ELEX 587335 1525

O temacie

Autor Kelten

Zaczęty 30.06.2015 roku

Wyświetleń 587335

Odpowiedzi 1525

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Mimo to PB to nadal firma która dała nam Gothica. Nie grałem w R3, ale R2 mnie się podobało choć na pewno nie jest to gra genialna. ELEX przekonał mnie screenami i podejściem PB do tematu. Risena robili bo musieli, R1 zrobiki na złosć JooWood, R2 mialo wielką kampanię (sprzedało się tez najlepiej) i miało być wielkim sukcesem. R3 był robiony bo im kazali. ELEX chcieli stworzyć od lat. W wypowiedziach widac tą starą pasję i zapał. Mimo to nie powiem że szykuje się GOT bo niestety nawet jednefo sensownego gameplayu nie widzieliśmy. Ale redakcją z Gamescomu się podobało.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Dwa nowe screeny:

Spoiler

Spoiler

Brzydkie screeny, otoczenie wygląda jak wyblakły Risen 3
Jak dla mnie gra lepiej wygląda, nawet od Risen 1 :)

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
I to znacznie lepiej. Jedyne co mnie teraz martwi to modele postaci. Jeden ludek co go pokazali wyglądał ok. Według mnie najlepsze modele były w Risen 2, tutaj powinny być jeszcze lepsze i posiadać przynajmniej minimalną mimikę twarzy.

Zyzz

Zyzz

Użytkownicy
posty58
Propsy16
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
Mnie martwi ten szybki wyciek informacji  i połączenie nowoczesnej broni z średniowieczem. Czekam cierpliwie, mam nadzieje że będzie ta gra na miano gothic

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
To połączenie może być bardzo ciekawe. Mamy wreszcie coś nowego. Pistolety, karabiny, lasery, drony, ezgoszkoielety a z drugiej łuko, miecze, topory i magię. To ma potencjał. Mogą powstać bardzo ciekawe i wymagające walki. Walka z armią dronów uzbrojonym w miecz. Walka z robotem (będa takowe) magią. Na dodatek możliwości fabularne. Oby tylko każda broń nie wyglądala jak karabin z concept artu i miały też normalny wygląd.
Bardzo chciałbym też ten strój co jest ja każdym concept arcie, heros mógłby wyglądać kozacko.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
To połączenie może być bardzo ciekawe. Mamy wreszcie coś nowego. Pistolety, karabiny, lasery, drony, ezgoszkoielety a z drugiej łuko, miecze, topory i magię. To ma potencjał.

To ma potencjał... ale nie ma sensu. Kto normalny biegnie z toporem, na kolesia z karabinem. Dobra, wiem, że kiedyś wojna to było co innego, to było apogeum męskości, a teraz to się tylko kryją i strzelają, a tężyzna się mało liczy, kiedy się ma lepszy sprzęt (chociaż kiedyś to też miało spore znaczenie). Jeśli ktoś chce walczyć toporem, to niech się do grupy rekonstrukcyjnej zapisze, a nie idzie z morgensternem na pole bitwy (swoją drogą, to by było ciekawe jakby można dołączyć do grupy rekonstrukcyjne, była by to pierwsza gra, w której w takowej grupie można się znaleźć).

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Broni tradycyjnych używają ludzie którzy po katastrofie nie mieli dostępu do technologii i zdecydowali się wrócić do średniowiecznego stylu życia. Ma to sens. Po za tym, jak się podejdzie odpowiednio blisko to morgensztener jest zabójczy.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Nie ma sensu. Dalej nie wiem, kto normalny idzie z toporem na kolesia z karabinem. Nawiasem mówiąc, twój argument nie ma sensu, dziś ludzie też używają noży i toporów - co więcej - zabijają się nimi. Jednak nikt normalny nie idzie dziś na wojnę z morgensternem.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Czasy ELEXowe to nie nasze czasy. Po pierwsze, Berserkerowie są w konflikcie z Albami, ale wątpię aby nawiązywali z nimi otwartą walkę. Z tego co wiem, główne zmagania są prowadzone między Albami i Klerykami. Oni dysponują bardzo rozwiniętą technologią, np. działami plazmowymi. PB jednak dla tych co machają tradycyjnym orężem dali  magię która powinna wyrównać szalę. Do tego dochodzą takie rzeczy jak strategia, zasadzki czy magiczne właściwości broni. Np. jest chyba rażąca prądem czy coś w tym stylu maczuga. Na gościa z karabinem? Łukiem z daleka. Z bliska z takim gościem z mieczem nie ma szans. Żeby ochronić się przed kulami? Tarcze ( chyba będą mocne bo można nimi blokować lasery) chowanie się czy wreszcie magia. 

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
ojeju, przecież to tylko gra komputerowa

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Nie ma sensu. Dalej nie wiem, kto normalny idzie z toporem na kolesia z karabinem. Nawiasem mówiąc, twój argument nie ma sensu, dziś ludzie też używają noży i toporów - co więcej - zabijają się nimi. Jednak nikt normalny nie idzie dziś na wojnę z morgensternem.
Po pierwsze są na pewno lepsze pancerze które mogą odbić kulę i nic nie zrobić,a wtedy można dobiec młotem i jeb. Po 2 to są czasy apokaliptyczne, tam każdy jest wilkiem, wyobraź sobie taką sytuację że jest jakiś gościu biedak, i nagle jakiś bandyta z pukawką idzie go okraść. Chyba lepiej walić jakimś młotem albo siekierą, niż pięścią. Po 3 broń biała może być podrasowana, i może być stosowana do zabijania po cichu. Zresztą w falloucie też była broń biała, i się dobrze sprawdzała z wyżej wymienionych powodów, tym bardziej że w post-apo broń i amunicja to luksus. Jak widać ma sens, po prostu trzeba trochę myśleć inaczej, niż w naszych czasach.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Dwa nowe screeny:

Spoiler

Spoiler

Brzydkie screeny, otoczenie wygląda jak wyblakły Risen 3
Z tym się zgadzam, grafika chujowa jak na te lata.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Po pierwsze są na pewno lepsze pancerze które mogą odbić kulę i nic nie zrobić,a wtedy można dobiec młotem i jeb. Po 2 to są czasy apokaliptyczne, tam każdy jest wilkiem, wyobraź sobie taką sytuację że jest jakiś gościu biedak, i nagle jakiś bandyta z pukawką idzie go okraść. Chyba lepiej walić jakimś młotem albo siekierą, niż pięścią. Po 3 broń biała może być podrasowana, i może być stosowana do zabijania po cichu. Zresztą w falloucie też była broń biała, i się dobrze sprawdzała z wyżej wymienionych powodów, tym bardziej że w post-apo broń i amunicja to luksus. Jak widać ma sens, po prostu trzeba trochę myśleć inaczej, niż w naszych czasach.

Nie mają pistoletu, ale mają pancerz odbijający kule. Jeśli chodzi o zabijanie po cichu to racja, ale ja cały czas nie o tym piszę, powiedz mi jak będzie wyglądał konflikt: ludzie z siekierami, tasakami, łukami itd. na bardzo zaawansowaną technologię. Moim zdaniem Piranha dobrze chce. Chcą zrobić grę oryginalną, takiej której na rynku nie było. Wymyślili coś czego nie było, ale pojawia się problem. Trzeba pomyśleć dlaczego czegoś nie było. Średniowiecza mieszanego z potężną technologią nie było, ponieważ to głupi pomysł.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Jak to nie było? Prawie w każdej grze post-apo była broń biała  :ayfkm:  Mam wrażenie że ani razu nie zagrałeś w grę tego typu.

ludzie z siekierami, tasakami, łukami itd. na bardzo zaawansowaną technologię.
:pokerface: Jak od razu zakładasz że będą 2 skrajne frakcje technologia vs łuki to pozdro.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Ja tu mówię o broni białej częściowo. Bardziej chodzi mi o to, że mając dwie technologie to, jeżeli miałbym wybierać:
prymitywna technologia < zaawansowana technologia
Jakbyś czytał ze zrozumieniem to wcześniej nie negowałem używania broni białej, a brak sensu używania jej (nie mówiąc już o łukach), kiedy mamy strzelbę.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
prymitywna technologia < zaawansowana technologia
Jakbyś czytał ze zrozumieniem to wcześniej nie negowałem używania broni białej, a brak sensu używania jej (nie mówiąc już o łukach), kiedy mamy strzelbę.
PB na pewno zbalansuje, więc nie ma problemu :)  Domyślam się że broń palna będzie miała mocniejszy dmg, ale będzie na pewno duuużo droższa i ciężej amunicje pewnie będzie zdobywać (strzelba też pewnie będzie miała mały zasięg, więc tylko z bliska) . Z łukami/mieczami pewnie będzie odwrotnie. Sytuacji że każdy będzie latał z bronią palną bo będzie najbardziej opłacalna raczej nie będzie :P  Kwestia fabularna, to już inna sprawa. :)

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Ja się szczerze długo nad tym zastanawiałem i myślę, że Piranie jednak wiedzą co robią. Broń palna jak to broń palna, teoretycznie powinna być skuteczniejsza od innych, ale z drugiej strony świat gry może pokazać różnorakie sytuacje, zwłaszcza jeżeli chodzi o "post-apo". Broń palna może być traktowana jako bardzo cenna i rzadka, poza tym bardzo możliwe że różnice w uzbrojeniu mogą być podstawą konfliktu między ludźmi korzystającymi ze średniowiecznego uzbrojenia, a tymi drugimi. Np. Grupy prymitywnie uzbrojonych ludzi, zmuszeni są do walki partyzanckiej z przeważającymi technologicznie okupantami lub coś w tym stylu :D I w sam środek wojny przybywa nasz bezimienny xD bohater i ma wybór aby zdobyć uriziel i ulumulu artefakt mogący powstrzymać technologię lub sprzymierzyć się z nią.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Ja bym był w stanie zrozumieć jakby oni mieli jakieś prymitywne dwururki, a na jednym screenie koleś miał jetpacka i zbroje jak Crysisa, wątpie aby się posługiwał jakąś prymitywną bronią palną. To wygląda tak jak wcześniej pisałem: średniowiecze contra my za jakieś 200 lat.

EDIT:

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
:facepalm: Czy argument taki jak magia nie pomaga? Ci co nie korzystają z technologii korzystają tez z magii która powinna spokojnie wyrównywać szale. To na SS to egzoszkielet takie coś jak miał Atom w Arrow lub Iron Man. Jest to jednak cholernie rzadkie, aby to zbudowac i zasilać potrzeba ELEX więc mają to głównie Albowie. Mimo to frakcje tradyckonalne maja szanse. Magią, sprytna stratetegią. Za pewne nie będą wchodzić w konflikt otwarty. W takowym za pewne będą Albowie i Klerycy. Albowie maja technologiw, magię i dużą liczbe ludzi a Klerycy najlepszą technologię.
Tacy np. Terroryści bawia się w wynalazki. Wymyslają i robią nowe bronie jak miecze piły. Łączą tradycjonalizm z magią i technologią. Są więc kolejnym zagrożeniem. Do tego dochodzą eliksiry, artefakty itp.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Pierdolicie jak potłuczeni. Piranie zjebali ten Elex i to widać po zapowiedziach. Co roku są obiecanki sranki cacanki odnośnie klimatu pierwszych dwóch Gothiców i chuja z tego wychodzi (czytaj: Risen 3) gdzie dodali słabego w wykonaniu Wrzóda/Muda jako Błotniaka i Kyle, który lepiej wyglądał w Gothicu niż w Risenie.

0 użytkowników
Do góry