Pulpity 510679 1795

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 20.07.2008 roku

Wyświetleń 510679

Odpowiedzi 1795

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond

Paser

Pulpity
#1700 2016-10-30, 09:37(Ostatnia zmiana: 2016-11-03, 20:16)
Centrum Aplikacji nie działało i u mnie na początku, ale naprawili to po bodajże tygodniu. Zbytnio mi to nie przeszkadzało, bo i tak wygodniej mi wklepać polecenie. Ale tak, coś takiego na pewno miało miejsce.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Wrzucam jako nowy post dla podbicia tematu.
Mój desktop aktualnie:

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tylko Apple też trzyma go tak dobrze.
Imo design apple jest jednolity, ale koszmarny - jednolicie koszmarny. Wyciągane w iOS od dołu menu z szybkimi ustawieniami wygląda tak źle, że aż nie chce się tego używać. Ogółem ani kolorystyka, ani zamysł nie porywają - a z tak zamkniętym systemem nie da się nic z tym zrobić.
macOS z kolei wygląda tak jak podstawowe środowiska linuxa jeszcze z 8 lat temu.

Samo elementary bardzo mi się podoba, żałuję, że na windowsie nie można sobie pozwolić na zmianę środowiska, choć tutaj też w miarę mi się podoba.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Mimo wszystko IMO kombinacja sprzęt+software od Maca robi robotę. No i jak jesteś into webdev ale nadal potrzebujesz Photoshopa to macOS>>>Windows>Linux(na Linuxie Photoshop jako proteza przez wine=brak gwarantowanej stabilności, z kolei serwerowe/konfiguracyjne sprawy łatwiejsze).

W sumie u mnie też wygląda całkiem podobnie.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Jebać Maci.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
W sumie u mnie też wygląda całkiem podobnie.

To Gnome czy Pantheon? (czy co tam jeszcze innego)

Spoiler
Właśnie rozpoczynam próby zrobienia sobie Hackintosha, będę miał najpiękniejszy pulpit z Was wszystkich

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nadal XFCE.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mimo wszystko IMO kombinacja sprzęt+software od Maca robi robotę. No i jak jesteś into webdev ale nadal potrzebujesz Photoshopa to macOS>>>Windows>Linux(na Linuxie Photoshop jako proteza przez wine=brak gwarantowanej stabilności, z kolei serwerowe/konfiguracyjne sprawy łatwiejsze).
Nie kwestionuję akurat zalet zamkniętego systemu - iphone działa wspaniale, po prostu iOS jest cholernie brzydki i ma mnóstwo kiepskich decyzji. Ale znów... co takiego ma photoshop w macu, czego nie dałoby się zrobić na PC? Nigdy nie miałem do czynienia z pracą na macu - jedynie go naprawiałem. Zainteresowałem się tematem, sprawdziłem filmik jakiegoś grafika na YT, który powiedział, że główny powód to po prostu marketing :v
Linuxa odkładamy na bok w tej kwestii, zwyczajnie żeby się szanować :v

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie ma nic w Photoshopie w Macu. Po prostu chodzi o to, że:
- ogarnianie Photoshopa na Linuxie bywa upierdliwe(loteria), nie ma gwarancji, że działa
- programowanie w webowych językach, korzystanie z menadżerów pakietów, konfiguracja środowiska pod webowe rzeczy jest bardziej upierdliwa na Windowsie, nie zgrywa się to tak z systemem, obsługa basha dalej nie jest tak naturalna jak w Linuxie/Macach

Z racji, że Photoshop jest normalnie wydany na Maca, a z drugiej strony nie posiada wad Windowsa wymienionych powyżej jest IMO całkiem niezłym kompromisem.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Maci są dla zjebów.
New Macbook Pro can't walk & chew gum at same time(watch wifi + USB = fail)
https://www.youtube.com/watch?v=NYVjIjBMx6o

https://www.youtube.com/watch?v=-XSC_UG5_kU

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A ja właśnie - na złość wszystkim - zrobiłem sobie Hackintosha. Już prawie działa.

Kocham interfejs tego systemu. Te wszystkie malutkie detale, które tworzą przemyślany i intuicyjny interfejs - jak na przykład klawisz "Enter" jako skrót do zmiany nazwy pliku. Proste, jasne, logiczne: wszak Enter to z angielskiego "Wejść", tak jak "Wejść do trybu zmiany nazwy pliku".

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A jakim klawiszem otwierasz plik?

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
A ja właśnie - na złość wszystkim - zrobiłem sobie Hackintosha. Już prawie działa.
na pc? powiedz jak

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A jakim klawiszem otwierasz plik?
Myszką ;_;
jak jakiś zasrany jaskiniowiec

na pc? powiedz jak
Googluj "Hackintosh". Generalnie jeśli masz procek intela i dobrze trafiłeś z mobo/chipsetem, kilka dni kombinowania, szukania modułów jądra do Twojego sprzętu, i gotowe. Ja miałem dużo szczęścia, bo ktoś zrobił research za mnie: x220.mcdonnelltech.com/

Jestem naprawdę zaskoczony, pracowałem na macbooku z podobnymi bebechami i jestem gotów twierdzić, że mój biedacki hackintosh działa lepiej. Mam trzy-palcowe gesty, mam każdy malutki element funkcjonalności, zarządzanie energią, usypianie, no wszystko. Jak prawdziwy Mac, tylko czarny i bez naklejki z jabłkiem.

Poużywam jeszcze parę dni, może się przekonam, ale mam wrażenie że zaraz będę przywracał Linuxa. Piękny ten OSX i faktycznie terminal jest funkcjonalny, ale gubię się próbując zrobić cokolwiek. Może za kilka dni się bardziej przyzwyczaję.

O, jaki ładny:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Intel Atom raczej odpada?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
https://www.youtube.com/watch?v=BstO51T5utU

Nie zaszkodzi spróbować. Ludzie odpalają macOSa nawet na prockach AMD, więc generalnie nie-macowski sprzęt nie oznacza automatycznie porażki. Ale na pewno prościej by było odpalać to na laptopowych intelach M albo U.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
A jak to wygląda gdy ma się 64bitowy procesor, ale UEFI 32bitowe?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
W instalatorze bootloadera (Clover) widziałem chyba sterowniki 32bit do EFI, ale dla pewności przegoogluj to sam.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Paser zmiennym jest i na jednym distro długo nie wytrwa, czyli zrobiłem to samo co Avallach, tylko zamiast Cinnamon mam XFCE:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry