Praca maturalna z polskiego 18376 70

O temacie

Autor WoYo

Zaczęty 4.01.2013 roku

Wyświetleń 18376

Odpowiedzi 70

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dzięki!
Wynagrodzę w propsach :-)

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
to też pasowałoby.
toż mówiłem o twórczości pokolenia kolumbów. jest tego pełno w ich wierszach :ok:

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Praca maturalna z polskiego
#42 2013-01-14, 00:49(Ostatnia zmiana: 2013-01-14, 00:53)
A ja musze napisac jeszcze ramowy plan prezentacji o tematyce : "Wieś i życie jej mieszkańców. Omów na wybranych przykładach".
Jak starałem się znaleźć cechy wspólne lektur, to dostałem z tego planu 2 na szynach i muszę poprawić wszystko bo niby ma być osobno każda lektura - 15 minut na takie książki, fest :D
Moje lektury to:
  • Chłopi
  • Wesele
  • Nad Niemnem
  • Żywot Człowieka Poczciwego
  • Konopielka
Wiem, że dużo ale niby mniej nie mogłem, jak ktoś ma/miał coś gotowego, albo ma jakiegoś znajomego/znajomą, która chętnie to mi udostępni, to będę wdzięczny.

Kurde teraz żałuję, że nie wziąłem tematyki obozowej. Miałbym Borowskiego, Nałkowską, Grudzińskiego. :/

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Obie tematyki ciężkie. Bardzo. Gratulacje :P. Liczbę lektur zmień. Ja zrobiłem wszystko po lebkach, miałem 3 lektury, sporo zapomniałem, a i tak nie wiem nawet czy dałem radę zmieścić się w wyznaczonym przedziale czasowym. A nie brałem tak ciężkich książek jak Ty, wręcz przeciwnie.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Moje lektury to:
Chłopi
Wesele
Nad Niemnem
Żywot Człowieka Poczciwego
Konopielka
Po co wybrałeś sobie lektury szkolne , przecież każda polonistka zna je od deski do deski będą cię ostro z tego maglować.Ja wychodzę z założenia ,że najlepiej brać to czego za chiny ludowe nie znają (i raczej nie poznają) dlatego też na swoją ustną wziąłem "Lśnienie" Kubricka i Zbiór opowiadań Loovecrafta + 20 pkt na starcie i do tego 2 pytania od niechcenia co dało mi 100% zastanów się nad tym dobrze.
PS:Oczywiście w twojej szkole mogą być "ambitne" polonistki które to przeczytają ,chociaż bardzo w to powątpiewam.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Historia gospodarcza Polski tom 1 i 2 : p
artykuł A. Wyczańskiego "Czy chłopu było źle w Polsce XVI w.? (bardzo ciekawa lektura...)
Historia chłopów polskich w zarysie
itp. itd.

Rozjebiesz im tym musk xD
a nie jakieś pseudo wyidealizowane gówno które pisali ludzie nie mający pojęcia o wsi zazwyczaj ; p

Ekspresjonizm? Bez jaj...

btw. możesz zapytać babki czy wie w jakich chałupach i warunkach żyli chłopi jak nie to nie masz o czym gadać z tą idiotką ; p

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Ja mam takie zapytanie:
Idąc za Aztekową radą wybrałem książkę Hanny Krall Zdążyć przed Panem Bogiem, natomiast zastanawiam się jakie pytania mogą się pojawić dot. książki ? Ma ktoś jakieś pomysły?

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
PS:Oczywiście w twojej szkole mogą być "ambitne" polonistki które to przeczytają ,chociaż bardzo w to powątpiewam.
No moja polonistka z liceum na pewno by przeczytała. Była ambitna do bólu, a że ja jestem umysłem ścisłym i nigdy nie miałem zamiłowania do lektur to mnie dręczyła przez całe LO.

Elo

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

#48 2013-01-14, 17:58(Ostatnia zmiana: 2013-01-14, 18:32)
Historia gospodarcza Polski tom 1 i 2 : p
artykuł A. Wyczańskiego "Czy chłopu było źle w Polsce XVI w.? (bardzo ciekawa lektura...)
Historia chłopów polskich w zarysie
itp. itd.
No spoko spoko, ale to jest matura z polskiego, a nie historii. Zadaniem jest omówić jak to życie wyglądało w książkach, a nie w rzeczywistości. Jeśli w jakiejś książce napisano by, że chłopi mieli trzy pary rąk i latali helikopterami to byłoby to dla egzaminujących o wiele ciekawsze niż książki, o których piszesz.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
wlasnie elvis, spadowka XD

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
A co za problem omówić na podstawie jakiejś sielankowej książki a na końcu powiedzieć jak było w rzeczywistości?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Propsuje Elvisa. Lektury dla frajerow.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Zmienic nie moge bo "do matury przygotowujesz się CAŁY ROK!" :lol2:
Poza tym temat sama polonistka mi nasunęła mówiąc, że fajny, łatwy itd. Lektury też miałem inne ale też powiedziano mi, że takich Chłopów muszę mieć i kropka. Bo to niby podstawa do tematu. Zjebałem sprawę wiem, teraz kurwa 30% to szczyt marzeń :D

Baster

Baster

Użytkownicy
Root Oszust
posty184
Propsy11
  • Użytkownicy
  • Root Oszust

Baster

#53 2013-01-14, 21:46(Ostatnia zmiana: 2013-01-14, 21:50)
Ale Chłopi część pierwsza, czy całość? Bo w programach się tylko część pierwszą przerabia, więc pewnie przynajmniej streszczenie czytałeś lub film oglądałeś. A całości Chłopów to nie ma sensu brać bo za długie i ciężko ogarnąć, za dużo wydarzeń(o zbyt wiele rzeczy mogą spytać).

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
miałem zaznaczone, że tylko czesc pierwsza to mi przekresliła i kazała calosc bo przecież musze znac losy bohaterów :lol2:
ale niby dobrze film jest odwzorowany wiec raczej w ta stronę się pokieruję

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pojebało ją?

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
ha ha ha! próbowałem oglądać, ale w ostateczności wolałem dostać jedynkę niż na to patrzeć XD.

Baster

Baster

Użytkownicy
Root Oszust
posty184
Propsy11
  • Użytkownicy
  • Root Oszust

Baster

#57 2013-01-14, 22:18(Ostatnia zmiana: 2013-01-14, 22:19)
miałem zaznaczone, że tylko czesc pierwsza to mi przekresliła i kazała calosc bo przecież musze znac losy bohaterów :lol2:
Przecież do niczego Cię nie może zmusić :D  Może wykaż trochę charakteru zamiast ślepo podążać za nadgorliwą polonistką :P

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
pamiętam, że w filmie chyba są cycki.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
o ile się nie mylę to nie tylko cycki ale cala goła baba, niestety pewne okolice jej pozarastały wiec nie ma co oglądać
my pierwszą cześć chyba oglądaliśmy, ale po 5 minutach tak zamuliłem, że nie wiedziałem co się wokół mnie dzieje xD

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry