hmm dziwne, mi na telefonie w operze mobile wyświetliło że jestem zbanowany na themodders, musiałem wyczyścić cookies I odnowić numer IP, aby mi zaskoczyło. Numer IP sprawdziłem w ifconfig (N900 ma linuxa) i oba należały do tej puli ale dwie ostatnie liczby były inne (stąd wnioskuję taki zakres). Widocznie operator komórkowy stosuje routery (brak zewnętrznego IP), gdybym wiedział puścił bym tracerouta (przepraszam za szybko zgadłem). Możliwe też że był to zwykły błąd w silniku forum, ale ja chyba muszę mieć pecha bo to już chyba 4 raz coś takiego złapałem.
Rozumiem że póki nie znam osobiście sposobu rozwiązania i go nie zapostuluję problem nie zostanie rozwiązany. Trudno - przynajmniej wiem jak to obejść jeśli serwer themodders nie zeznaje bana na moje konto. Szkoda tylko że przeciętny użytkownik themodders tego nie umie, co może się skończyć uwierzeniem w bujdy o banie. Ja się prawie nabrałem (moja pierwsza reakcja to "za co?!") i najadłem się nerwów, ale to nie pierwszy raz więc sobie poradziłem.
PS: czy da się updateować silnik forum? może jeśli administracja to zrobi część błędów zniknie.