To już zalerzy tylko od Ciebie, Ja wole wstawiac w programie jakims typu 3dsmax niz w spacku .

A jeżeli chodzi o tą skalę:
Ja to robie inaczej jeżeli chodzi o skalę .Jak chce zrobic jakiś domek lub drzewo lub coś to sobie go modeluję w 3dsmaxie/blenderze/wings3d (to akurat bez znaczednia) i jak zakończe eksportuję do 3ds i wczytuję Wingsem tam robie zwykły szescian który skaluję >15tyś.I wtedy dostsowuje model do tego szescianu (oczywscie przed eksportem juz wysklowanego modelu usuwam szescian:P)i napewno jest dobrze taki szescian do 15tyś to zazwyczaj wyskosc jednego piętra.[czytaj sam parter]
Trochę to skomplikowanie napisałem ale to jest proste.Ja to przynajmniej tak robie.Ja robie wszystko w wingise jak narazie bo na 3ds maxa mnie nie stac a w blenderze to za bardzo jeszcze nie czaję wiec wszystko robie w jednym i nie sprawia mi to wielkich trudnosci. Myślę więc ,że powinno pomóc.Mam przynajmniej taką nadzieje.
W spacerze teksturujesz ale wpierw trza zmapowac model żeby było co teksturowac.
A jak już to zrobisz to żeby miec tekstury wczytaj jakis gotowy mesh swiata gothica i powinny wskocczyc do specjalnego okienka,