??????? 23642 70

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.08.2016 roku

Wyświetleń 23642

Odpowiedzi 70

Necro59

Necro59

Użytkownicy
Nekromanta
posty1002
Propsy98
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nekromanta
Mac Dun, no nwm czy takiego wilka oswoisz. Instynkt zostaje zawsze, poczuje surowe mięso i masz przejebane.

"Jestem NAJLEPSZYM Nekromantą na świecie, jedynym władcą podziemi, ożywieńców, i demonów... Dziwko!"

PC, na którym siedzę:

Karta Graficzna: GeForce GTX 550Ti
Procesor: Intel(R) Core(TM) Quad CPU Q9300 @ 2.50GHz
Pamięć: 3,00GB pamięci RAM (użyteczne 3,00 GB)
System Operacyjny: Windows 7 Ultimate.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

???????
#21 2016-08-21, 19:40(Ostatnia zmiana: 2016-08-21, 19:48)
Skąd Ty masz tego lisa?
Skąd go wziąłeś?
W Warszawie jest formalnie zarejestrowana hodowla. Niestety taki zwierzak to droga przyjemność - szczenię kosztuje tyle co rasowego psa (tysiące złotych).

WTF, to lisa da się oswoić?
Nie tak jak psa czy kota. Kyuubi pozwala się głaskać, czy właściwie w ogóle zobaczyć, właściwie tylko mi i dziewczynie. Innych ludzi się boi, wręcz panicznie jeśli ich nie zna.

Tutaj aktualne zdjęcie:

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
a jak z zachowaniem czystości, żwirek itp?

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Załatwia się do kuwety (zazwyczaj...).
Je mokrą karmę dla psów z wyższej półki (>90% mięsa). Suchej nie znosi.
Chętnie je też owoce (zdarza się że np ukradnie nam ze stołu jabłko i ucieka z nim do jednej z kryjówek).

To bardzo chytre, przebiegłe i wręcz bezczelne zwierzę z napadami ADHD (zwłaszcza jak robi się ciemno).

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
bardzo dziwne mieć hodowlanego lisa w domu, niezgodne z jego całą istotą i charakterem dzikiego zwierzęcia ale jak widać zgodne z fanaberiami i szaleństwem ludzi  :facepalm:

Spoiler
gdybym wpadł na pomysł żeby mieć lisa w mieszkaniu, po tym tekście miałbym go serdecznie dosyć, pomijając oczywiste względy moralne
https://www.facebook.com/notes/lis-gan-i-filletowa-paczka/1-co-powinni%C5%9Bcie-wiedzie%C4%87-o-posiadaniu-lisa-jeszcze-raz-i-ju%C5%BC-na-sta%C5%82%C4%99-tu-w-pigu/745779342117247/

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie wiem więc się wypowiem, c'nie?

Radzi sobie w domu bardzo dobrze. Bardzo lubi bawić się z psem czy ze mną albo dziewczyną. Poza różnicami w charakterze (wspomniana stereotypowa "chytrość") jest czymś między kotem a psem.

Czytaliśmy ten tekst zanim zdecydowaliśmy się na zakup. Czytaliśmy też dużo innych, w tym pozytywnych. Widocznie różne zwierzęta są w różnym stopniu oswojone i w różnym stopniu pasuje im życie z ludźmi. Nasz lisek jest nieporównywalnie mniej problematyczny od naszego psa, a to niby psy są takimi klasycznymi towarzyszami. Z drugiej strony ta rasa psa ma podobno to do siebie normalne że wiąże się z nią trudny charakter (owczarek australijski).

Nie widzę problemów ze wzgledami moralnymi. Lisy z tej hodowli zostały wykupione z innej która przeznaczała je na futra.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

???????
#26 2016-08-21, 19:54(Ostatnia zmiana: 2016-08-21, 20:00)
tomasz lis na żywo xD

Post połączony: 2016-08-21, 20:00
Nie widzę problemów ze wzgledami moralnymi. Lisy z tej hodowli zostały wykupione z innej która przeznaczała je na futra.

możesz mieć nawet niedźwiedzia w domu xD człowiek od dziesiątków tysięcy lat oswaja zwierzęta, czemu nie lisy? to jest tylko moje zdanie, nie wziąłbym lisa bo uważam to za dziwaczne, nie jestem modny, ani trendy, nie chciałoby mi się tłumaczyć że lis w zasadzie jest OK i tak dalej.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

???????
#27 2016-08-21, 20:18(Ostatnia zmiana: 2016-08-21, 20:27)
Nie oswaja się lisów bo mają bardzo ciężki, złodziejsko-przebiegły charakter. Prawdziwa i naprawdę typowa sytuacja z naszego życia:
Jem przy stole kanapki, lis grzecznie siedzi i patrzy sobie na mnie z parapetu. Odwracam się po coś dosłownie na moment (~ 1 sekunda). W tym czasie lis cicho i błyskawicznie wskakuje na stół, chwyta w zęby kanapkę (w tym momencie ja się odwracam z powrotem i już widzę) i natychmiastowo ucieka z nią za kanapę.

Ogólnie robi takie rzeczy na jakie pies nigdy by się nie poważył. Ten konkretny pies jest *strasznie* problematyczny. Ale da się go jak najbardziej wyuczyć tego że pewne rzeczy są złe. Np jeśli zacznie się zbliżać w stronę mojego jedzenia z zamiarem zabrania go, a ja się na niego popatrzę, to się wycofa. Albo jeśli zrobi coś złego i ja to po fakcie zobaczę, to od razu się korzy, wie że zrobił źle i czeka go kara. Zna zasady.
Lis, nie wiem czy tylko ten czy wszystkie, w ogóle nie ma takiej koncepcji. Nie ma dla niego rzeczy złych, rzeczy nie właściwych, zasad, kar. Są rzeczy które może zrobić i rzeczy których nie może zrobić bo my mu je staramy się utrudniać. Jeśli udaje mu się nas przechytrzyć, to nie jest pokorny i przepraszający, tylko bardzo zadowolony z siebie. Rozumie że jak porwie nam jedzenie to będziemy próbowali je zabrac z powrotem dla siebie, i wtedy on broni go jak swojego. Ale w ogóle nie potrafi pojąć tego że mógłby za coś być ukarany. Jak coś zrobił, to zrobił, nasza strata że nie udało nam się przypilnować tego co nasze.

To podejście do zasad (właściwie brak koncepcji zasad) to coś co bardzo różni go od psa, część tej jego dzikiej natury, która sprawia że nie ma z niego żadnego praktycznego pożytku. Psy ludzie trzymali bo były pożyteczne. Lis zawsze będzie przynosił więcej szkód niż pożytku. Jedyny sens trzymania go jest dla towarzystwa. Czuję że mógłbyś go latami uczyć pilnowania kur, wychowywać z tymi kurami po prostu od małego, a on w końcu przy pierwszej okazji by je zjadł :F

A dlaczego lis? Bo dziewczyna o nim marzyła.
No ale kto by zgadł że to nie słudziutki pluszak tylko mistrz manipulacji i kradzieży ;)

Jak najbardziej rozumiem niechęć Hwepa. Tak jak pisałem moje jedzenie też nieraz kradnie, i to pomimo że nie jem mięsa :F

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
ciekawe ile setek lat/tysięcy? trwało udomowienie wilka do poziomu dzisiejszego psa, to samo czeka lisy

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Badacze w Rosji próbują to robić od kilkudziesięciu lat. Podobno po tych wszystkich pokoleniach otrzymali takie lisy które są już naprawdę oswojone. Ale ich koszt to już nie kilka tysięcy, tylko kilkadziesiąt (z tego co teraz widzę, to 8k usd).

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Domesticated_Red_Fox
The Russian Domesticated Red Fox is a domesticated form of the red fox (Vulpes vulpes). As a result of selective breeding, the new foxes became tamer and more dog-like.
The result of over 50 years of experiments in the Soviet Union and Russia, the breeding project was set up in 1959 by Soviet scientist Dmitri Belyaev.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
o jezu jaki słodziak

Trochę jak kot - ale koty są wypełnione pychą i arogancją, a ten lisek wygląda przesłodko. Dawałbym mu się przechytrzyć kiedy tylko by sobie zażyczył.

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty156
Propsy163
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: inż. Avallach
na jakie pies nigdy by się nie poważył

Byś się zdziwił :lol2: Pies też potrafi zwinąć smakołyk ze stołu.

Słyszałem, że niektórzy trzymają w domu fenki, ale o lisie bym nie pomyślał.

Cytat: Thoro
dzieje sie tu cos jeszcze?

Nołnejm nie szanuje tradycji i wypowiada się w Twoim temacie    :D

Wonski

Wonski

Gry (themodders@telegram)
radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer

Wonski

???????
Te lisy są terytorialne? Tzn tak jak pies znakuje terytorium?
Zna hierarchę w stadzie? Tzn czy czuje się ważniejszy od psa czy domowników?
Kiedyś mieliśmy psa w domu, który był rozpieszczany i poczuł się jak alfa w stadzie... skończyło się u mnie na 34 szwach w okolicy szyi i głowy.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie znakuje terytorium, ale być może *jeszcze*. Zamierzamy go wykastrować.
Nie zna hierarchii. Jest strachliwy, ale bezczelny. Nigdy nie zadrapał ani nie ugryzł mnie do krwi. Bawi się dość ostrożnie. Z psem dużo mniej ostrożnie, widać że nie powstrzymuje się jakoś specjalnie, ale pies jest dużo większy i ma bardzo długie i gęste futro które go zapewne w większości chroni.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
 jak tak czytam, kupcie sobie po ratelu i chuj xD

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Wam ciężko uwierzyć, że można udomowić lisa, a Rosjanie od dawna robią to z niedźwiedziami :F

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

???????
Czyli w sumie dzikie, nieprzystosowane do życia społecznego zwierze.
Niepodatne na tresurę nawet w zakresie podstawowego posłuszeństwa?
Osobiście bałbym się trzymać nieprzewidywalnego zwierzaka.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Kiedyś mieliśmy psa w domu, który był rozpieszczany i poczuł się jak alfa w stadzie... skończyło się u mnie na 34 szwach w okolicy szyi i głowy.
Podstawowy błąd, nigdy nie bierz psa niebezpiecznego  :F

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Akurat on jest mega przewidywalny*. Zawsze robi to co akurat w jego interesie. I jest inteligentny.
Co do tresury to nie mówiłem że jest ona niemożliwa. Nauczyliśmy go załatwiać się do kuwety. Problemem jest posłuszeństwo. Czyli przykładowo gdyby z jakiegoś powodu załatwianie się w piątki poza kuwetą dawało dla niego jakieś istotne korzyści, to by w piątki załatwiał się poza kuwetą.

Co do nieprzystosowania do życia społecznego... cóż, nie możemy zostawiać żadnego jedzenia na wierzchu, chyba że bardzo wysoko.

* popatrz na to w ten sposób: takie koty są nieprzewidywalne, bo mając wybierać między swoją korzyścią a posłuszeństwem wobec pana, będą miały dylemat. Psy są troszeczkę nieprzewidywalne, bo zazwyczaj będą posłuszne, ale czasem może zdarzyć się wyjątek. A taki lis jest totalnie przewidywalny: zawsze wybierze swoją natychmiastową korzyść :F
Nie musisz zastanawiać się: "czy jeśli zostawię obiad na stole, i zabronię Kyuubiemu się do niego zbliżać, to on go na pewno nie zje?". Z góry wiesz że zostawienie tego na stole nie wchodzi w grę :F

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

???????
#39 2016-08-21, 21:21(Ostatnia zmiana: 2016-08-21, 21:33)
Podstawowy błąd, nigdy nie bierz psa niebezpiecznego  :F

To nie tak.
Jaki pies jest niebezpieczny? Ten co wazy 40kg, ma zestaw zdrowych zębów i jest posłuszny czy ten co ma masę ledwo 4-5kg i nie daje do siebie podejść na krok?
Niebezpieczny może być tak samo jamnik jak i doberman. Faktem jest, ze niektóre rasy maja większe skłonności do dominacji.
Do psa trzeba mieć mocna rękę, bo jak poczuje, ze może zawalczyć o pozycje w stadzie to na pewno skorzysta z takiej okazji.
Jamnik poszarpie Ci nogawkę od spodni, a doberman pośle Cie do szpitala.

@Av
ale nawet kota możesz nauczyć czegoś przy pomocy systemu kar i nagród.
Nie wiem, czy nie będzie to zbyt śmiałe porównanie, ale z lisem to tak jak z tygrysem. To i to jest dzikie. Piszesz, ze Twój futrzak jest inteligentny, czyli zdaje sobie sprawę ze swoich rozmiarów (zupełnie tak jak kilka ras psów) i związanych z tym możliwości do dominacji. Piszesz również, ze problemem jest posłuszeństwo. Czy nie czujesz może, ze jedyne co go powstrzymuje przed przejęciem kontroli jest świadomość porażki?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry