Risen 160729 640

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 24.07.2008 roku

Wyświetleń 160729

Odpowiedzi 640

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Risen
#260 2009-08-12, 10:44(Ostatnia zmiana: 2009-08-12, 10:46)
Ale czego się spodziewaliście? Przecież Risen korzysta z ulepszonego silnika Genome,

Noi co z tego? Cod WaW i Cod 4 to również ten sam silnik, nawet nie poddany większym modyfikacjom a owe gry stylem graficznym różnią się niesamowicie.

Co TES zmieniło w swojej koncepcji przez te wszystkie lata?

Ale zrobili całkiem dobrego fallouta 3, który jedynie przez złośliwych i ignorantów nazywany jest "kopią" obliviona bo nią nie jest. Też bazowali na sprawdzonych rozwiązaniach ale nie poszli w całkowity banał. Żałosne jest to, że Prison Break utracił prawa do swojej serii to od razu muszą robić klona - włącznie z amnezją bohatera, jego brakiem imienia i korzeni i całą tą szopką w stylu "musisz nazbierać rzepy aby wejść do zamku". Nie wiem jak dla Was ale mnie to już dostatecznie znudziło przy drugiej części gry i nie zamierzam robić tego wszystkiego dokładnie tak samo (włącznie z bezimiennym bohaterem) jeszcze raz tylko że w innych realiach, choćby ta gra była usadzona na wyspach owczych. Są pewne granice "wykorzystywania koncepcji" a zrzynania wszystkiego jak leci z gameplaya przy DRUGIEJ, NIEZALEŻNEJ SERII GIER (niby).

No ludzie, jest różnica pomiędzy inspirowaniem się czy wyciąganiem wniosków z poprzednich dokonań ale BEZ PRZESADY. Robienie drugiej serii gier z bezimiennym bohaterem z amnezją, głupimi questami z rzepą i identyczną mechaniką co w przypadku gothic to jakiś żart rzemieślniczy a nie gra wokół której próbują wywołać sztuczne napięcie robiąc jakieś nudne filmiki z kretami.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Kolejny artykuł ze stajni Gol'a.
http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=5899

Najbardziej zainteresowało mnie to:
Gnomy w walce dystansowej obrzucą nas nie tylko kamieniami,
ale i... zdechłymi rybami.
:lol2:

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Risen to połączenie dobrych rozwiązań z wszystkich Gothiców.

Tyle, że chyba się przejadły...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=158683

te symetryczne tekstury chyba mogli sobie darować

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
90% pancerzy z gothica jest symetrycznych, albo z małymi różnicami.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
gothic jest dla ciebie wyznacznikiem jakosci? policz sobie kiedy wyszla gra a nastepnie popatrz jakie obecnie panuja standardy.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Zła interpretacja mojej wypowiedzi.

Nie sugeruję, że tak powinno być bo w świetnych gothicach tak było, tylko mówię o tym, że powtarzają i nie próbują niczego nowego.

A tak na marginesie, to wiele pancerzy właśnie było robione symetrycznie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Risen
#267 2009-08-13, 12:52(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 12:53)

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Jak spierdolą grę, to i aktorzy nie pomogą :lol2: .

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy

GeneralLee

Risen
#270 2009-08-14, 12:15(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 12:15)
W artykule który podał Dziki napisali :  Przykładem może być umiejętność wydobywania rudy, połączona ze znajomością kowalstwa.
Znów będzie ruda ^_^   fakt iż widać już ze będzie to kopia Gothica mi osobiście nie przeszkadza i zagram na pewno z mila chęcią jak ktoś chce innowacji to proszę bardzo Arcania tam nawet pływać nie będzie można tylko będzie tak jak w wiedźminie wejdziemy po kostki max po kolana i koniec :lol2:  gothic słynął z braku sztucznych granic i to był jeden z jego największych jego plusów, nie wiem jak jest ze skakaniem w Arcani ale jak nie dali pływania to moim zdaniem nawet tego nie będzie chciało im się dodać.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Risen
#271 2009-08-14, 12:24(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 12:28)
gothic słynął z braku sztucznych granic

faktycznie pływanie w 60 kilowym oporządzeniu to większe "kaine grence" niż u wiśniewskiego. zero sztucznych granic

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy
Chodzi mi o świat a nie :P

Gimbi

Gimbi

Użytkownicy
posty15
Propsy4
  • Użytkownicy
Ja, tak samo jak Thoro, zrozumiałem że chodzi jednak o pływanie. A może chodzi Ci o to że ograniczyli świat na tyle że pływać nie można? Powiem Ci że niekiedy to pływanie to też przegięcie, na sobie 40 kilo, w 'kieszeniach' drugie tyle, a Ty spokojnie płyniesz setki metrów żeby dostać się na tajemną wyspę... Drugi Superman?
Co do Srisena... Z każdym kolejnym reportażem jest coraz gorzej.. Istna kopia Gothic'a, który fakt faktem podoba się. Ale nie wciąż powtarzany, bo to tak jakby tworzyli moda zmieniając przy tym silnik gry i grafikę... Tyle ode mnie. Ale - pożyjemy, zobaczymy.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Bardziej racjonalne i ciekawe samo w sobie byłoby wprowadzenie łódek na zasadzie własnoręcznego sterowania (nie jak w wiedźminie) niż umożliwienie pływania w  czymś co waży niekiedy drugie tyle co sam bohater.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Zgadzam się. Nawiasem mówiąc czytając artykuły o Risen dochodzę do wniosku, że to kopia Gothica, nie szczególnie podoba mi się. IMO cytat z twojego podpisu pochodzi z tego artykułu :P . Jest to całkowita prawda, aczkolwiek liczę tylko na rozbudowaną fabułę - bo niestety, czuję że więcej nie można się spodziewać po Risenie.

Gimbi

Gimbi

Użytkownicy
posty15
Propsy4
  • Użytkownicy

Gimbi

Risen
#276 2009-08-14, 14:03(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 14:03)
Thoro, ale wtedy ludzie by się buntowali czemu nie ma możliwości wypłynięcia łódeczką na pełne morze, setki mil od wyspy... Albo że gra jest upośledzona, bo na jej początku nie mogą pływać, tylko muszą zarobić na łódeczkę. Albo nawet może pójść komentarz "To nie piraci z Karaibów".
Powiem tak, najlepiej pływanie i łódki, z tym że stworzyliby coś takiego jak UDŹWIG i waga przedmiotów - wg czego wiedzielibyśmy czy jak wejdziemy do wody popłyniemy, czy po prostu ściągnie nas na dno. Niby dążą do jakiegoś tam realizmu w grach.. Widać

EDIT.
Sory, jeśli odbiegam nieco od tematu :P

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Risen
#277 2009-08-14, 15:50(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 15:52)
Tu nie chodzi o to czy będziesz mógł pływać z wózkiem pana mietka od złomu na plecach tylko czy faktycznie było by to możliwe i wygodne. Spróbuj wejść do wody w zwykłych ubraniach codziennych i płynąć - życzę powodzenia. W zeszłe wakacje miałem epizod gdy obsunęła mi się pod nogą ziemia i wpadłem do jakiegoś bagna, 110 kilo wagi (w tym SAPI) + około 75 kilo szpeju porozkładanego na całym ciele. No niezbyt przyjemne nie mówiąc już o jakiej kolwiek możliwości pływania.

Nie oczekuję, aby z tej gry robili symulator, jedynie odpowiadam na nieuzasadnione zarzuty względem tego że ktoś nie chce umożliwić aby nasz bohater w super zbroi z 3 milimetrowej blachy pływał jak na igrzyskach bo z racjonalnego punktu widzenia takie rozwiązanie to słuszne rozwiązanie.

W zasadzie wszelkie argumenty dotyczące braku ograniczeń w Gothic są mniej lub bardziej nieuzasadnione. Ograniczenie ekwipunku jest dobrym ograniczeniem. Zmusza do myślenia i faktycznego planowania naszej postaci oraz kompletowania wyposażenia pod dane zadania. Nie dochodzi również do absurdów, że po pewnym czasie dobrą broń sprzedajemy za trzy sztuki złota bo mamy jej tyle przy sobie jakbyśmy okradli garnizon małego miasta. Z samego ograniczenia ekwipunku wynikają same korzyści nie wspominając już o innych ograniczeniach (ale bez skrajności) no ale tak to jest jak się poza gotikiem innej gry nie widziało a następnie gada głupoty o "klimacie" i innych dyrdymałach, które imają się tematu jak psie gówno ściany.

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy
Thoro to jest gra crpg w która ma dać przyjemność z grania w nią chcialbys żebyś musiał srać w gothicku ? bo ja raczej nie.... Tak samo jest z ograniczeniem ekwipunku gdyby gra miała być realistyczna to by w ogole nie bylo Gothica bo przecież niema górniczej koloni w prawdziwym świecie, nie ma magi, nie ma ścierwojadów, nie ma bariery idąc dalej jedyne gry które by wychodziły były by to simsy a i tak nie są dość realistyczne... takze lepiej sprawę realizmu odłóżmy bo to jest gra.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
A jeśli nie chcesz czegoś sprzedać tylko zostawić z jakiegoś powodu, to co wtedy? Dobrze pamiętam Oblibiona z dodatkami. Wspaniale było zachrzaniać z wysp Sheogoratha tylko po to, aby trochę eq znalazło się w skrzyni w IC, aby nie przepadło. Naprawdę pięknie było biegać w tą i spowrotem.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry