni działającej nowej gildii, ale nie sądzę, by to był bardzo ważny bajer. W każym razie-nawet jeśli się da to jakoś zrobić, początkujący raczej temu nie podoła.

W razie problemów z podstawami możesz napisać na moje gg. Jak mogę to pomogę, a jak nie, to nie zaszkodzi spróbować.

BladeZ

BladeZ

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Wypakuj odpowiednie pliki do folderów i podmień.

Ok, ok wszystko fajnie, tylko o jakie pliki Ci chodzi? Jedyny jaki mam to G2 NK Polskie Skrypty.rar , nie mam pojęcia co z tym zrobić.  Jeśli pobrałem zły plik to napisz skąd mam pobrać odpowiedni i napisz gdzie mam go skopiować.

Nowy świat to model trójwymiarowy. Stworzenie świata low-poly dobrej jakości kosztuje wiele wysiłku.

Cóż, chyba masz rację. Na razie sobie odpuszczę bo nie interesuje mnie zbytnio grafika 3D.

Pozdro :P

Sawiol

Sawiol

Użytkownicy
posty84
  • Użytkownicy
Ok, ok wszystko fajnie, tylko o jakie pliki Ci chodzi? Jedyny jaki mam to G2 NK Polskie Skrypty.rar , nie mam pojęcia co z tym zrobić.  Jeśli pobrałem zły plik to napisz skąd mam pobrać odpowiedni i napisz gdzie mam go skopiować.
Wypakuj to programem WinRAR

BladeZ

BladeZ

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Kurde jakieś bezsensowne spolszczenie ściągnąłem. Teksty mówione przez NPC są po polsku, a przez bohatera,
po niemiecku. Niech ktoś mi da jakieś dobre spolszczenie:D

Axel

Axel

Użytkownicy
Król Mount & Blade
posty244
Propsy2
  • Użytkownicy
  • Król Mount & Blade

Wie is ezel? Ik.

Item editor - M&B

BladeZ

BladeZ

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Nadal nic. Niemieckie menu dialogów i niemieckie menu główne.

heniu

heniu

Użytkownicy
posty143
Propsy1
  • Użytkownicy
Respawnuj skrypty w Gothic Starter mod lub w spacerze

gmpa.com.pl

feodaron.pl

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Respawnuj
Reparsuj, takedown, reparsuj.

PS. Masz nieregulaminową sygnę.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

heniu

heniu

Użytkownicy
posty143
Propsy1
  • Użytkownicy

heniu

#12 2009-10-14, 14:54(Ostatnia zmiana: 2009-10-14, 20:58)
jeden h** xD sygne poprawiłem

Cytat: Regulamin\'
maksymalnie 350 pikseli (szerokość) x 120 pikseli (wysokość)
[/url] Twoja sygna: 559x150. W sumie to dopóki nie jest ponad dwukrotnie za duża chyba nikomu to nie przeszkadza, ale nie pisz też że jest całkiem poprawna
EDIT: nie poprawiłeś i w końcu Dekster cię dopadł o_o [/color]

gmpa.com.pl

feodaron.pl

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry