Bez wątpienia to najlepszy mod do Gothica! I pewnie po tym mógłbym jeszcze dopisać "długo, długo nic" gdyby nie fabuła po opuszczeniu kopalni. Gdzieś czytałem, że początkowo Dark Saga miała być grą, ale skończyło się na powstaniu moda. Jeśli tak, to faktycznie widać to w pierwszym rozdziale gry. Czuć emocje, czy to w wysiłku wkładanym w przetrwanie czy trosce o kumpla.
Po wyjściu na powierzchnię jeszcze fajnie obejrzeć ten obóz orków, ale później to już równia pochyła. Poszukiwany skarb zmienia się w artefakt od którego zależą losy świata, a groteskowo zły mag chce go przejąć. Oczywiście tylko my możemy go powstrzymać. Cała akcja jest liniowa, a z lokacji oprócz kopalni i obozu orków jeszcze tylko ostatnia świątynia (podróbka podziemi Śniącego) ujdzie z klasą (ale to już tylko w kategorii jak na mod). Mam takie wrażenie jakby scenarzysta opuścił grupę po decyzji przeniesienia projektu na silnik Gothica i zostawił swoją robotę na kopalni. Dalej grupa radziła sobie jak mogła i stąd te ograne chwyty w stylu "znajdź mędrca i broń aby stawić czoło złu", czy postać czarnego maga, który zachowuje się jak kilkulatek. I jeszcze n owe style walki. Porażka. Dobrze się ogląda, ale to powinno działać, a nie tylko wyglądać.
Krótko: jestem pełen obaw co do drugiej części.