Assasin's Creed... O to gra, dla której chciałem odkładać każdy grosz na PS3. Jednak będąc pewnym, że zanim wyjdzie sprawię sobie nowego kompa to odłożyłem zakup czarnulki. Teraz się zastanawiam czy to dobry wybór. Fakt, AC pójdzie u mnie na minimalnych, może jak się uda to na średnich (na co raczej nie liczę), ale na PS3 miałbym obraz na Full. Właściwie grafika się dla mnie aż tak nie liczy, ale rozczarowany trochę jestem, szczególnie, że ostatnio na tą konsolę wyszło kilka smakowitych kąsków. Jest jednak jedna dobra wiadomość
Dzięki te grze światło dzienne ujrzy DX 10 pod XP-ka ;] O tak, nie będziemy musieli mieć Visty dla Fable 2. Wywnioskowałem to po wymaganiach minimalnych.
O to wymagania podane przez serwis gram.pl :
System operacyjny: Windows XP / Vista
Procesor: dwurdzeniowy 2.6 GHz Intel Pentium D lub AMD Athlon 64 X2 3800+ (zalecane Intel Core 2 Duo 2.2 GHz lub AMD Athlon 64 X2 4400+ bądź lepsze)
RAM: 2 GB (zalecane 3 GB)
Karta grafiki: 256 MB kompatybilna z DirectX 10.0 lub DirectX 9.0 z Shader Model 3.0 lub lepszymi (karta z pamięcią 512 MB jest zalecana)*
Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX 9.0 lub 10.0
DirectX: biblioteki DirectX 10.0 (będą na dysku z grą)
DVD-ROM: napęd DVD-ROM dual-layer
Dysk twardy: 12 GB wolnego miejsca
Obsługiwane peryferia: klawiatura, mysz, ewentualnie pad (zaleca się Xbox 360 Controller for Windows)
Co tu takiego dziwnego? Ano, że AC będzie na Xp-ka i Vistę. Co w tym dziwnego? Nic, tylko to, że Vista ma DX 10, a będzie on dodany na płytce. Po co? No właśnie ;] Przecież po co Viście skoro ma, a może w końcu M$ się zlitował i da nam wersje pod starszy system? Mi by to odpowiadało. Kartę mam pod DX 10, ale Visty nie zamierzam instalować. Dzięki temu być może pogram w takiego Crysisa czy BioShocka w wersji ładniejsze
A premiera w przyszłym miesiącu