Bitwa 2b - Wielki pająk 16054 35

O temacie

Autor

Zaczęty 7.08.2008 roku

Wyświetleń 16054

Odpowiedzi 35

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Bitwa 2b - Wielki pająk
[/size][/color]
Kategoria: Grafika użytkowa dynamiczna.
Temat: Użytkowy model wielkiego pajęczaka.
Tricount: 1500 jak na obecnie modowane gry powinno być ok, ale może się zmienić.

Ma to być pajęczak, a więc osiem nóg. Z owadami się wstrzymajmy, bo jest u nich sporo większa rozpiętość kształtów.

Zasady:
- maksymalna ilość trisów (tricount) wynosi 1500, powinno wystarczyć na całkiem dokładny model,
- nie jest potrzebna tekstura (mapowanie mile widziane, jednakże może być dorobione później),
- praca będzie poddana na pewno ocenie przez ankietę oraz przez jury (!),
- model powinien być robiony nie pod render, a pod teksturę - czyli kwadratowe polygony pod teksturę z kanałem alpha nie będą w żaden sposób uznawane za błąd przez jury, wręcz przeciwnie - wykorzystywanie wielu trisów na coś, co można zastąpić czterema będzie uznawane za błąd,
- model ma być w pełni realistyczny, najlepiej wzorowany na istniejącym pajęczaku,
- należy podać docelowe rozmiary pająka, na jego podstawie będzie określane, czy takiej wielkości owad po prostu by się nie połamał :P
- na podstawie rozmiarów będzie określane także wykorzystanie trisów - a więc ogromny pająk z 1000 trisów może być, ale pająk, który ma być docelowo malutki w grze, powinien mieć stosownie mniej,
- piękny render nie jest wymagany, ważne, żeby było widać model,
- model musi powstać w czasie trwania konkursu, nie może być wykorzystany stary model,
- zasady mogą ulec zmianie w czasie trwania konkursu.

Składanie prac:
- model w trzech rzutach,
- co najmniej jeden rzut z widoczną siatką,
- plik z modelem (może być na PW).
W ankiecie będą brały udział trzy pierwsze z brzegu rendery oraz siatka, jeśli uczestnik chciałby wybrać inne, powinien to zgłosić.

Można pokazywać WIPy. Jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia (tricount itp.), proszę pisać, nie bać się. Posty z pytaniem o zasady ("a do kiedy? a ile poly?") nie będą mile widziane.

Czas trwania konkursu: 7 dni, do czwartku 14 sierpnia, do godziny 17:00. Po zakończeniu automatycznie wystartuje następny. A przynajmniej powinien wystartować, o ile będą chętni.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. Zapraszam także do dawania na bieżąco tematów do tematu "Bitwy?".

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Moderator działu

Bitwa 2b - Wielki pająk
#1 2008-08-07, 20:07(Ostatnia zmiana: 2008-08-07, 20:09)
Hmm tak naprawdę nie pojawiłby się pająk większy od tych które spotykamy w realnym świecie.
- należy podać docelowe rozmiary pająka, na jego podstawie będzie określane, czy takiej wielkości owad po prostu by się nie połamał 13.gif
Kłopotem jest układ oddechowy (płucotchawki lub tchawki u pajęczaków) który przy większych organizmach "nie może się wyrobić" odcinki tchawek i dochodzi jeszcze pełno wielkich przetchlinek na całym ciele.musiałyby dojść do praktycznie każdej komórki.
Dlatego nie spotykamy 2- metrowych os i pająków w monstrualnych rozmiarach.
Także realistyczne odwzorowanie raczej odpada, ale możecie zachować chociaż proporcje typu:
czy odnóża utrzymałyby ciało itp.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Jedaith link=topic=3099.msg26896#msg26896 date=Aug 7 2008, 20:07\'
czy odnóża utrzymałyby ciało itp.
No to na tym by mi zależało. Wiadomo, że takie gothicowe pełzacze by nie mogły zaistnieć w przyrodzie, może przez tchawki, może przez wytrzymałość szkieletu, może miałyby inne proporcje (wielkość mózgu, grubość szkieletu, wielkość narządów), ale jak już robić tego typu potwory do gier (chociaż osobiście jestem temu coraz bardziej przeciwny, bo zaczynają się przejadać :P ) to możemy pominąć jakieś szczegóły, ale nadal trzymać się ogółów.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Mój pierwszy w życiu model pająka XD

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy
No wybaczcie, ale ja bym widzial limit tricount 50 000.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
O żesz w mordę... ja się brzydzę pająków ;/ A teraz zagości w moim maxie zgroza.

A jak z texturami?

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Bitwa 2b - Wielki pająk
#6 2008-08-07, 21:47(Ostatnia zmiana: 2008-08-07, 21:48)
Cytat: Aztek link=topic=3099.msg26908#msg26908 date=Aug 7 2008, 09:41\'
A jak z texturami?

Tak jak zawsze...

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
O pająk :P  Też się brzydze pająków, ale mówi sie  trudno. No proponowałbym większy triscount tak ze 30 000

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=3099.msg26879#msg26879 date=Aug 7 2008, 17:00\'
Grafika użytkowa
Użytkowa. Chcecie to sobie róbcie bitwy high poly, ja się w to nie mieszam. HP mija się z celem na tym forum.

Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1500 trisów wejdzie w grę?

Pomyśl tak jakby pytał o to Tom :lol2:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tyle tak. Jak na razie o zwiększenie (normalne :lol2: ) prosili Moher i Aztek. Jeszcze komuś nie pasuje, czy reszta uważa, że 100 wystarczy? :D

Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

MoHeR

MoHeR

Użytkownicy
posty57
  • Użytkownicy

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
I ja się zaraz za to biorę, już mam nawet coś na oku ;]

Poszperałem trochę i znalazłem między innymi takie coś:
http://kozmicdreams.com/spidersorb.htm#micra
Ten pierwszy niby wygląda na super zajebistego, ale ciężko byłoby go wymodelować bo jest cały czarny i nie wiadomo co jest co :lol2:  Ja się biorę w każdym razie za coś normalniejszego :D

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Bitwa 2b - Wielki pająk
#14 2008-08-08, 14:10(Ostatnia zmiana: 2008-08-08, 18:15)

Jak widać jestem za 1500 tri xD

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
zapominacie o włoskach.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Thoro, nie mów, bo stracę swoją przewagę, którą chciałem nimi uzyskać :D

Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Eh... ja o włoskach nie zapomniałem. Chcę je dać w renderze razem z texturką :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=3099.msg27046#msg27046 date=Aug 8 2008, 19:47\'
Thoro, nie mów, bo stracę swoją przewagę, którą chciałem nimi uzyskać :D

I tak pewnie wymodelujesz 2/3 rozkładając je na cały model co jest bezsensem.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jakże to tak? Prostokącikami chciałem :D

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry