Ja również czekam, chętnie przetestuję całość, jak ostatnio.
EDIT. Zacząłem właśnie pierwszy rozdział i póki co znalazłem te rzeczy:
1. Na początku gdy zapytamy Diego jak dostać się do SO, ten mówi że mamy podążać ścieżką i dostajemy 6 expa. Nie jest ten exp zbyt potrzebny i nie wiem czemu go dodałeś, ale jak już to mógłbyś zamienić na 10, żeby była pełna liczba bo za wszystko dostajemy expa w dziesiątkach.
2. Gdy otrzymamy nowego questa pokazuje się napis "Nowe Zadanie (nazwa questa)". Słowo "zadanie" powinno być z małej litery.
3. Gdy otwieramy skrzynie i mamy pochodnię w ręku, to postać odgrywa animacje otwierania razem z pochodnią, przez co dziwnie to wygląda. Dodałbym zmianę, że podczas otwierania skrzyń postać gasi pochodnię.
4. Pochodnie rozświetlają teren, czyli działają tak jak powinny, ale nie ma animacji palącego się ognia. To chyba coś związanego ze zmianą mapy.
5. Jak już jesteśmy przy pochodniach to zmieniłbym je aby działały w taki sposób, że gdy raz je zapalimy to potem po zgaszeniu zamieniają się w "wypalone pochodnie" i nie możemy znowu ich rozpalić (obecnie możemy też rozpalić wypalone co też bym zmienił). Zwykle jest tak że mamy stos pochodni w plecaku i nijak ich nie wykorzystujemy, bo możemy ciągle zapalać i gasić jedną i tą samą, co jest głupie pod względem gameplayowym i przeczy logice.
6. Gdy powiemy pierwszemu strażnikowi bramy do SO, że Diego kazał nam wbić do obozu na spotkanie z nim to strażnik naturalni nas przepuszcza, a w oknie dialogowym nadal możemy wybrać opcję, żeby ten nas wpuścił za 10 bryłek. Usunąłbym możliwość wyboru tego dialogu gdy strażnik już nas przepuści.
7. Dusty nadal ma zielony kolor imienia nad głową, tak jak zgłaszałem to wcześniej, jeszcze zanim z nim pogadamy i postanowimy mu pomóc.
8. Pisałem Ci wcześniej o zmienie tekstury ciała Melvina i Dustiego (gdy go zaprowadzimy do obozu sekty) od drugiego rozdziału na gołą klate z tatuażami, bo odstają teraz od reszty nowicków. Nie wiem czy chcesz wprowadzić tę zmianę, ale jakby co to zgłaszam, że nadal mają łachmany kopaczy jako teksturę.
9. Grim dostaje od drugiego rozdziału strój cienia, ale nadal chodzi z pałką, a powinien nosić taką broń jak inne Cienie (np. kłujący cierń i łuk kawaleryjski).
10. In Extremo zamiast odgrywać animki grania na instrumentach to stoją zbugowani bez ruchu. W trzecim rozdziale powinni zniknąć z SO, a nadal tam stoją, podobnie jak ludzie pod sceną.
11. Postacie dosyć często bugują się w miejscu i trzęsą się zbugowani. Nie wiem czy robią to tak randomowo, czy tylko gdy mają wykonywać jakąś animacje typu siedzenia na ławce. Tutaj krótki filmik pokazujący błąd:
https://dump.video/i/Far4w4.mp412. Często spotykamy się z sytuacją, że wykonujemy dla NPCta jakieś zadanie i nie ma on dialogów dopóki nie wykonamy zadania. Gdy klikamy żeby z nim pogadać ma on w oknie dialogowym tylko opcję "KONIEC". Dodałbym małą zmianę aby to usprawnić, mianowicie, gdy postać nie posiada żadnych dialogów, to zamiast otwierać okno dialogowe, w którym nic nie ma, mogłaby nam mówić rzeczy typu "nie teraz".
13. Poskakałem po rozdziałach i zauważyłem, że naprawiłeś dialogi Bloodwyna gdy ten stoi ze strażą przed bramą. Niestety Fletcher przy drugiej bramie ma nadal przeczące prawdzie dialogi z tym, że SO przejmuje "naszą" kopalnie mimo, że jesteśmy członkiem sekty.
14. Wydaje mi się, że dialog z Rączką jest zepsuty. Nie ma tam po prostu opcji na wyuczenie się jakiejkolwiek umiejętności. Jest tylko "Chce zostać Cieniem" i "Nie mógłbyś się wstawić za mną u Diego". W dodatku za każdym razem możemy go pytać czy nie mógłby się za nami wstawić i za każdym razem jest info o wpisie do dziennika.Zapomniałem, że najpierw trzeba dowiedzieć się od Diego, że Rączka może nas czegoś nauczyć. Ale nadal byłbym za tym żeby móc powiedzieć "Nie mógłbyś się wstawić za mną u Diego" tylko raz i dostać wpis do dziennika. Potem po wyuczeniu się umiejętności złodziejskiej można dodać ten dialog ponownie żeby potwierdzić głos Rączki.
15. Co do otwieranej Opuszczonej Kopalni na samym początku to średnio mi się podoba ten pomysł. Fabularnie jest ona zawalona i z tego powodu opuszczona, a obecnie możemy tam wejść i jest w niej sporo samorodków rudy. W dodatku możemy tam zdobyć Piekielniki przez co nie musimy ich szukać dla Snafa, a także broń z 16 obrażeń, przez co młode ścierwojady na początku gry spadają na dwa hity. Jak dla mnie zmiana wpływa za bardzo na przebieg gry i cofnąłbym ją.
16. Wspominałem już w którymś poście wyżej o Szantażyście. Nadal średnio mi się podoba i usunąłbym go wraz z jego pomocnikiem.
17. Co do tej chatki drwala, którą dodałeś to jest okej, o ile ją tam rozbudujesz vobami. Tamten teren jest dosyć pusty i sam drwal raczej nijak nie wpływa na grę więc jak dla mnie może być.
EDIT2:
Wychodzi na to, że ławki są pobugowane i NPCty nie mogą na nich siadać, inne obiekty wydaje mi się, że też nie zawsze działają jak trzeba, to chyba dlatego dochodzi do tego błędu z filmiku w punkcie 11. Zapewne to wina tej nowej mapy z ruskiego fixa, którą wrzuciłeś.
Zauważyłem, że dodałeś kogoś kto nazywa się "Łucznik palisady". Nie wiem w sumie dlaczego to zrobiłeś, ale spotkałem go na placu przy Fisku. Jak już to zmień mu imię po prostu na "Strażnik", tak jak reszta randomowych strażników (bo jego dialogi nie różnią się od innych) i daj mu kuszę, bo z tej broni korzysta straż Starego Obozu. No i z tego co się orientuję, straż palisady nie opuszcza swoich stanowisk nawet w nocy.
Gdy smażymy mięso, wyskakuje informacja na środku ekranu "Usmażyłeś X szt. mięsa". Przeniósłbym to info na bok, tam gdzie wyświetlane są wszystkie statusy, podobnie możesz zrobić z informacją o dokładaniu rudy podczas handlu itp.