Kyro jest tu chyba ostatnią osobą, która mogłaby i chciałaby wywyższać się jakimś "artyzmem" ale to szczegół

.
Wbrew pozorom sporo graczy czeka na Risen i sporo w tą grę zagra.
Sporo graczy czekało na Gothic 3 latami, sporo graczy tą grę kupiło i sporo zagrało innymi środkami a jak było później każdy wie. I o czym to ma niby świadczyć? Chyba jedynie o tym, że niektórzy nie potrafią uczyć się na błędach i po raz kolejny oczekują, że pirania od tak stworzy cośtam "niesamowite klimatyczne, innowacyjne i grywalne + reszta durnych tekstów bez pokrycia z większości zapowiedzi gier". Nie wiem jak u innych ale mój kredyt zaufania tak daleko nie sięga a ja czuje ogromne zażenowanie oglądając co raz to nowe materiały z Risena, gdzie co chwile pojawia się jakieś zapożyczenie względem Gothica - już nie w formie koncepcji czy obrazowego podobieństwa a "plagiatowania" własnej okładki, wyciągania plików gry typu dźwięki, tekstury czy ogólnego podobieństwa designu, gdzie wszystko wygląda jak przepalony kolorami g3 z dodatkiem puszczy amazońskiej.
Wtórność i Gothic 1 w nowej oprawie nikogo nie zrazi.
Nikogo nie razi pod warunkiem, że pod uwagę weźmiemy jedynie główny target nowego produktu czyli 12 latków, którzy na forach posługują się nickami typu gorn475948.