Gry PB - Risen 11421 42

O temacie

Autor Duke Nukem

Zaczęty 23.07.2017 roku

Wyświetleń 11421

Odpowiedzi 42

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

Gry (themodders@telegram)
posty501
Propsy795
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)
Co wy wiecie o piratach. Gdy myślę "pirat", to widzę tego jegomościa.  :lol2:

Megatron

Megatron

Użytkownicy
posty4
Propsy3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

A któż to taki? Nie za bardzo oglądam filmy o pirackich przygodach, a szczególnie nie czytam książek o tej tematyce. Jedynie gram w gry o piratach. Mi tam walka w Risenie się podobała, chociaż walka w 2 części była moim zdaniem rzeczywiście lekko niedopracowana.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Gra o Tron, nawet w tle są Czerwone Płaszcze :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Megatron

Megatron

Użytkownicy
posty4
Propsy3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Gra o Tron, nawet w tle są Czerwone Płaszcze :D
Spoko, nie oglądałem, więc nie wiedziałem :)

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

Gry PB - Risen
#24 2017-07-27, 12:46(Ostatnia zmiana: 2017-07-27, 13:06)
taki pirat z niego jak ze mnie game developer xD

a w ogóle w got budowa armady taurona to kolejny przykład dużego przeskoku w czasoprzestrzeni. jeżeli budowa repliki tego statku zajęła 4 lata

http://www.sandiegouniontribune.com/sdut-san-salvador-replica-volunteers-2015jul27-htmlstory.html

to powiedzmy że wyszkolonym szkutnikom zajmie rok to jego armada musiałaby powstawać co najmniej kilka lat. nawet zakładają że mieli czas kilkanaście miesięcy pomiędzy kolejnymi sezonami xD

Spoiler

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
@Kazzmir serialowe uniwersum każdy oddzielny sezon traktuje jak osobny rok. Co prawda przez to wychodzą takie głupoty, że czteroletni Sam ma osiem miesięcy xD

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Gry PB - Risen
#26 2017-07-27, 15:03(Ostatnia zmiana: 2017-07-27, 16:02)
Mi się wydaje, że niektórzy są po prostu zbyt dużymi fanbojami danych produkcji przez co nigdy nie będą patrzeć obiektywnie na coś co naprawdę wyszło słabo
I mówi to ktos kto chwalił fallouta4, o ironio :lol2:

A może po prostu nie masz wymagań
To ze gra jest slabsza wcale nie przeszkadza aby zagrać w ten tytuł
W waszym przypadku oczekujecie dopracowanej walki TYLKO  w grach PB i od razu skreslacie gry Pb. Drugim powodem jest to ze musi to byc klasyczna formurka gothica z klimatem nie tropikalnym, a umiarkowanym gdzie sa lasy

Jest masa ludzi którzy grają z przyjemnością, w takie tytuły jak mass efekt 1, dragon Age 1, divine divinity, czy taki gothic 1, fallout 3, neverwinter nights 1, wiedzmin1, TES Oblivion,    wszystkie te tytuły to w miare mocne sredniaki, żadne wybitne tytuly,  a kupę frajdy daja

Cytat: Duke Nukem
ale nie grałem w żadnego fallouta
Cytat: Duke Nukem
Fallout 4 nie ma drewnianej walki, ale przecież jest progres
A pierdolić o nim, to jakoś nie masz problemu ach  :facepalm:

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak

WinterKing Kereth

Gry PB - Risen
#27 2017-07-27, 15:18(Ostatnia zmiana: 2017-07-27, 15:25)
taki pirat z niego jak ze mnie game developer xD

Sam go lubisz, odwal się. xD

a w ogóle w got budowa armady taurona to kolejny przykład dużego przeskoku w czasoprzestrzeni. jeżeli budowa repliki tego statku zajęła 4 lata

Jeszcze miej pretensje że Littlefinger magicznie z Doliny pojawia się na zadupiu niedaleko muru, albo że Varys z Meereen w ciągu jednego odcinka dotarł do Dorne i jeszcze zdązył wrócić do Danuty T. Propsuje to, co @Simen już Ci napisał, bo nie chce mi się tłumaczyć drugi raz.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

Gry PB - Risen
#28 2017-07-27, 15:37(Ostatnia zmiana: 2017-07-27, 17:05)
Mi się wydaje, że niektórzy są po prostu zbyt dużymi fanbojami danych produkcji przez co nigdy nie będą patrzeć obiektywnie na coś co naprawdę wyszło słabo
I mówi to ktos kto chwalił fallouta4, o ironio :lol2:

No niestety, ale nie grałem w żadnego fallouta  ;(, więc nie udało Ci się.

xDDD, no tak, bo czytanie recenzji wyszło z mody. Dziwnie, że akurat Skyrima Macieju nie użyłeś w swojej liście średniaków. Czyżbyś sugerował, że jest to gówniana gra?

@Duke Nukem
Fanbojem? Ja?
Wypraszam sobie.

To były tylko moje przemyślenia. Ja nie sądzę, że jesteś i nigdy nie sądziłem tak samo, że Maciej nim jest. Sęk w tym, że ja jak byłem fanbojem Duke Nukem'a, a wiem co mówię bo nadal jestem xD. To miałem zadufane wyobrażenie o tym jaki to Duke Nukem Forever nie będzie. Wymyślałem kompletnie z dupy rzeczy aby tą grę uratować przed premierą. A wyszło co wyszło. Nawet teraz dam tej grze 7/10 jak nie 8/10 i to tylko przez moje fanbojstwo, bo normalnie gra zasługuje na mocną 5.

Fanbojem można być podświadomie nie wiedząc o tym i trudno się o tym dowiedzieć xD.

I jestem pewny, że będzie tak samo z Elexem, ale cóż pobiorę pirata i sam zobaczę, żeby nie było :F.

SanTiago

SanTiago

Użytkownicy
posty212
Propsy47
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
@Caesum
Mam wymagania, ale staram się w grze dobrze bawić, a nie doszukiwać się czegoś, co by mogło mi tę zabawę zepsuć.
Wymagania trzeba dostosowywać do możliwości danego studia, a PB ma małą ilość pracowników, a budżet też zbyt wysoki nie jest.
@Duke Nukem
Fanbojem? Ja?
Wypraszam sobie.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Post do usunięcia. Przez przypadek zacytowałem swoją całą wypowiedź.

SanTiago

SanTiago

Użytkownicy
posty212
Propsy47
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Nie da rady w moim przypadku być fanbojem
Gothica zaczynałem od trójki (!) i zakochałem się w tej grze, nawet nie wiedziałem kto ją zrobił.
Potem była dwójka i jedynka, nadal nie wiedziałem, kto te gry zrobił.
Potem dowiedziałem się, że była to PB.
Przyszedł czas na Riseny. Nie miałem pojęcia o tym, że są od PB, bo zwyczajnie się nie orientowałem, a i tak się w tej serii też zakochałem.
Także nie fanbojstwo, lecz czysty przypadek.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak

Gdzie tu jest pierdolenie? Diuk Fiut powiedział, że jest progres w f4 jak chodzi o walke, w porównaniu z poprzednimi częściami. Ty tak na serio, czy tylko udajesz takiego gałgana?

Jest masa ludzi którzy grają z przyjemnością, w takie tytuły jak mass efekt 1, dragon Age 1, divine divinity, czy taki gothic 1, fallout 3, neverwinter nights 1, wiedzmin1, TES Oblivion,    wszystkie te tytuły to w miare mocne sredniaki, żadne wybitne tytuly,  a kupę frajdy daja

A czy to nie Ty płakałes na telegramie, że Mass Effect 1 to gówno? To w końcu średniak, co daje frajde czy gówno? Zdecyduj się. :lol2:

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
mass efekt 1, dragon Age 1, divine divinity, czy taki gothic 1, fallout 3, neverwinter nights 1, wiedzmin1, TES Oblivion,    wszystkie te tytuły to w miare mocne sredniaki, żadne wybitne tytuly,  a kupę frajdy daja
wypocząłeś na wakacjach że rozsądnie mówisz?

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To ze gra jest slabsza wcale nie przeszkadza aby zagrać w ten tytuł
W waszym przypadku oczekujecie dopracowanej walki TYLKO  w grach PB i od razu skreslacie gry Pb. Drugim powodem jest to ze musi to byc klasyczna formurka gothica z klimatem nie tropikalnym, a umiarkowanym gdzie sa lasy
Jeżeli ci się podoba to super, masz widać mniejsze/inne wymagania ode mnie i jakoś tobie pasuje. Pominę liczbę mnogą w zdaniu następnym i dodam, że dla mnie każda gra, która daje walkę jako tak ważny punkt rozgrywki(w grach PB walka jest podstawą rozwoju postaci jak i większości questów) musi mieć dobry, a przynajmniej znośny system walki. W Gothicu walka zawsze mnie irytowała, ale była znośna i po dłuższym czasie dało się ją opanować. W Risenie 2 walka jest jednak zbyt niedopracowana jak na mój gust. Oczywiście dalej gram, bo primo: najlepiej jest recenzować jak już się przejdzie cały produkt, secundo: bo dzięki tej grze nie muszę myśleć o moim CHUJOWYM licencjacie, na który zmarnuję całe wakacje.

No, to w sumie fajnie, ale co z tego? ;p To raczej oczywiste, że jak ktoś ma sentyment do starej gierki, to ją lubi. Swoją drogą część z tych tytułów była akurat całkiem dobra w momencie wydania. Wiedźmin wygrał kilka nagród, TES Oblivion wprawdzie jechał na popularności serii, ale też był sukcesem, a przy tym miał całkiem przychylne recenzje. Ja tam lubię Tomb Raider: the Angel of Darkness, które generalnie zabiło Core Design, praktycznie zniszczyło serię i spowodowało upadek Eidos Interactive. Co kto lubi. Nie trzeba się z nimi jednak obchodzić jak z jajkiem, a ich mankamenty traktować jako temat tabu.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Gry PB - Risen
#35 2017-07-27, 19:03(Ostatnia zmiana: 2017-07-27, 19:52)
Jeżeli ci się podoba to super, masz widać mniejsze/inne wymagania ode mnie i jakoś tobie pasuje. Pominę liczbę mnogą w zdaniu następnym i dodam, że dla mnie każda gra, która daje walkę jako tak ważny punkt rozgrywki(w grach PB walka jest podstawą rozwoju postaci jak i większości questów) musi mieć dobry, a przynajmniej znośny system walki. W Gothicu walka zawsze mnie irytowała, ale była znośna i po dłuższym czasie dało się ją opanować. W Risenie 2 walka jest jednak zbyt niedopracowana jak na mój gust. Oczywiście dalej gram, bo primo: najlepiej jest recenzować jak już się przejdzie cały produkt, secundo: bo dzięki tej grze nie muszę myśleć o moim CHUJOWYM licencjacie, na który zmarnuję całe wakacje.
Mówiąc że lubiłem risena 2 to raczej kłamstwo, bo nie bez przyczyny porzuciłem go w połowie, zresztą nie będę się powtarzać bo już pisałem wcześniej dlaczego przestałem w niego grać  Po prostu gra nie jest zła, jak ją malujecie. Patrząc na wady i zalety r1 i r2  przyznaje że risen 1 dla mnie wygrywa z 2, ale 1 strasznie kopiowała schematy z g2, a sam wątek główny w risenie 1 jest gorszy od tego z gothic 2 ;/

Zamiast płakać nad system walki w r2 moglibyście nauczyć się walczyć, a nie iść na lenia,  bo dla mnie walka była OK, po prostu nie dało rady teraz w 2 za chuja wygrać bez odpowiednich umiejętności, samym schematem walki jak w risen1 i gothicach, po wyuczeniu się odpowiednich umiejętności i lepszych statystykach oraz EQ nie miałem żadnego problemu z walką z przeciwnikami w risen 2, ale i tak jak przeciwnik był silniejszy, to walka była uciążliwa, po prostu w risen 2 DUŻE znaczenie ma wykupione umiejętności, zadawanie dmg, i obrona bohatera, oraz HP bohatera i przeciwnika, to wszystko się łączy ze soba kto wygra

Risen 2 miał świetne momenty, jak śmierć stalobrodego, zabicie kapitana wrony jego własnym harpunem, i epicka walka z nim, oraz golemem, manipulacją kapitana Garcia który przebral się za inkwizytora. Questy główne były świetne, wchodzenie w ciała ważnych osobistości za pomocą voodo aby zdobyć informacje i jakieś rzeczy nie osiągalne to strzał w dziesiątkę, a także dobre postacie

I zdecydowanie r2 biła r1 pod względem scenariusza,  wątek inkwizytora, dona oraz tytana ognia z risena 1 wypada SŁABO

SanTiago

SanTiago

Użytkownicy
posty212
Propsy47
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
@UP
Props ode mnie :ok:

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Zamiast płakać nad system walki w r2 moglibyście nauczyć się walczyć, a nie iść na lenia,  bo dla mnie walka była OK, po prostu nie dało rady teraz w 2 za chuja wygrać bez odpowiednich umiejętności, samym schematem walki jak w risen1 i gothicach, po wyuczeniu się odpowiednich umiejętności i lepszych statystykach oraz EQ nie miałem żadnego problemu z walką z przeciwnikami w risen 2, ale i tak jak przeciwnik był silniejszy, to walka była uciążliwa, po prostu w risen 2 DUŻE znaczenie ma wykupione umiejętności, zadawanie dmg, i obrona bohatera, oraz HP bohatera i przeciwnika, to wszystko się łączy ze soba kto wygra

Opętało Cię? Znowu zaczynasz pierdolenie typu "nauczylibyście się grać jak należy, to docenilibyście tę gre jak ja". Czy Ty w tym swoim iście wąskim umyśle, nie potrafisz sobie wyobrazić, że nie wszyscy muszą się spuszczać nad Risenem 2?

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Po prostu gra nie jest zła, jak ją malujecie. Patrząc na wady i zalety r1 i r2  przyznaje że risen 1 dla mnie wygrywa z 2, ale 1 strasznie kopiowała schematy z g2, a sam wątek główny w risenie 1 jest gorszy od tego z gothic 2 ;/
Jak już wspominałem wcześniej, dla mnie zarówno R1 jaki R2 to odgrzewane kotlety, garściami czerpiące z Gothica. Dlatego też nie oczekuję ani nawet nie chcę, by PB robiło kolejne goticzki, bo jego smutną namiastkę dostaliśmy w formie serii Risen. Co do Risena 2, to moim zdaniem akurat jest on fabularnie niewiele lepszy od jedynki, bo klimat i motywy czerpie z Nocy Kruka. Przyznaję za to, że ma więcej zwrotów akcji w porównaniu do nudnego jak flaki z olejem R1, gdzie fabuła była mocno "inspirowana" G1 i 2. No ale nigdy nie twierdziłem też, że fabuła R1 jest dobra. W sumie większość RPGów ma paskudnie sztampową i nieciekawą fabułę, z tą różnicą tylko, że PB kopiuje od siebie samych.

Zamiast płakać nad system walki w r2 moglibyście nauczyć się walczyć, a nie iść na lenia,  bo dla mnie walka była OK
Bullshit. Rozumiem więc, że walka w np. G1 i G2 była prostym casualowym slasherem PEGI 12? Bo w tamtych grach akurat nigdy nie miałem aż tak negatywnych odczuć jak w Risenie 2. Co do walki w R2, jak dotąd zabijam bez większych problemów każdego wroga i wydaje mi się, że jestem już w połowie gry jak nie dalej. Problemem nie jest umierający bohater (bo i nawet nie umiera szczególnie często), czy też moja niezdolność nauczenia się systemu walki, lecz to, że przy każdej walce kurwię niemiłosiernie, bo system ten zwyczajnie odbiera mi przyjemność grania.

Na podparcie mojego argumentu o systemie walki przytoczę ciekawą sytuację, która przydarzyła się wczoraj gdy grałem w DLC Świątynia Powietrza. Generalnie to wykonałem już zadania na Antigua i zmierzałem z Eldriciem na wyspę, tam wysiedliśmy ze statku i z Chani pomknęliśmy do świątyni ciupając potworki. W którymś momencie leciał do mnie potworek i miałem wystrzelić do niego z pistoletu. Bezi jest ustawiony w dobrą stronę, kamera wymierza przeciwnika, klikam E i wtedy... Bezi odwraca się w przeciwną stronę i strzela w powietrze (???) bez żadnego większego powodu.
Zrozumiałbym swój własny błąd, gdyby na przykład kamera była odwrócona i mierzyła na kogoś innego, albo Bezi już był odwrócony i siłą rzeczy strzelał przed siebie, ale nie. Zaznaczony był potwór, Bezi odwrócony w dobrym kierunku, a i tak strzelił nie wiadomo gdzie..?
Kilka razy też Bezi sam z siebie zmienił cel ataku, co również mnie irytuje. No a poza tym już omawiana przeze mnie sprawa uników, które irytują mnie zarówno w czasie walki jak i poza nią.

Risen 2 miał świetne momenty, jak śmierć stalobrodego, zabicie kapitana wrony jego własnym harpunem, i epicka walka z nim, oraz golemem, manipulacją kapitana Garcia który przebral się za inkwizytora. Questy główne były świetne, wchodzenie w ciała ważnych osobistości za pomocą voodo aby zdobyć informacje i jakieś rzeczy nie osiągalne to strzał w dziesiątkę, a także dobre postacie
Tak jak już pisałem, w przypadku scenariusza Risen 2 dużo zyskuje na zwrotach akcji. Zgadzam się, że wątek voodoo był fajny i chętnie z niego korzystam (inna sprawa, że poza tym voodoo jako takie jest raczej mało przydatne). Z kolei śmierć Stalowobrodego wydała mi się ckliwa i przerysowana, no ale chyba to głównie za sprawą okropnego polskiego dubbingu (o którym można by było napisać oddzielną recenzję) a nie samego pomysłu.

SanTiago

SanTiago

Użytkownicy
posty212
Propsy47
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy

Opętało Cię? Znowu zaczynasz pierdolenie typu "nauczylibyście się grać jak należy, to docenilibyście tę gre jak ja". Czy Ty w tym swoim iście wąskim umyśle, nie potrafisz sobie wyobrazić, że nie wszyscy muszą się spuszczać nad Risenem 2?

Ja jebe, ale przecież on ma rację :/
Jak się umie grać, to się nie narzeka.
@Up
Dubbing w Risenie 2 jest dobry. Ma kilka nietrafionych decyzji jeżeli chodzi o obsadę, ale jest bardzo dobry.
Może grasz bez patcha od Cenegi, w których wiele kwestii nagrali od nowa, bo zrobili sporo gaf.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry