Praca licencjacka 3828 9

O temacie

Autor Luke_Flamesword

Zaczęty 4.10.2010 roku

Wyświetleń 3828

Odpowiedzi 9

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Jako, że niektórzy z Was tutaj na forum interesują branżą gier komputerowych w większym stopniu niż "kiedy wyjdzie nowy Gothic" to mam do Was prośbę. Dzisiaj się dowiedziałem, że na za tydzień mam skombinować sobie z kilka luźnych propozycji na temat mojej pracy licencjackiej - mam to zrobić w ramach ogólnego tematu jakim jest "komunikacja multimedialna w biznesie" - promotor dał do zrozumienia, że gry komputerowe jako jedna z form multimediów mogą też być materiałem na ciekawy temat, szczególnie że w ostatnich czasach te możliwości gier są coraz większe i coraz częściej wykorzystywane.

Aha, niektórym słowo komunikacja to się może kojarzyć np. tylko ludźmi porozumiewającymi się za pomocą różnych środków komunikacji - tu chodzi o przesył dowolnych danych/informacji od A do B. Ważne jest też to, aby dało się na tym zarobić.

Podsumowując i pisząc w wielkim uproszczeniu - potrzebuję propozycji tematów o tym jak wykorzystać gry komputerowe przy przesyłaniu jakichkolwiek informacji i jednocześnie zarabiać na tym kasę. Będę wdzięczny za wszelkie inspirację, pomysły a także linki do konkretnych źródeł, materiałów, itd.

Z góry dzięki za pomoc :)

DragonHaze

DragonHaze

Użytkownicy
posty0
  • Użytkownicy
To na pewno jakaś gra "online". Gdy ową będziesz miał, ludzi grający, będę się ze sobą komunikować.
Jak zarabiać na tym pieniądze? Jakieś itemki/dodatki, które normalnie w grze nie występują.
Jednak tu jest problem, bo teraz takich gier jest masa ;d
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło.

Pozdro

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: DragonHaze link=topic=11580.msg113736#msg113736#msg113736#msg113736 date=1286283606
To na pewno jakaś gra "online". Gdy ową będziesz miał, ludzi grający, będę się ze sobą komunikować.
Jak zarabiać na tym pieniądze? Jakieś itemki/dodatki, które normalnie w grze nie występują.
Jednak tu jest problem, bo teraz takich gier jest masa ;d

Pozdro
Dziewczynko, czy Ty wiesz co to jest praca licencjacka?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

sauron
  • Gość
czy na pewno twój promotor jest myślący? ja przez "komunikacja multimedialna w biznesie" rozumiem różne formy porozumiewania się na odległość... a to wirtualne biura, albo systemu VOIP, albo video streaming przez www i tak dalej.

gry w najlepszym razie można podciągnąć pod komunikację w związku z biznesem (bo przecież gry to rozrywka a nie biznes, bo w pracy się nie gra...) jako reklama w grach... nie wiem jednak czy to ma jakiś większy sens. szukaj pod tym kątem, bo nie widzę nadal żadnego innego zastosowania strikte biznesowego w grach poza tym...

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Może jakieś narzędzia komunikacyjne przeznaczone do e-gier. Np. Ventrilo lub skype, Hamachi i garenę też pod to można chyba podciągnąć.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Praca licencjacka
#5 2010-10-06, 18:14(Ostatnia zmiana: 2010-10-06, 18:26)
Mi w tym temacie przychodzi na myśl Second life. Niektórzy ludzie trzepią tam grubą kasę na handlu wirtualnymi posiadłościami.
Komunikacja multimedialna w biznesie? Napotkałem się tam też na wielką i dość ładnie zrobioną aulę. Była to sala wynajmowana przez jego twórcę na potrzeby konferencji różnych firm (ja się podawałem przy rozmowie za gitarzystę w kapeli rockowej). Nie wydaje mi się żeby sama inicjatywa była jakaś dochodowa, ale jak sobie pomyślę, że japońce budują roboty, które mają zastąpić nauczycieli w szkołach oraz za nas chodzić do pracy to drapię się w czoło i zastanawiam dlaczego nie lepiej spotkać się w takiej wirtualnej hali, w której można normalnie rozmawiać, wyświetlać filmy (za pomocą takiego niby rzutnika, albo symulacji hologramu), przesyłać dane i ogółem niczym takie spotkanie się nie różni od takiego face to face poza tym, że nie spędzasz godziny w korkach na dojazd na miejsce spotkania.

sauron
  • Gość
- przez biznes można szeroko rozumieć kontakty b2b i b2c,
- reklama w grach podpada tylko pod b2c,
- komunikacja jest jednostronna i nie występuje komunikacja zwrotna c2b,
- za komunikację rozumiemy przekazy w postaci obrazów i dźwięków,
- za taką komunikację można rozumieć niemal wszystko od filmów do stron internetowych (e-biznes),
- technologie mobilne,

podzieliłbym na przekazy wzrokowe, słuchowe/uszne i werbalne, niedawno czytałem że gry/engine firmy crytec ogólnie jest wykorzystywany do zastosowań militarnych to także biznes w innym ujęciu a jak bardzo interesujący.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Praca licencjacka
#7 2010-10-06, 18:23(Ostatnia zmiana: 2010-10-06, 18:25)
niedawno czytałem że gry/engine firmy crytec ogólnie jest wykorzystywany do zastosowań militarnych to także biznes w innym ujęciu a jak bardzo interesujący.
Pamiętam że była wersja operation Flashpoint przeznaczona właśnie dla wojska, kosztowała jakieś 200 000 i niedostępna w sprzedaży dla cywilów.

Edit: http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=3561

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Praca licencjacka
#8 2010-10-06, 22:49(Ostatnia zmiana: 2010-10-06, 22:50)
Jednak tu jest problem, bo teraz takich gier jest masa

Pozdro

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: KolegaZWojska link=topic=11580.msg113851#msg113851#msg113851#msg113851 date=1286381698
ogółem niczym takie spotkanie się nie różni od takiego face to face poza tym, że nie spędzasz godziny w korkach na dojazd na miejsce spotkania.
ALBO NIE MUSISZ SIE WPIERDALAC NA TA JEBANA GORKE PRZEZ DWADZIESCIA MINUT KURWA MAC!!!!!!!!!!

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry