Hej, dawno mnie tu nie było, ale widzę że mod się super rozwija!

Świetnie to póki co wygląda, ja niestety już nie mam na tyle wolnego czasu żeby bawić się z tym dalej.
A skąd Marev wie co było zamysłem twórców? Jest wiele rzeczy niewprowadzonych, ale zaczętych w plikach gry (nie będę teraz się o tym rozpisywał). Marev po prostu to przeedytował i wyszło słabo, dlatego usunął.
Zacytowałem tylko to co napisał w changelogu. Jeśli nie zmieniają za bardzo rozgrywki to jak dla mnie są okej.
Trochę to może wyjaśnię: celem mojej modyfikacji było naprawienie znajdujących się w grze błędów. Część z nich była oczywista (drabiny, atakujący Gorn, podwójne wpisy w dzienniku), więc przy nich nie miałem wątpliwości. W kodzie gry znajdowało się jednak wiele elementów ewidentnie albo niedokończonych, albo z jakiegoś powodu usuniętych. I znowu: przy niektórych nie miałem wątpliwości i zdecydowałem się je przywrócić (np. koncert "In Extremo", imiona niektórych kopaczy), ale w przypadku kilku sytuacja się trochę komplikowała. Generalnie przyjąłem takie założenie, że nie będę na własną rękę dokonywał zmian w rozgrywce. Co prawda w paru miejscach nie do końca trzymałem się tej zasady np. przenosząc Gor Na Rana do Świątyni Śniącego w 6 rozdziale, ale w tym przypadku opierałem się na dialogach, które wskazywały że tam miał się faktycznie znaleźć pod koniec gry.
Samo dodanie szantażysty nie byłoby złe, ale problem pojawiałby się w momencie, gdyby domagał się haraczu nawet podczas podróży z Mordragiem. Jak wspomniał
@pawbuj, można ten problem ominąć poprzez modyfikację skryptów, ale uznałem że to już byłoby z mojej strony pójście trochę za daleko. Tak jak wcześniej pisałem: chodziło mi o naprawienie błędów, nie zmianę rozgrywki.
Ostatnia wersja którą (już dawno) wrzuciłem powinna zawierać poprawki wszystkich istotnych błędów (łącznie z Wrzodem, którego wcześniej sam zepsułem...). Nie planuję dalej rozwijać tej modyfikacji, MOŻE kiedyś zrobię podobnego patcha do Gothica II, ale póki co nie mam na to ani czasu, ani chęci. Na razie zdecydowanie polecam UpdatePacka pawbuja, który odwalił kawał naprawdę dobrej roboty