OTO POLSKA 1733997 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1733997

Odpowiedzi 5881

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ale społeczeństwo nie może składać się z ludzi o wykształceniu wyłącznie prawnym. A zdecydowana większość osób, które w moim liceum pytałem o dalszą drogę (nie licząc osób, które mówiły "nie wiem") życiową, odpowiadały, że chcą studiować prawo. Większość! Nie największa grupa osób o danych planach edukacji z wielu grup, ale grupa, która obejmuje większość licealistów. Toż to córka rybaka paranoja.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

OTO POLSKA
#741 2011-04-10, 14:02(Ostatnia zmiana: 2011-04-10, 14:04)
prawo od zawsze było popularnym przedmiotem, i jak widać dalej popyt na nich jest. A o jakimś niespotykanym wcześniej motłochu czy oblężeniu tego kierunku nie słyszałem
Poza tym używanie sformułowania, że społeczeństwo nie może składać się ze specjalistów od prawa jest głupie, bo większa część osób po szkole średniej kończy swoją edukację i idzie do pracy

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy

Siekacz

OTO POLSKA
#742 2011-04-10, 14:03(Ostatnia zmiana: 2011-04-10, 14:07)
To trochę jak pierdolenie o pogodzie za 3 miesiące.
Obrysowywanie sobie ścieżki kariery, bez znajomości specyficznych realiów branży i konkretnych układów, jest zupełnie bezsensu.
Po prostu trzeba być kuźwa elastycznym.
A idealizowanie kariery za granicą to też idiotyzm. Zam wielu ludzi co od lat siedzą za granicą i żadnej konkretnej kariery nie zrobili. Żyją na trochę wyższym poziomie, ale nie przedstawiają sobą jakiejś nadzwyczajnej wartości zawodowej. Jeżeli natomiast jesteś świetnym inżynierem, lekarzem czy coś w tym stylu to i u nas sobie dobrze poradzisz.
Widziałem jak typy wyjeżdżały za granice (dobrze wykształceni, ambitni itp)i jak skończyli?
Zapierdzielają w jakiś fabrykach rzucając paczki, czy siedząc na zmywaku.
Co innego jak wylatujesz zagranice pod skrzydłami korporacji lub jako wynajęty specjalista.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

OTO POLSKA
#743 2011-04-10, 14:08(Ostatnia zmiana: 2011-04-10, 14:10)
Duży props Siekacz. Pomijam fakt, że za granicą większość dobrych stanowisk jest trzymana dla rodaków danego kraju. Wszystko zależy od ambicji, elastyczności o której mówił Siekacz, i połączenia tego z wiedzą, wykształceniem i "ogarnięciem" do którego zaliczam spryt, logiczne myślenie i wykorzystywanie każdej szansy.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
prawo od zawsze było popularnym przedmiotem, i jak widać dalej popyt na nich jest. A o jakimś niespotykanym wcześniej motłochu czy oblężeniu tego kierunku nie słyszałem
Napisałem co się dzieje w mojej szkole. Łódź i Warszawa dość się od mojego zaścianka różnią, może tam jest inaczej. Przykładem takiej różnicy jest to, co się tam u Was na ulicy Jaracza. U nas takiego dziwnego miejsca nie ma. Nie mówię tylko o ostatnim wypadku z udziałem radiowozu (:D ), ale będąc tam, widziałem jak jakiś koleś wyszedł z samochodu i gonił pieszego, który mu przebiegł przed maską :D .
Poza tym używanie sformułowania, że społeczeństwo nie może składać się ze specjalistów od prawa jest głupie, bo większa część osób po szkole średniej kończy swoją edukację i idzie do pracy
Jest głupie, ale nie kłamliwe, bo taka prawda. Jednak fakt faktem - masz po części rację. W dyskusji poprawniej by było jakbym napisał: w tym kraju część społeczeństwa o wykształceniu wyższym nie może składać się w większości z osób o wykształceniu prawnym, ponieważ państwo nie będzie w stanie zapewnić ludziom pracy wiążącej się z godziwymi zarobkami. Zadowolony?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO POLSKA
#745 2011-04-10, 14:26(Ostatnia zmiana: 2011-04-10, 14:26)
Zam wielu ludzi co od lat siedzą za granicą i żadnej konkretnej kariery nie zrobili.

Nikt nic takiego nie mówił. Podstawową kwestią jest właśnie to, że rzucając paczuszki dostaniesz dobry hajs i nie będziesz się musiał martwić że nie starczy ci do pierwszego, podczas kiedy robiąc to samo w polsce będziesz wegetował.

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
Chemia rules.

Tak narzekasz Thoro na te licea, ale niektorzy maja takie cele, ze zadna zawodowka czy technikum nie pomoze im zrealizowac. Odkad skonczylem gimnazjum bylem nastawiony na chemie i co? Musialem isc do LO i wcale tego nie zaluje. Prawda jest tez taka ze mialem szczescie, bo nauczycielka chemii w tym liceum jest swietna i wiem, ze gdybym mial innego nauczyciela zmienilbym zdanie na temat tego przedmiotu.

Jednak prawda, ze czesto ludzie po gimnazjum wybieraja gowniane kierunki humanistyczne, ida na studia a pozniej sie dziwia ze nie pracuja w zawodzie, skoro opierdalaja sie przez 5 lat robienia mgr. Dla takich naprawde zostaje tylko kasa w realu lub innej stonce

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Nikt nic takiego nie mówił. Podstawową kwestią jest właśnie to, że rzucając paczuszki dostaniesz dobry hajs i nie będziesz się musiał martwić że nie starczy ci do pierwszego, podczas kiedy robiąc to samo w polsce będziesz wegetował.

Kwestia zbyt względna, by o niej dyskutować.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO POLSKA
#748 2011-04-10, 15:00(Ostatnia zmiana: 2011-04-10, 15:05)
Tak narzekasz Thoro na te licea, ale niektorzy maja takie cele, ze zadna zawodowka czy technikum nie pomoze im zrealizowac. Odkad skonczylem gimnazjum bylem nastawiony na chemie i co? Musialem isc do LO i wcale tego nie zaluje.

I chwała tobie, tylko nie wiem po co ten przytyk skoro omawialiśmy to już z koźkiem. Jeśli ktoś wie co lubi, czy tym bardziej zakłada na jakie studia mógłby się udać to liceum jest jak najbardziej dobrym wyborem i tego nigdy nie negowałem. Problem jest niestety taki, że większość ludzi nie wie co będzie robiła, co chce robić ani nawet co ich interesuje i później powstają takie cuda jak zarządzania w wyższej szkole fakturnictwa przeplatanego bo przecież na studia iść "trzeba". Liceum jest w porządku ale problemem i to niestety ogromnym, bo przekładającym się na studia i późniejszą sytuację na rynku pracy jest fakt źle rozłożonych proporcji. Większość ludzi, zwłaszcza ci niezdecydowani powinni być moim zdaniem przede wszystkim kierowani do szkoły zawodowej tak by przynajmniej później mieć zawód i jakieś umiejętności praktyczne, podstawę do wkroczenia w życie zawodowe a nie budzić się z ręką w nocniku i pretensją do świata bo jeden z drugim skończył liceum "profilowane" o kierunku socjologia i nie wie co ze sobą począć. Oczywiście, w tym przypadku przydało by się nieco powiększyć zakres zawodówek o przedmioty ogólne ale nie o tym mowa. Cały ten system jest niestety zły, niewydajny i krzywdzący. Zdaje się w UK, w odpowiedniku naszej szkoły średniej rozpracowano to chyba całkiem nieźle, bo możesz wybierać sobie różne przedmioty i w tym chyba jakieś praktyczne ale mogę się mylić.

Zdaje się nawet kiedyś tak było a następnie zaczął się owczy pęd i propaganda głosząca, że każdy na studia iść musi. Szkoły zawodowe likwidowano na rzecz ogólniaków i utarł się pewien stereotyp, dziś zresztą niczym nieuzasadniony.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Po części ludzie sami się skazują na biedę albo wyjazd z kraju, idąc na profile humanistyczne czy inne bez przyszłościowe gówno. W polsce jak mówił siekacz albo się trafi w dobry kierunek albo się głoduje. Humaniści z dupy zawsze mogą wyjechać za granice gdzie fakt faktem za prace na budowie dostaną większą kasę niż u nas za to samo zajęcie, ale to nie zmienia faktu że sami się wjebali w gówno. Najbardziej mnie rozpierdala jak gadam z ludzmi z kierunków humanistycznych, a oni sami śmieją się z tego że po tym kierunku roboty nie ma. Tyle że to nie jest śmieszne, bo żeby iść na kierunek w którego przyszłość nawet samemu się nie wierzy to już parodia.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
to jest bardzo powszechne. ale prawdą jest, że kierunków technicznych wielu z nich mogłoby nie zaliczyć, a dyplom studiów "nie na temat" wciąż coś znaczy dla pracodawców. No i oczywiście studia to przyjemność i wielu ludzi tego nie ukrywa.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ogółem to jest tak że nie ważne jaką szkołę skończysz jeśli masz fach w reku to masz robotę. Mój ojciec kończył kolejówkę był kolejarzem a teraz robi w budowlance w zagranicznych firmach za nie małe pieniądzę a teoretycznie żadnej szkoły w tym kierunku nie kończył.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
temat rzeka, nic odkrywczego nie wymyslimy

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

OTO POLSKA
#753 2011-04-10, 22:03(Ostatnia zmiana: 2011-04-10, 22:05)
Ale społeczeństwo nie może składać się z ludzi o wykształceniu wyłącznie prawnym. A zdecydowana większość osób, które w moim liceum pytałem o dalszą drogę (nie licząc osób, które mówiły "nie wiem") życiową, odpowiadały, że chcą studiować prawo. Większość! Nie największa grupa osób o danych planach edukacji z wielu grup, ale grupa, która obejmuje większość licealistów. Toż to córka rybaka paranoja.

U mnie tak samo, po prostu boją się przyznać, że skończą na politologii, socjologii czy innym shicie, prawo to taki topos licealny humanisty. nie bez powodu #msg143808prawo#msg143808 brzmi podobnie jak #msg143808prowo#msg143808

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Podobna sytuacja była w moim liceum - ludzie, którzy dumnie oświadczali, że idą na prawo w końcu poszli na zarządzanie czy psychologie. Smutne, ale prawdziwe.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Japierdole. A miałem już nie kląć na ten kraj.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
bo żeby dostać się na prawo w polsce, nawet w usa, trzeba mieć znajomości albo być żydem w przypadku gdy się mieszka w usa.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
lub

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
bo żeby dostać się na prawo w polsce, nawet w usa, trzeba mieć znajomości albo być żydem w przypadku gdy się mieszka w usa.
Zdanie ewidentnie dalekie od prawdy, a jednak ironia nie jest oczywista. jak jest?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Zdanie ewidentnie dalekie od prawdy, a jednak ironia nie jest oczywista. jak jest?

Sądź co zechcesz. Ale tego nie oszukasz. Z dostaniem się do pre law college nie ma problemu, ale jeśli ktoś chce iść na adwokata albo sędziego, to nie jest tak łatwo. Trzeba wyrabiać kilkuroczne intership pod nadzorem lawyer bar association, która w każdym stanie można powiedzieć, że ma monopol na to kogo chcą wziąść. Zresztą jak to się miewa w innych dziedzinach wszystkie special intrest groups wygryzają się nawzajem z jeden gałęzi drzewa jak małpy. Więc jeśli nie ma się znajomości jest się zostawionym na lodzie.

0 użytkowników
Do góry