Gry PB - Risen 11581 42

O temacie

Autor Duke Nukem

Zaczęty 23.07.2017 roku

Wyświetleń 11581

Odpowiedzi 42

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

Gry PB - Risen
2017-07-23, 12:14(Ostatnia zmiana: 2017-07-23, 12:33)
Uuuu, faktycznie naprawdę tragedia, bo walka to podstawa w rpg, co nie? Co z tego że f4 ma milion innych wad i osiagnal sukces przez sama serie  :facepalm:

Z takiej logiki można powiedzieć, że Duke Nukem Forever powinien uzyskać sukces przez samą serię, a jak widać chuj z tego jest, ale ok, bo przecież to nie RPG xD. Zaraz napiszesz, halo robili go 13 lat, a ja powiem i co z tego jak osiągnął sukces przez samą serię  :F.

No sorry, ale bez walki nie ma gameplay'u Macieju. No chyba, że dla ciebie RPG idealny to ten gdzie chodzisz i tylko wykonujesz dobre questy.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Wszędzie, ale to wszędzie każdy narzeka na fabułę i questy ale lepiej pierdzielić ploteczki które ludzie rozpuszczają na necie, jaki to f4 jest zajebisty, aha o-O

I dlatego ELEX ma być gorszy od f4? Aha  AHA

Uuuu, faktycznie naprawdę tragedia, bo walka to podstawa w rpg, co nie? Co z tego że f4 ma milion innych wad i osiagnal sukces przez sama serie  :facepalm:

Aha aha umbrella ella e e e

Weź już z tym skończ, z tymi facepalmami, tymi teoriami wyssanymi z palca, bo to się robi nudne Macieju. Dlaczego tak usilnie prowokujesz i robisz syf na tym forum?

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak dotąd nie spotkałem się z żadną grą Piranhy, w której napierdzielanie się z hordą syfu nie zajmowało przynajmniej 50% całkowitej rozgrywki. Skoro już koniecznie muszą z tego robić tak ważny element rozgrywki, to niech to chociaż ogarną raz a dobrze. Mam wrażenie, że przez całą swoją karierę tylko w jednej grze system walki był faktycznie dopracowany i interesujący, a był to pierwszy Risen.

Swoją drogą gram teraz w Risena 2 i to jest tak niesamowita porażka, że nie mogę się nadziwić. Regres w praktycznie każdy możliwy sposób.

Odnośnie ELEX, mam naprawdę szczerą nadzieję, że Piranha w końcu się ogarnie i zrobi coś porządnego. Seria Risen była okropnie niedopracowaną zapchajdziurą, która nie oferowała niczego oryginalnego ani wciągającego.

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tu się nie zgodzę. Walka w Risenie 1 była totalnie złym gównem. Próbujesz zaatakować potwora a on odskakuje, kończy sie twoja sekwencja i on atakuje w ułamku sekundy, i tak większość czasu. Do tego dochodzi jeszcze to łażenie po klatkach. Szambo tak można to określić.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Swoją drogą gram teraz w Risena 2 i to jest tak niesamowita porażka, że nie mogę się nadziwić. Regres w praktycznie każdy możliwy sposób
My gralismy w ta sama gre? Bo dla mnie jest wrecz odwrotnie, i 2 zrobili lepsza i ciekawsza

Ta gra mocno zyskuje, przy dluzszym pograniu i wypada lepiej od odgrzewanego kotleta risena1. W risen 2 dopracowanie lezy glownie

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
O kurwa, o dziwo muszę się zgodzić z Mac dunem. Risen 1 mi się podobał ale był bez szału, taki bardziej dopracowany Gothic. Natomiast Risen 2 to już było coś innego, do tego klimaty pirackie które uwielbiam. Trójka już wyszła nieco gorzej od dwójki w moim odczuciu ale nadal lepiej od jedynki. Wydaje mi się, że 1 i 3 poszły średnio z tego powodu, że zawsze twórcy próbują zrobić coś na wzór Gothica (co bylo dobre 20 lat temu) zamiast iść do przodu.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
podobał ale był bez szału... średnio
średnio ci się podobał?

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Wydaje mi się, że 1 i 3 poszły średnio z tego powodu, że zawsze twórcy próbują zrobić coś na wzór Gothica
Eee, risen 3 był niby podobny do gothica?  :hmmm:   Bo zawsze myslalem ze 3 byla podobna do 2 niz 1

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
zawsze myslalem ze 3 byla podobna do 2 niz 1
od innych dowiesz się różnych pożytecznych rzeczy.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
O kurwa, o dziwo muszę się zgodzić z Mac dunem. Risen 1 mi się podobał ale był bez szału, taki bardziej dopracowany Gothic. Natomiast Risen 2 to już było coś innego, do tego klimaty pirackie które uwielbiam. Trójka już wyszła nieco gorzej od dwójki w moim odczuciu ale nadal lepiej od jedynki. Wydaje mi się, że 1 i 3 poszły średnio z tego powodu, że zawsze twórcy próbują zrobić coś na wzór Gothica (co bylo dobre 20 lat temu) zamiast iść do przodu.

Powiem to tak, wyście pirackiego klimatu na oczy nie widzieliście :P

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Naoglądali się Piratów z Karaibów, to im się ubzdurało co to jest piracki klimat :lol2:

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Gry PB - Risen
#11 2017-07-26, 20:31(Ostatnia zmiana: 2017-07-26, 22:16)
Tu się nie zgodzę. Walka w Risenie 1 była totalnie złym gównem. Próbujesz zaatakować potwora a on odskakuje, kończy sie twoja sekwencja i on atakuje w ułamku sekundy, i tak większość czasu. Do tego dochodzi jeszcze to łażenie po klatkach. Szambo tak można to określić.
Moim zdaniem walka w Risenie właśnie była taką bardziej dopracowaną walką z Gothica. Pomijając oczywiście magię, która była nudna, generalnie mechanika była ta sama co w G1/2, tylko z różnymi typami broni. Przy tym jednak Bezimienny był bardziej responsywny i robił dokładnie to co mu kazałeś.

W Risenie 2 mam kilka problemów, które kompletnie przekreślają dla mnie ten system walki. Najbardziej wkurwia mnie pomysł robienia uników za pomocą podwójnego kliknięcia klawisza kierunkowego albo za pomocą spacji i kierunkowego. To jest tak zupełnie nietrafiony pomysł, że nie rozumiem nawet jak przeszedł przez testy. Jeżeli podwójnie klikniesz kierunkowy to Bezi najpierw odwraca się w tę stronę, marnując czas i dostając po dupie. Jeżeli użyjesz spacji+PPM to masz większe szanse na sukces, o ile Bezi nie uzna, że jednak woli skakać. Wtedy dostaje po dupie. Następna rzecz, która mnie wkurwia, to dziwny sposób w jaki Bezi reaguje na lewy przycisk myszki. Generalnie w normalnych przypadkach jest spoko i robi to co trzeba, dopóki broń Boże ktoś nie sparuje ataku i nie da Beziemu po dupie. Wtedy Bezi zaczyna świrować i albo w ogóle nie reaguje na kliknięcia myszki, albo kliknięcia te kumulują się i Bezi wpada w berserk, wymachując mieczem gdzie popadnie i przeważnie wtedy dostając po dupie. Jego szaleńczą rządzę mordu (siebie) mogę powstrzymać tylko za pomocą uniku (a wtedy Bezi zaczyna skakać etc.). Złości mnie również brak jakiejś inteligencji ze strony Bezimiennego, który przesadnie często potrafi się sam (!!!) odwrócić od przeciwnika i napierdalać kogoś innego albo w ogóle powietrze. Nie miałem nigdy takich problemów ani w Risenie, ani w poprzednich Gothicach, więc nie wiem dlaczego nagle w dwójce walka mnie tak koszmarnie irytuje.

Odnośnie klimatu, to akurat całą serię uważam za odgrzewany kotlet, który nie wnosi niczego nowego ani do portfolio PB ani tym bardziej do RPGów jako takich. Risen 1 kopiował z G1 i 2 garściami, czasem nawet plagiatując całe questy i motywy, był za to krótszy i nie wciągał nawet w połowie tak mocno jak Gothic. Niestety Risen 2, mimo że zrezygnował z klimatów Gothica na coś bardziej własnego, ani trochę nie wciągnął mnie piratami. Powiedzmy sobie szczerze, coś takiego mogło by być popularne za czasów pierwszych Piratów z Karaibów, ale obecnie ten temat jest już passé i oklepany do bólu. Tym bardziej, że Risen 2 tak naprawdę nie wnosi niczego nowego, tylko daje ten sam oklepany wątek główny(który zatruwa cały gatunek fantasy) w nowej oprawie graficznej. Ba, nawet oprawa graficzna nie jest wcale nowa, bo namiastkę tego dostaliśmy już w dodatku do Gothica 2 (!). Jedyne, co faktycznie nowego wprowadził Risen, to motywy hiszpańskiej konwkisty, ale tu znowu twórcy spartaczyli cały kryjący się za tym potencjał i wyskoczyli z eklektycznym misz maszem godnym kiepskich hollywoodzkich filmów.

Osobiście dalej czekam na to, by PB w końcu się zmobilizowało i zrobiło coś na miarę dzisiejszych czasów. Mam wrażenie, że oni jednak dalej żyją głęboko w latach 90tych  i jeszcze nie dotarło do nich, że dobrze opowiedziana fabuła jest podstawą każdego wartościowego RPGa. Każda ich gra ma zawsze ten sam, gówniany motyw i te same questy-zapychacze, które niczym konkretnym się nie różnią. Jak dotąd nie zauważyłem, by jakakolwiek ich produkcja po pierwszym Gothicu miała faktycznie coś oryginalnego i wyróżniającego ją na tle reszty gier z tego gatunku. Gothic 2 bronił się dużą zawartością i dopracowaniem, ale już wtedy fabuła była sztampowa.

W ogóle nie rozumiem czemu nowsze gry Piranha Bytes są zawsze tak do bólu kiczowate. Jeżeli tak bardzo  interesuje ich jakiś motyw w architekturze albo w historii, to przecież wystarczy pójść do biblioteki i wybrać pierwszą lepszą książkę historyczną albo o historii kultury, tudzież publikację archeologiczną/etnograficzną omawiającą interesującą kulturę i ma się genialną podstawę do stworzenia interesującej historii podpartej wiarygodnym światem. Przecież nawet twórcy książek fantasy korzystają z historii garściami. W Pratchettcie połowa dziwnych/zabawnych motywów to parodia mitologii celtyckiej, George RR Martin inspiruje się bodaj historią Wielkiej Brytanii, a nasz Sapkowski zrobił sobie papkę kulturową ze słowianami na czele. To nie jest takie trudne a efekty potrafią być świetne.

SanTiago

SanTiago

Użytkownicy
posty212
Propsy47
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Eh, podobnie do Gothika źle, bo tylko kopiują, a coś innego to jeszcze gorzej, bo odbiegają od klimatu Gothica -,-
No błagam was.
Mnie jakoś wszystkie Riseny potrafiły wciągnąć do tego stopnia, że każdego przeszedłem, mało tego, w przypadku trójki było to aż 6 razy w ciągu jednego roku.
System walki w jedynce był genialny, nie wiem jak można na niego narzekać.
W dwójce nie miałem żadnych problemów, a z użyciem ripost zabawa była jeszcze lepsza.
To samo w przypadku trójki, choć te riposty były mniej spektakularne.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Dla mnie questy były świetnie napisane, choćby za pomocą laleczki voodo wchodziliśmy do jakiś osób, kupa śmiechu i zabawy :D   Postacie też były świetne, choćby stalobrody, mara,  kapitan garcia, czy Chani

Walka to dla mnie najmniejszy problem w risenie 2, dla mnie kwiczał balans i rozwój postaci, chujowy podział na sieczne i kłute bronie, oraz mało zbroi i przede wszystkim FABUŁA

