Szkoła po gimnazjum 76412 297

O temacie

Autor

Zaczęty 23.02.2010 roku

Wyświetleń 76412

Odpowiedzi 297

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Powiedzmy, oczywiście czysto hipotetycznie, że dostałem propozycję udania się na następny kurs zaczynając od września, kurs czysto zawodowy, mechanik by być precyzyjnym.
Biorąc pod uwagę moją obecną sytuację, a raczej taką jaką ją widzę na wrzesień, byłoby mi w huj ciężko z czasem, mając na głowie dwa kierunki na dwóch różnych uczelniach, życie na własną rękę, pracę i dodatkowo kurs szkoleniowy na mechanika, miałbym spore trudności z czasem i na dłuższą metę mogłoby to się odbić na zdrowiu - mówiąc krótko, cały dzień miałbym zawalony nauką, a pracę kończyłbym o 4 nad ranem (właściwie o trzeciej, ale o czwartej dopiero będę w domu), oczywiście o ósmej trzeba znowu wstać, odetchnąć mógłbym tylko w weekend.

Skoro nakreśliłem już mniej więcej sytuację pozostaje pytanie, czy warto?
Z jednej strony, zawsze dobrze jest mieć to zabezpieczenie, z drugiej, znam wystarczająco wiele osób w zakładach pracy by w najgorszym wypadku iść za najniższą krajową na "sześć, dwa" czy inną ośmiogodzinną zmianę, gdzie zresztą dorabiam w okresie wakacyjnym i nie mogę narzekać.
Samą mechaniką się specjalnie nie interesuję, zainteresowałem się tematem, w stopniu minimalnym, stosunkowo niedawno szukając motoru, sprawę rozważam wyłącznie ze względu na zabezpieczenie sobie przyszłości w jakimkolwiek stopniu.

Nie chciałem zakładać nowego tematu, a ten jest o edukacji, studia średnio pasowały (i ten był bliżej w liście tematów).
Odpuść sobie sawik szkoda życia na taki kierat.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
W sumie to zastanawiam się czy nie rzucić jednego z kierunków (game dev) bo i tak do tej pory niczego mnie nie nauczyli (a wręcz ograniczyli rozwój :mellow:  ) więc, zobaczę jak to będzie wyglądało jeszcze.

Jak się nie opłaca to się nie opłaca. Pytanko, miał ktoś podobną sytuację, czy tylko bierzecie to na logikę? Bo bardziej mi zależało na opinii kogoś kto czegoś takiego spróbował, chociaż Wam trzem i tak dziękuję.

Nie przemęczaj się bo Ci odjebie w młodym wieku. Zachowaj pewien balans.
Już dawno odjebało, ale dzięki za radę.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
To lepiej pielęgnuj to co Ci zostało z normalności xD

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Szkoła po gimnazjum
#243 2013-11-15, 15:29(Ostatnia zmiana: 2013-11-15, 15:47)
W tym roku kończę gimbazę, więc zastanawiam się nad przyszłą szkołą.

Ogólnie to lubię programować, modować, pisać skrypty w grach, czy też programy w C++, bo po prostu sprawia mi to przyjemność. Jestem raczej początkujący (wczoraj napisałem sobie Blackjacka w konsoli z użyciem biblioteki dźwiękowej - bass.h), ale lubię po prostu stawać przed problemem i rozwiązywać go znanymi sobie metodami. Ot takie nerdowskie hobby ;p.  Jak się więc można domyślić, z infy mam same szóstki, strony piszę w html i css, programy w c++ ew. pascalu. Chciałem zacząć z pythonem, ale na razie nie ma okazji ;p

Jeśli chodzi o matmę to powiem tak: Nie jest źle, miałem, mam i pewnie będę miał piątkę, ale szczerze mówiąc, wydaje mi się, że umiem tak na 4, po prostu gość mnie lubi i czasem coś podciągnie. Ogólnie to najbardziej lubię równania, "literki" itp., a nie przepadam za geometrią.

Z fizyką mam problemy. Lubię fizykę, ciekawi mnie ten temat, ale kompletnie go nie ogarniam. O ile tematy typu prąd idą mi jeszcze w miarę ok, o tyle światło, odbicia itp. to katastrofa...

Geografia - jako tako, powiedzmy 5. Nie mam żadnych problemów, wszystko rozumiem. Lubię pracę z mapą.

Biologia - to praktycznie tylko teoria więc nie ma żadnej filozofii, więc piątki. Jeśli jeszcze coś ściągnę to i szóstka wpada ;p Ale nie lubię tego przedmiotu, większość lekcji spędzam grając w Angry Birds czy coś ;p

WoS - żadnych problemów lubię politykę i gospodarkę, nauczycielka trochę mnię nie lubi bo cały czas forsuje swoje zdanie (KNP, lewaki, itp.).

Historia - tu też żadna filozofia. Jeśli chodzi o zdarzenia - wszystko umiem, natomiast daty, cóż... Raczej znam, ale w razie gdybym zapomniał, zawsze mam jak sobie "przypomnieć". Ogólnie 5 i 6.

J.Angielski - problemów nie mam, choć znacznie lepiej wychodzi mi tłumaczenie tekstów niż pisanie ;p Jeśli chodzi o komunikację, to wolę słownie niż pisemnie ;p

J.Niemiecki - nauczyć się i zapomnieć ;D

J.Polski
- 5-6, wszystko bez problemów, rozprawki na kilkanaście stron ;p Ostatnio zaliczaliśmy dowolne wypracowanie z Quo Vadis, ja napisałem "Wpływ gry politycznej na dworze cesarskim na życie obywateli imperium rzymskiego" ;D, domyślić się można, że większość klasy (90-99%) nie wiedziała w ogóle o co chodzi ;p

Chemia - w miarę ogarniam, ale nie lubię. Łapię od trójek do piątek. Postaram się o 5 na koniec roku, ale przypuszczam, że mogę mieć 4.

WF - Cóż... Nie jest źle, mam 4. Ogólnie jeśli chodzi o gry zespołowe typu piłka nożna to gram bardzo dobrze, ocenę zaniżają mi aktywności, typu skok w dal, czy rzut piłką lekarską ;p To z powodu, że jestem raczej chudy i niezbyt dobrze zbudowany.

Sztuki typu muzyka i innych syfów w ogóle nie ogarniam. Totalna ze mnie noga jeśli chodzi o zaj.artystyczne ;p

No, dowiedzieliście się trochę o mnie. Teraz chciałbym zapytać, co mi polecacie? ;p Ogólnie myślałem nad jakimś liceum o profilu mat-inf, może III LO w Zamościu ;D

EDIT
Ostro zachęcano mnie do prawa i innych humanistycznych kierunków,  ale nie chcę. Tz. nie chodzi o to, że nie lubię polskiego czy coś, po prostu... W moim słowniku humanista=ktoś, kto na tyle nie ogarnia matmy, żeby robić coś pożytecznego ;p Nie wiem, może tak nie jest, ale wydaje mi się, że ze ścisłym wykształceniem można łatwiej znaleźć pracę niż z humanistycznym.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chłopie, idź na humana, noś rurki i ruchaj laski. Wiem co mówię, sam bym tam teraz zrobił. Humanista to człowiek z pewnym planem na trzy lata liceum i nadzieją na garnek przez następne 10, ale przynajmniej sobie nie zmarnuje najlepszych lat.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
No jak się dobrze uczysz to radziłbym LO/dobre technikum i studia potem. jaki profil to musisz sam zdecydować co Cię najbardziej interesuje.

makin' bacon

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
zadne kurwa technikum. jak chcesz isc na studia to tylko liceum. w dupe mozna sobie wsadzic technika.

Sili0n

Sili0n

Użytkownicy
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
posty108
Propsy20
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • "Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
Czemu nie technikum ? Miałem zamiar iść na Mat-Inf.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
I marnować się na studiach oł ye, po technikum masz większe szanse na prace niż po studiach tak prawda żyjemy w Polsce, chociaz największe szanse na prace masz tylko mając znajomości a jak nie to zagranice i krotka piłka. Bierz w ciemno technikum studia se daruj strata czasu równie dobrze możesz przez 5 lat przepierdziec w fotel i to będzie to samo co na studiach pracy dalej nie będziesz miał

Po liceum masz gówno po technikum masz przynajmniej wykształcenie w danym zawodzie to w sumie nie dużo pomaga ale i tak jest lepsze niż nic po liceum a po tech tez można iść na studia jak kto woli

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Cytat: Tizgar
I marnować się na studiach oł ye, po technikum masz większe szanse na prace niż po studiach tak prawda żyjemy w Polsce, chociaz największe szanse na prace masz tylko mając znajomości a jak nie to zagranice i krotka piłka. Bierz w ciemno technikum studia se daruj strata czasu równie dobrze możesz przez 5 lat przepierdziec w fotel i to będzie to samo co na studiach pracy dalej nie będziesz miał

Po liceum masz gówno po technikum masz przynajmniej wykształcenie w danym zawodzie to w sumie nie dużo pomaga ale i tak jest lepsze niż nic po liceum a po tech tez można iść na studia jak kto woli
w dupie byles gowno widziales. nie wiem do ktorej klasy chodzisz, ale sam sie przekonasz. wystarczy ze zapytasz kogos, kto juz szkole skonczyl. maybe, kyro, ktokolwiek?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Co Ty pierdolisz Tizgar, pójdzie na studia, pięć lat ruchania na koszt państwa i staruszków, a potem ląduje w tej samej sytuacji co po czymkolwiek innym czyli z ręką w nocniku i dzieciakiem w drodze.

Mark Twain

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Do klasy pracowniczej,wybacz wowoz mam 23 lat i skończyłem technikum ( Technik informatyk z wykształcenia i z papierka ) I pracuje w swoim zawodzi bo nie zrobiłem głupiego błędu i nie poszedłem na studia a prace mam właśnie dzieki technikum bo mimo ze po znajomościach to i tak szef wymagał abym miał papier potwierdzający wykształcenie zawodowe czyli w sumie zdanie egzaminu zawodowego

Pytałem nie wiem TV nie oglądasz sami studenci nie sa teraz zadowoleni z wyboru, wykładowdcy i profesorowie tez wiele osob sie przejechalo teraz wiekszsoc wybiera technika i zawodówki aby miec cokolwiek i w ogule nie mysla o studiach bo to im w niczym nie pomoże

Wiec sry ale to chyba ty gówno widziałeś a nie ja

@Up co ja pierdole ? hmm właśnie udowodniłeś ze mam racje studia to strata czasu bo dalej jest w gównianej sytuacji

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Sili0n

Sili0n

Użytkownicy
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
posty108
Propsy20
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • "Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
No to już wiem :D
Technikum.
I tak nie miałem zamiaru iść na studia.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
w dupie byles gowno widziales. nie wiem do ktorej klasy chodzisz, ale sam sie przekonasz. wystarczy ze zapytasz kogos, kto juz szkole skonczyl. maybe, kyro, ktokolwiek?
w uk osoba z moim dyplomem technika i podstawowym doświadczeniem w zawodzie zarabia prawie 60zł za godzine

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
owszem, ale technik nic ci nie daje jesli chcesz isc na studia. A on chyba chce.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
w moim przypadku wiedza była ta sama + od chuja więcej, także jakieśtam obeznanie w materii jakie dawało w tym kierunku technikum było przydatne.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Zależy na jakie studia. Zeby iść na studia trzeba mieć Maturę i jakies tam pkt czy coś tu nie wiem ale ten jakiś tam wyniki musi być dobry zarówno i Po Lo możesz pisać Maturę i po tech możesz pisać maturę, różnica jest taka ze w tech masz 4 lata bo materiał jest rozłożony na dłużej bo masz jeszcze przedmioty zawodowe z których to potem piszesz egzamin ( jeszcze masz egzamin praktyczny ) na technika w swoim kierunku dodatkowy papier oprócz matury zaświadczający o tym ze masz dodatkowe wykształcenie w zawodzie

Wiec po technikum rownie dobrze moze isc na studia ba nawet bedzie miał grubsza teczkę o jeden papier :P ofc to dalej jego wybór zrobi jak uważa :P

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A widzisz Tizgar, ja jestem po studiach, nie pracuję, żyję jak król, rucham, tańczę, garnki lepię i się nie przejmuję. Kto wygrał? :D

Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Do klasy pracowniczej,wybacz wowoz mam 23 lat i skończyłem technikum ( Technik informatyk z wykształcenia i z papierka ) I pracuje w swoim zawodzi bo nie zrobiłem głupiego błędu i nie poszedłem na studia a prace mam właśnie dzieki technikum bo mimo ze po znajomościach to i tak szef wymagał abym miał papier potwierdzający wykształcenie zawodowe czyli w sumie zdanie egzaminu zawodowego
Przecież większość firm nie obchodzi, czy się skończyło studia czy nie, bo liczą się tylko umiejętności :D Pewnie technik informatyk robi co innego niż informatyk programista, ale w większości przypadków student informatyki pracuje już na drugim, trzecim roku (są też tacy którzy pracują już po pierwszym semestrze). I nie trzeba żadnych znajomości, firmy same organizują spotkania na kręgielni, pizzę, a nawet można pojechać na koszt firmy na wycieczkę :D

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ja :) bo zarabiam :P

Adanos tez racja są takie spotkania itp ale jak sam zauważyłeś ich obchodzi doświadczenie wiec osoba już po technikum może tam iść i skutecznie coś zyskać :P nie musi być studentem, ostatnio jest to nie tylko dla studentów, firmy zaczęły to organizować dla kazdego kto ma skilla :P im więcej pracowników wykwalifikowanych pozyskają tym lepiej ( wiem ze są otwarte takie spotkanie nie tylko dla studentów gdyż ostatnio kumpel mi o tym wspomniał i tez się załapał nie marnując czas na studia )

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry