Już w grudniu ubiegłego roku pojawił się pomysł, aby zorganizować imprezę pod patronatem TG, która miałaby na celu zareklamować mody polskie i zagraniczne. Jednak w wyniku mojej małej aktywności w tamtym okresie projekt został „porzucony”, teraz jednak istnieje prawdopodobieństwo, że wszystko wypali. Impreza ta odbywać ma się jesienią, dokładny termin nie jest jeszcze ustalony, abo nie wiem, kiedy będzie CMS nowy. Na początku myślałem, żeby impreza dotyczyła wyłącznie polskiej sceny modderskiej, jednak po nawiązaniu kontaktów z niemieckim WoGiem i rosyjskim
http://gothicgame.ru/ okazało się, że oni także wyrażają chęć zareklamowania swoich rodzimych produkcji na naszym przeglądzie. Okazuje się więc, że będzie to bardzo ambitna impreza, jednak wiąże się z tym mnóstwo pracy. Po pierwsze na TG z tego powodu utworzona powinna zostać kategoria na forum (lub kilka subforów w dziale o modach) związana z tym przedsięwzięciem. Jedna, w której zamieszczane byłyby wszystkie materiały zebrane przez redakcję TG, kolejna w języku angielskim, aby zagraniczni modderzy mogli na naszym forum odpowiadać na pytania fanów. Jak będzie to wszystko wyglądało? Cóż, każdy team z polski, który współpracuje z themodders.org będzie mógł uczestniczyć w przeglądzie, tzn. Dać Tawernie do dyspozycji niepublikowane nigdzie screeny, filmiki badź teksty traktujące o modzie, etc. Jeśli jednak nie uda wyrwać mi się execlusiwów, to wykorzystam dostępne już materiały. Do każdego moda redaktor z TG napisze komentar, w którym podsumuje wartość materiałów i poziom moda. Tak samo wyglądała będzie sprawa z modami zagranicznymi, jednak najpierw trzeba będzie przetłumaczyć to na język polski. Jako, że materiały dostanę od nich w języku angielskim, to w przypadku modów zagranicznych dostępne będą dwie opcje językowe (czy teksty polskich teamów będą w dwóch językach? To zależy wyłącznie od teamów). Już samo zorganizowanie tego sprawi nam dużo pracy, jednak to nie wszystko. Załatwiłem, że na serwerze TG zostanie zainstalowany czat wraz z kilkoma pokojami, aby o ustalonych porach mogły odbywać się konferencje z modderami, tak aby każdy mógł zapytać się o moda go interesującego. Grupy, które będą tam uczestniczyły (a z tego co wiem będzie ich sporo) zapewne będą chciały zareklamować swoje mody w bezpośredniej dyskusji, jednak nie będzie to obowiązkowe, raczej forma ciekawostki. Każdy mod miałby swój temat na forum i tam ludzie mogliby komentować te produkcje. W dodatku planuję zrobić kilka ankiet, a raczej konkursów w różnych kategoriach, np. „Najbardziej oczekiwany mod imprezy”, „Najbardziej innowacyjny mod”, etc. Przy tak dużym przedsięwzięciu zwycięstwo w jakiejkolwiek kategorii to duży prestiż, więc możemy się spodziewać naprawdę wyśmienitych materiałów od modderów. To by było wszystko. Aha, rozmawiałem z kilkoma teamami polskimi na ten temat oraz z pewnymi ludzi z ww. Wymienionych zagranicznych portali o Gothicu, wszyscy chcą w tym uczestniczyć, myślę więc, że pozostałe teamy też tak zareagują. Co wy o tym sądzicie? I jeszcze jedno. Projekt zostanie zareklamowany na gram.pl jako duża impreza modderska, więc gramowicze bedą mogli poczytać na stronie głównej o tym przedsięwzięciu, także spora reklama, no i oprócz tego myślę, że kilku userów z Woga i z rosyjskiego forum nas odwiedzi. Impreza odbyła by się we wrześniu i ma na celu wypromować modding do Gothica.