Do tego wyspy które poza łażeniem,  i walką potworków są cholernie nudne, a trochę ich jest i są dość spore, głównie przez to porzuciłem risena 2 w połowie

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
O córka rybaka, o dziwo muszę się zgodzić z Mac dunem. Risen 1 mi się podobał ale był bez szału, taki bardziej dopracowany Gothic. Natomiast Risen 2 to już było coś innego, do tego klimaty pirackie które uwielbiam. Trójka już wyszła nieco gorzej od dwójki w moim odczuciu ale nadal lepiej od jedynki. Wydaje mi się, że 1 i 3 poszły średnio z tego powodu, że zawsze twórcy próbują zrobić coś na wzór Gothica (co bylo dobre 20 lat temu) zamiast iść do przodu.

Powiem to tak, wyście pirackiego klimatu na oczy nie widzieliście :P

No ta, przecież Sea Dogs, Black Flag, Port Royale czy tam Sid Meyers Pirates! to wcale nie są gry z klimatem pirackim xDDD

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

Gry PB - Risen
#15 2017-07-26, 21:44(Ostatnia zmiana: 2017-07-26, 22:19)
No ta, przecież Sea Dogs, Black Flag, Port Royale czy tam Sid Meyers Pirates! to wcale nie są gry z klimatem pirackim xDDD
ubolewam że "klimat piracki" czerpiecie z gierek. poczytalibyście sobie książki o życiu piratów a nie gupoty

bibliografia: Angus Konstam, Dan Parry, George Wycherley, Ernest McNeill Eller, Stephan Talty, Colin Woodard, Frederick C. Leiner,  Diane Tennant, Kris E. Lane, Laura Lee Wren i inni

Widać go, czuć. A w książce co napiszą?
mam na myśli że klimat piracki z gierek jest ledwo wyobrażeniem tego jak ono naprawdę wyglądało. jeżeli czytanie książek historycznych uważasz za słabe bo w piraci sida meyersa są bardziej wiarygodni to OK  :lol2:

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W grach czy filmach klimat piracki jest bardziej namacalny. Widać go, czuć. A w książce co napiszą? Że leje sie rum? Śpiewane są szanty? Że przeciągano pod kilem, walczono na szabelki i pistolety?

Uwielbiam czytać, to jedno z moich mniejszych uzależnień, ale zawsze dla mnie gry są czymś lepszym pod względem klimatu od książek, bo dają szansę przeżycia danej historii i działania w niej a nie tylko bycia obserwatorem. Dlatego do gier Metro 2033 i Last Light wracam po 100 razy a do książek wróciłem trzy razy.

KOMPUTER:
Spoiler

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mnie jakoś wszystkie Riseny potrafiły wciągnąć do tego stopnia, że każdego przeszedłem, mało tego, w przypadku trójki było to aż 6 razy w ciągu jednego roku.
System walki w jedynce był genialny, nie wiem jak można na niego narzekać.
A może po prostu nie masz wymagań.

Nie zrozumcie mnie źle, nie ględzę sobie ot tak dla narzekania. O wiele wyżej cenię sobie gry, które generalnie klapnęły, za to wyróżniły się klimatem czy też fabułą. Niestety w przypadku Risenów mam wrażenie, że Piranha uparcie powiela utarte schematy i nie próbuje wyskoczyć z czymś nowym. Jednocześnie też ich gry nie są na tyle dopracowane ani nie mają wystarczająco dużo zawartości, by wciągnąć porządną rozgrywką. Na podobną chorobę cierpi seria Two Worlds, która ma duży potencjał, jak dotąd jednak zupełnie zmarnowany przez nudną fabułę i sterylny, martwy świat w obu produkcjach (TW1 było w ogóle tragiczne).

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
w ogóle to offtop się zrobił, przecież w elexie nie będzie piratów xD

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
A może po prostu nie masz wymagań.

Mi się wydaje, że niektórzy są po prostu zbyt dużymi fanbojami danych produkcji przez co nigdy nie będą patrzeć obiektywnie na coś co naprawdę wyszło słabo, bo kilka części było zajebisty to ta będzie tak samo dobra, ale cóż tacy fani.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry