Cześć, nazywam się Patryk. jestem na tym forum od niedawna. Bardzo bym chciał stworzyć moda do G2 NK, ale jestem w tym zupełnie zielony. Co prawda znam odpowiednie programy do zrobienia moda, umiem coś tam poprzestawiać w skryptach, ale nic poza tym. W związku z czym mam kilka pytań, i prosiłbym żeby nie było wypowiedzi typu: "Poszukaj w Google to coś znajdziesz", ani "był już taki temat na forum" bo to tylko świadczy o tym, że nadawca nie zna się na rzeczy.
Po pierwsze mam problem z polskimi skryptami do G2MDK. Zainstalowałem program, pogrzebałem w internecie i ściągnąłem polskie skrypty. Na pulpicie pojawił mi się plik G2MDK Polskie Skrypty.rar i za cholerę nie wiem co z tym zrobić. Nie potrafię tego zainstalować, a wiadomo, że bez tego daleko nie zajdę, bo nie znam niemieckiego za dobrze.
Po drugie nie wiem jak się paczkuje moda, a bez tego się nie odpali. Chodzi mi o to jak zapisać zmiany w plikach i folderach.
Trzecią rzeczą jest tworzenie NPC'ów i waypointów. Jeśli chodzi o tworzenie nowego NPC'a to jeszcze coś o tym wiem, ale jak się tworzy waypointy nie mam pojęcia. Wiem tylko, że do tego jest potrzebny Spacer2, więc proszę kogoś o dokładną instrukcję obsługi tego programu. Wracając do postaci, nie mam o tym prawie żadnego pojęcia jedyne co wiem to to, że trzeba ustawić ją w waypoincie. Nie mam żadnego pojęcia jak stworzyć kupca, nauczyciela lub bandyty. Nie znam odpowiednich skryptów więc jest mi ciężko, nie wiem również jak tworzyć dialogi.
Kolejnym problemem jest tworzenie gildii. O tym nie mam żadnego pojęcia, nie znam żadnych skryptów. Nie wiem nawet który plik w folderze gothic to ten odpowiadający za gildię.
Co do tworzenia i edycji świata Gothic 2 NK, to też prawie nic nie wiem. Nie mam pojęcia, jak kłaść obiekty (np szynkę) w danym miejscu. Wiem, że do tego służy spacer2, ale jak już wspominałem nie potrafię obsługiwać tego programu. Stworzenie własnego świata np. jak świątynia pradawnych w Mrocznych Tajemnicach to zupełnie czarna magia.
Ostatnim problemem jest oczywiście tworzenie misji, ciężko się to robi więc chciałbym , żebyście mi podali parę skryptów lub przykład jakieś misji. Np. "Lares chce browca, a nie chce mu się iść do knajpy. Kupujesz browca, dajesz Laresowi, i dostajesz w nagrodę 50 expa i 200 sztuk złota". Jak by to wyglądało w skryptach?
Poza tym istnieją jeszcze dialogi i o instrukcje dodawania dialogów też proszę
No dobra to koniec pytań, bo nie chcę prosić o za wiele. Z góry dzięki;