Udało mi się już przejść niemiecką wersję, więc może warto by było podzielić się paroma informacjami, bo dawno tu nic nie było.
Na pewno jest to największy mod z serii „nie-addon” zaraz obok Dark Sagi, więc będzie to największy projekt nie tylko mój, ale również całego Bractwa.
Zwiedzenie całej wyspy wraz z wykonaniem wszystkich zadań zajmie te obiecane 40-60 godzin, ale na pewno znajdą się też śmiałkowie, którzy ukończą modyfikację w dwadzieścia parę, albowiem gra nie wymusza od nas zaglądania praktycznie na połowę wyspy.
Również wbrew pozorom trochę boli to, że już praktycznie od początku dostajemy możliwość biegania sprintem + dochodzi jeszcze pełno run teleportacyjnych, przez co ma się wrażenie - mimo takiej ilości dialogów i tekstów - że gra się trochę kończy za szybko. Wspominaliśmy już też kiedyś, że została zniesiona blokada przy teleportowaniu się między zenami (za daleko itd.).
Zakończenie pozostawia pewien niedosyt i otwiera niejako furtkę przed drugą częścią, nad którą Gorilla Team z ekipą już pracują.
Co do gildii to jeszcze nie jestem do końca pewien - wychodzi na to, że są 4 główne gildie (co do Czarnego Maga nie jestem pewny) + poboczne nie mające na nie wpływu, np. można do myśliwych dołączyć albo mamy wybór, do której farmy się zaciągnąć jako rolnik.
Co do poziomu trudności to tutaj nie mam się co wypowiadać, można go sobie ustawić już na samym początku wedle własnych umiejętności, więc każdy może przejść moda w taki sposób, jaki go satysfakcjonuje.
Nowości i nawiązań na pewno trochę jest, ale o tym na razie się nie będę rozpisywał. Samych dialogów jest ponad 2x więcej niż w G1 i są one naprawdę świetnie zrobione. Ciekawe historie i nawiązania pogłębiają tę imersję ze Wschodnim Archipelagiem.
Co do tłumaczenia - przetłumaczyłem już pewnie ładną połowę, jednak mimo to będziemy wyczekiwać jeszcze patcha od Gorilli, który planuje wydać gdzieś w ciągu tych kilku miesięcy, więc pewnie mniej więcej nam się to zbiegnie. Poza poprawą bugów doda on jeszcze kilkanaście nowych zadań, więc warto będzie poczekać z ostatecznym wydaniem polskiej wersji.
Przy okazji chciałbym też dodać ankietę odnośnie kwestii, co sądzicie o tym wyrażaniu emocji w nawiasach (typu zły, zaciekawiony itd.), bo nie raz się już nad tym zastanawialiśmy. Według nas powinno się je zostawić, jeśli nie ma w ogóle dubbingu, żeby lepiej oddać temperament danej wypowiedzi, zaś przy modach z dubbingiem usunąć wszelkie nawiasy, żeby niepotrzebnie nie zawadzały. Dajcie nam znać, czy popieracie takie coś, będziemy też już wiedzieli do Ludzi z Górniczej Doliny.