OTO KATOLIZM 100247 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 100247

Odpowiedzi 393

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
DuoGum mój pogląd opiera się na tym, że skoro wy macie prawo mieszać z błotem w to co wierzę, to powinno istnieć moralne zobowiązanie, które jakoś mnie przed tym chroni.

No chyba że wolność słowa w waszym przekonaniu opiera się na tym, że każdy może powiedzieć do kogoś innego "jesteś idiotą", a ten drugi nie ma możliwości tego nie słuchać (bo niestety tak działamy że mamy wpływ na to co mówimy, ale nie na to co słyszymy).

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
DuoGum mój pogląd opiera się na tym, że skoro wy macie prawo mieszać z błotem w to co wierzę, to powinno istnieć moralne zobowiązanie, które jakoś mnie przed tym chroni.
No, argumenty.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

OTO KATOLIZM
#142 2009-12-30, 12:35(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:36)
A co mi po Twoim szanowaniu? ;)  Nadmierne szanowanie innych poglądów i tolerancja to jest właśnie to lizanie po jajkach i udawanie, że wszystko jest w porządku, podczas gdy nie jest. Ja uważam, że religia chrześcijańska jest z wielu względów szkodliwa, dlatego też zgodnie z podstawowym prawem do wolności wypowiedzi mam prawo o tym mówić. Myślisz inaczej - uargumentuj to, a nie zasłaniaj się tolerancją i nie wymagaj, że inni będą szanowali Twoje poglądy tylko dlatego, że Ty okazujesz innym ten nikomu niepotrzebny szacunek. Problemy trzeba rozwiązywać, a nie wkładać do pudełka i obklejać kolorowym papierem.
W przeciwieństwie do ciebie, uważam że sprawy o jakich tu dyskutujemy nie są warte skakania sobie do gardeł.
A patrząc na twoje zachowanie, powoli tracisz umiejętność rozmawiania o czymkolwiek innym niż spory religijne. Poza tym, wkurzasz się że nazwałem cie idiotą. Czemu się wkurzasz? Cytuję:
dlatego, że Ty okazujesz innym ten nikomu niepotrzebny szacunek.
Spoko. jako że przestałem okazywać jakikolwiek NIEPOTRZEBNY szacunek, tak oto nazwałem cię idiotą.
A czemu nim jesteś? Bo w każdym miejscu, w każdej okoliczności musisz wpierdolić się ze swoimi racjami, mimo że każdy wie jakie masz zdanie na ten temat. Patrząc na ciebie, myślę że jesteś naprawdę biedny, skoro całe swoje życie musisz powtarzać setny raz to samo, przeglądając przy tym cały czas filmiki fanatycznych katoli na youtube.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
W przeciwieństwie do ciebie, uważam że sprawy o jakich tu dyskutujemy nie są warte skakania sobie do gardeł
To ty zacząłeś uciekać od dyskusji i wyzywać.

Bo w każdym miejscu, w każdej okoliczności musisz wpierdolić się ze swoimi racjami, mimo że każdy wie jakie masz zdanie na ten temat
Być może, że czeka wreszcie na jakąś normalną, merytoryczną dyskusję wierzących. Bo na razie to takie zwyczajne pierdolenie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Z jednej strony owszem, narzucanie innym własnej woli było i jest podstawą jednej ze strategii przetrwania (życie w stadzie, rozmnaża się ten kto pokona współzawodników). Amebę jednak podałem jako przykład czegoś, co jest po prostu bardzo prymitywne i równie dobrze mógłbym podać tutaj ludzi pierwotnych. Chodzi mi ogólnie o to, że sztuczne tolerowanie wszystkiego i dopuszczanie wszystkiego innego jest na dłuższą metę szkodliwe. Owszem, masz spokój, nikogo się nie czepiasz i masz jakąś tam mniejszą czy większą pewność że nikt się Ciebie nie czepi. W końcu jednak to się może zmienić, a Ty pozostaniesz z ręką w nocniku. Dotychczas żyłeś jako szaraczek w większym stadzie. Nawet jeśli jakiś drapieżnik będzie próbował oderwać od stada najsłabsze ogniwo, to Ty gdzieś tam będziesz się bezpiecznie krył, nie będziesz się wychylał z szeregu i będziesz miał pewność lub chociażby nadzieję, że Ciebie nikt nie zje. A co, jeśli stado zacznie się drastycznie kurczyć? A co, jeśli w końcu to Ty będziesz najsłabszym ogniwem, skoro pozwoliłeś na zjedzenie wszystkich słabszych od siebie? A co, jeśli zostaniesz oderwany od stada, zostaniesz na chwilę sam, a nagle dookoła znajdzie się wataha drapieżników? Pozostajesz jako bezbronna ofiara, niezdolna do zadania jakiegokolwiek ciosu. Zdolna może jedynie to panicznej ucieczki, oplucia napastników lub wypuszczenia na nich śmierdzącej substancji. Tak właśnie robi większość osób, które nie umieją dyskutować i które zamiast wykształcić sobie porządne pazury (argumenty), myślą że w swoim stadzie są bezpieczne.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
DuoGum, proszę bardzo. Tylko w takim razie powiedz kim twoim zdaniem jest osoba wierząca. Nie fanatyk gardzący dyskusją, nie pieniacz narzucajacy swoje zdanie, ale osoba wierząca. Kto to jest dla ciebie?

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chodzi mi ogólnie o to, że sztuczne tolerowanie wszystkiego i dopuszczanie wszystkiego innego jest na dłuższą metę szkodliwe. Owszem, masz spokój, nikogo się nie czepiasz i masz jakąś tam mniejszą czy większą pewność że nikt się Ciebie nie czepi. W końcu jednak to się może zmienić, a Ty pozostaniesz z ręką w nocniku. Dotychczas żyłeś jako szaraczek w większym stadzie. Nawet jeśli jakiś drapieżnik będzie próbował oderwać od stada najsłabsze ogniwo, to Ty gdzieś
Ok, wyrżnijmy katoli, gejów i brzydkich ludzi

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Być może, że czeka wreszcie na jakąś normalną, merytoryczną dyskusję wierzących. Bo na razie to takie zwyczajne pierdolenie.
W takim razie zapraszam na jakieś forum katolickie, do jakiegoś działu "dyskusje z ateistami". Bo nie uważasz że to trochę chamskie, wpieprzać się do każdego tematu i każdej rozmowy ze swoją #msgote author=DuoGum link=topic=8192.msg76068#msg76068 date=1262173376]Być może, że czeka wreszcie na jakąś normalną, merytoryczną dyskusję wierzących. Bo na razie to takie zwyczajne pierdolenie.[/quote]
W takim razie zapraszam na jakieś forum katolickie, do jakiegoś działu "dyskusje z ateistami". Bo nie uważasz że to trochę chamskie, wpieprzać się do każdego tematu i każdej rozmowy ze swoją dyskusją#msgote author=DuoGum link=topic=8192.msg76068#msg76068 date=1262173376]Być może, że czeka wreszcie na jakąś normalną, merytoryczną dyskusję wierzących. Bo na razie to takie zwyczajne pierdolenie.[/quote]
W takim razie zapraszam na jakieś forum katolickie, do jakiegoś działu "dyskusje z ateistami". Bo nie uważasz że to trochę chamskie, wpieprzać się do każdego tematu i każdej rozmowy ze swoją ?

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#148 2009-12-30, 12:43(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:45)
Jak to kto? ;) . Osoba, która to, że wierzy w Boga, potrafi uargumentować. Nie ucieka bez sensu od dyskusji, nie zasłania się tekstaami 'jestes idiotą'.
Ja po prostu czekam tutaj na jakąś poważną dyskusję, z waszej strony.

W takim razie zapraszam na jakieś forum katolickie, do jakiegoś działu "dyskusje z ateistami". Bo nie uważasz że to trochę chamskie, wpieprzać się do każdego tematu i każdej rozmowy ze swoją 'dyskusją'?
Buła, z tego co widzę dyskutujemy w jednym temacie, reszta zeszła na bok.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

OTO KATOLIZM
#149 2009-12-30, 12:45(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:46)
Nie zasłaniam się żadnymi tekstami. Wyrażam własną opinię o osobie, która moim zdaniem w pełni sobie na nią zasłużyła, swoim aroganckim zachowaniem.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

OTO KATOLIZM
#150 2009-12-30, 12:45(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:46)
Jak to kto? ;) . Osoba, która to, że wierzy w Boga, potrafi uargumentować. Nie ucieka bez sensu od dyskusji, nie zasłania się tekstaami #msgote author=DuoGum link=topic=8192.msg76073#msg76073 date=1262173559]Jak to kto? ;) . Osoba, która to, że wierzy w Boga, potrafi uargumentować. Nie ucieka bez sensu od dyskusji, nie zasłania się tekstaami jestes idiotą#msgote author=DuoGum link=topic=8192.msg76073#msg76073 date=1262173559]Jak to kto? ;) . Osoba, która to, że wierzy w Boga, potrafi uargumentować. Nie ucieka bez sensu od dyskusji, nie zasłania się tekstaami .
Ja po prostu czekam tutaj na jakąś poważną dyskusję, z waszej strony.
To idź na forum onetu.
Btw, Jeśli Bóg przyznałby się że go nie ma, miałby tylko dowód tego, że istnieje naprawdę ;)

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

OTO KATOLIZM
#151 2009-12-30, 12:48(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:49)
Osoba, która to, że wierzy w Boga, potrafi uargumentować.
Cytuję wikipedię:
Wiara jest terminem wieloznacznym. W mowie potocznej oznacza przekonanie o czymś. Stanowisko, pogląd, w danym momencie (przy obecnym stanie wiedzy naukowej) nie znajdujące jednoznacznego potwierdzenia w rzeczywistości.
Skoro nie znajduje jednoznacznego potwierdzenia, to jak możesz wymagać argumentów?
To jest właśnie tok wasz tok myślenia. Pastwicie się nad nami, bo chcecie dowodów na to, czego nie da się udowodnić.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Wydaje mi się, że DuoGum ując cały bezsens naszej dyskusji. Skoro osoba wierząca to ta która wierzy czyli przyjmuje pewien pogląd nie mając na niego jednoznacznych dowodów, do jak może dyskutować z kimś, kto kto porusza się w sferze badań, udowodnionych teorii, konkretnych argumentów?
W takim razie każdy wierzący jest z góry na przegranej pozycji, skoro zostaje zmuszany po poruszaniu się na polu przeciwnika, a jego jedyną bronią może być argument, że niewierzący czegoś nie wie.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#153 2009-12-30, 12:49(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:51)
To idź na forum onetu.
Ciekawe. Dyskutujemy tutaj, a skoro już się zawiązałeś w tą dysputę, jak i paru wierzących, to dlaczego mam zakończyć to? Zasłaniacie się teraz jakimiś tekstami, że to nie jest miejsce do takich dyskusji(tak wnioskuje), w takim razie dlaczego?

Btw, Jeśli Bóg przyznałby się że go nie ma, miałby tylko dowód tego, że istnieje naprawdę
A co to ma do rzeczy?

Wydaje mi się, że DuoGum ując cały bezsens naszej dyskusji. Skoro osoba wierząca to ta która wierzy czyli przyjmuje pewien pogląd nie mając na niego jednoznacznych dowodów, do jak może dyskutować z kimś, kto kto porusza się w sferze badań, udowodnionych teorii, konkretnych argumentów?
No właśnie. To w takim razie, ty wierzysz, bo wierzysz? Bez dowodów, bez niczego, potrafisz uwierzyć?

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W takim razie każdy wierzący jest z góry na przegranej pozycji, skoro zostaje zmuszany po poruszaniu się na polu przeciwnika, a jego jedyną bronią może być argument, że niewierzący czegoś nie wie.

Nie no, całun turyński to jakiś tam argument udowodniony.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No właśnie. To w takim razie, ty wierzysz, bo wierzysz? Bez dowodów, bez niczego, potrafisz uwierzyć?
Dokładnie, na tym to polega. Jakby wiarę można było udowodnić, nie byłaby wiarą.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Nie no, całun turyński to jakiś tam argument udowodniony.

Jak każdy inny cud opiera się tylko na tym, że osoba niewierząca nie potrafi czegoś wyjaśnić.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Dokładnie, na tym to polega. Jakby wiarę można było udowodnić, nie byłaby wiarą
Dla was to wiara, dla mnie naiwniactwo. Bez obrazy oczywiście. Wolę się mimo wszystko skłaniać ku sceptyzmowi.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No to o czym dyskutujemy?

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Dla was to wiara, dla mnie naiwniactwo. Bez obrazy oczywiście. Wolę się mimo wszystko skłaniać ku sceptyzmowi.
I tu jest problem DuoGum. Nie możemy dyskutować bo poruszamy się w zupełnie różnych przestrzeniach. I nie uciekam od dyskusję. Pokazuję tylko, że moim zdanie taka forma jak teraz nie ma racji bytu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry