Dobra, ogarnąłem wszystko, więc może ktoś to wrzucić do solucji.
Generalnie, jeżeli chodzi o robienie run dla kręgów <2 - trzeba najpierw zrobić zadanie dla Węża (Viper), który siedzi w gospodzie u Kardifa, w porcie. On najpierw nauczy nas wytapiać stalowe pręty, a później trzeba zrobić dla niego zadanie ze znalezieniem tej rudy, żeby nauczył nas wytapiać sztaby z rudy. Paczka jest w tej jaskini obok mostu w GD, nie jest oznaczona krzyżykiem tylko taką małą kupką. Reszta zadania nie różni się od tego z Returninga 1.0.
Generalnie, wydaje mi się, że potrzeba 50 bryłek aby wytipić jedną sztabę, a tym samym zrobić jeden senior runestone. No i oczywiście trzeba mieć skill w robieniu run, który łatwo się wbija, rozbijając zwykłe runestony na mniejsze kawałki, które potem składa się z powrotem w zwykłego runestone.
P.S. Jak to zrobić dowiedziałem się z rosyjskiego forum, gdzie musiałem używać translatora żeby się z nimi porozumieć, także doceńcie mój wysiłek
@venuen - one dropią z każdego szkieleta maga, oznaczonego jako "Shadow", czyli tych takich śmiesznych latających duszków. Trudno je znaleźć - jeden jest na pewno w jaskini obok wschodniej bramy do Khornis, inny na przykład w kopalni, którą się przechodzi do GD. Nie zabijesz ich ze zwykłej broni, chyba że zdobędziesz "silver sword", który jest we wcześniej wspomnianej przeze mnie kopalni (a przynajmniej tak mi się wydaje. Gram nekromantą, więc miecza nie używam, ale jest napisane w jego opisie, że jest skuteczny przeciwko duchom.) Poza tym, jeżeli chodzi o zdobywanie ektoplazmy, czasami można je kupić u kupców - np. w drugim rozdziale jedną ektoplazmę ma Constantino.