Od czego zacząć prace/naukę 3658 5

O temacie

Autor

Zaczęty 27.10.2011 roku

Wyświetleń 3658

Odpowiedzi 5

gothic1210
  • Gość
Mam pytanie. Od czego mam zacząć naukę 2d w Gimpie? Czytałem parę tutków np o średniowiecznym papierze no, ale nie wiem co dalej. Czym się zajmować teraz?
Spoiler

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Moderator działu

Od czego zacząć prace/naukę
#1 2011-10-27, 16:42(Ostatnia zmiana: 2011-10-27, 16:42)
Jeśli myślisz o tworzeniu gier (tekstury itd.) czy digital paintingu to na początek powinieneś dobrze znać:
pracę na warstwach, maski, pędzel i jego ustawienia wszelkie, klonowanie, wszelkie przekształcenia typu obrót skalowanie itd. Ważne jest też ustawienie skrótów pod siebie, przyspiesza to znacząco pracę i później pewne rzeczy robi się intuicyjnie.
Na samym początku możesz po prostu przeglądać jakiekolwiek tutoriale, zawsze coś tam wyniesiesz z tego.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Jeśli nie myślisz o teksturowaniu, to też powinieneś znać funkcje, które wymienił Jedai. Teraz musisz po prostu poznać program, nauczyć się jego obsługi, najlepiej poprzez tutki czy tworzenie czegoś konkretnego.

gothic1210
  • Gość
Dzięki za odpowiedzi, ale tak jeszcze zapytam. Jakie narzędzia polecacie do robienia tekstur? Robię sobie z nudów teksturę dla własnego modelu beczki. Znalazłem już drewno na cgtextures, zmieniłem jego kolor, nałożyłem chmury dla lepszego efektu, a na konie dałem maskę wyostrzającą. Coś jeszcze poradzicie czynić? (jak znajdę jakiś rendener do wingsa to wrzucę na tM)

Godefroy93

Godefroy93

Rzeka
posty289
Propsy196
NagrodyV
Profesjabrak
  • Rzeka

Godefroy93
Rzeka

Od czego zacząć prace/naukę
#4 2011-10-27, 21:04(Ostatnia zmiana: 2011-10-27, 21:06)
Niewiem jak w innych programach, ale w gimpie jest opcja "GIMPprofesjonalista"  Filtry -> Artystyczne. Tam można nakładać różne  dodatki na teksturkę

"Pierre is enjoying his new bicycle!"

Spoiler
1.Co to są ryry?

Ryrami płynie woda

2.Obrybiacie bonk?

Tak! Obrybiamy bonk.

To nie zgydne z prywem!

3.Pierre lubi swój nowy rower!

Bardzo mnie to cieszy, a co to za Pierre?

To taki chłopak z wioski.

4.Ładna kurtka!

My alpiniści nazywamy to wiatrochronem.

Niech jej Pan pod żadnym pozorem nie zdejmuje!

Allo!,allo!

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Filtry są właściwie w ogóle nieprzydatne. Radziłbym się zapoznać ze stylami mieszania warstw.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry