ELEX 586855 1525

O temacie

Autor Kelten

Zaczęty 30.06.2015 roku

Wyświetleń 586855

Odpowiedzi 1525

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Mac Dunowi za pewne chodziło o Gothica w którego nadal gracze grają. Ciągle czytam ( nawet wypowiedzi osób młodych), że masa osób gra nadal w Gothic. 
Wiedźmin 3 jakby nie patrzeć miał paskudną roślinność, średnią wodę i masę klonów w postaciach pobocznych. Grafika jasne była lepsza, ale cudem dla oka nie była. Projekt wizualny w W3 był tak dobry z powodu LEVEL DESIGNU. I tutaj też jest mocny plus dla PB. Lokacje ich ( łącznie z tymi na SS z ELEX) są świetne, bez względu na poziom grafiki. 

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Jak dla ciebie halk liczy sie tylko grafika i animacje to pozdro. A Rieen 3 sprzedal sie chyba dobrze.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Mac Dunowi za pewne chodziło o Gothica w którego nadal gracze grają. Ciągle czytam ( nawet wypowiedzi osób młodych), że masa osób gra nadal w Gothic.
Wiedźmin 3 jakby nie patrzeć miał paskudną roślinność, średnią wodę i masę klonów w postaciach pobocznych. Grafika jasne była lepsza, ale cudem dla oka nie była. Projekt wizualny w W3 był tak dobry z powodu LEVEL DESIGNU. I tutaj też jest mocny plus dla PB. Lokacje ich ( łącznie z tymi na SS z ELEX) są świetne, bez względu na poziom grafiki.
Nie będę się rozpisywał tylko skrócę:
Spoiler
na tym screenie gra wygląda jak jakieś niskobudżetowe Indie z kickstartera, jeszcze do tego drzewa rosnące na skałach + screen chyba bez żadnego AA co jeszcze bardziej podkreśla lipę. To samo się tyczy 2 wcześniejszych screenów - chujowe shadery i oświetlenie, desing również słaby - wygląda jakby ktoś losowo napierdolił jakichś obiektów w ogóle do siebie nie pasujących. Klimat to w ogóle całkiem tragedia jak dla mnie.
PB coraz bardziej stacza się na dno.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Jak dla ciebie halk liczy sie tylko grafika i animacje to pozdro. A Rieen 3 sprzedal sie chyba dobrze.
:lol2: Muszę Cię zmartwić, ale Risen 3 miał fatalną sprzedaż, ledwo 90 tys. kopii.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Kuba Czaker chyba jest kimś od Pirahna Bytes, non-stop pierdoli farmazony w obronie Pirahni  :F

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt

Akurat animacje to bardzo istotna sprawa, z tego co pamiętam była to tak spierdolona rzecz w Gothicu 3, że nie mogłem przy tym wytrzymać dłużej niż 10 minut.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Akurat animacje to bardzo istotna sprawa, z tego co pamiętam była to tak spierdolona rzecz w Gothicu 3, że nie mogłem przy tym wytrzymać dłużej niż 10 minut.
Większość animacji prezentowało się jakby gra była w stanie pre-alpha.
Pamiętam sępy przed przełęczą do Varant'u w niespatchowanej wersji Gothic'a 3, to było mistrzostwo świata :lol2:.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
No, ale wy serio nie widzicie różnicy w animacjach które są w opłakanym stanie, a porządnie wykonanych :facepalm:  A takie ludziki jak halk oczekują super w chuj dopracowanych do perfekcji animacji, bo się nagrały w w3. A PB po prostu nie ma takich możliwości.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Obawiam się Mac Dun, że chyba nie wiesz za dużo o procesie tworzenia animacji :C

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
No, ale wy serio nie widzicie różnicy w animacjach które są w opłakanym stanie, a porządnie wykonanych :facepalm:
Stan animacji w Gothic'u 3 był po prostu niewybaczalny

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt

Fareus
Labirynt

ELEX
#330 2015-11-05, 20:56(Ostatnia zmiana: 2015-11-05, 21:03)
Ja już tu nie mówię o innych zjebanych aspektach Gothica 3 (których jest długa, długa lista). Oto pierwszy lepszy let's play 3:
https://www.youtube.com/watch?v=RbXoQu_VMQg

Pokaż mi przynajmniej jedną dobrze wykonaną animację (nie bardzo dobrze, ale dobrze). Walka i dialogi to jest jakaś kompletna porażka, nie zwracam na to zwykle uwagi, ale tego się nie da oglądać. Rozmowa wygląda tak, jakby naprzemiennie w interlokutorów wchodził szatan, a głos wydobywał się z dyktafonów przyklejonych do ich pleców.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Animacje biegu są dobre, przynajmniej moim zdaniem.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Moim zdaniem bieganie również wygląda słabo.

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Akurat G3 i taki Risen 1 w porównaniu do Risena 2 miał bardzo dobre animacje :P.
Gothic 3 a i owszem pod względem animacji i walki jakoś nie błyszczy, ale nie jest też kompletną klapą, zwłaszcza z zainstalowanymi wszystkimi patchami. Nigdy nie broniłem PB pod względem animacji, nie kłamię nigdy nie były na najwyższym poziomie. A taka np. mimika twarzy to dno bo jej po prostu nie ma. Modele postaci też w niektórych częściach są tragiczne ( choć w R2 niektóre wyszły nawet nieźle). Ja gry PB cenię za fabułę, klimat, wciągający świat, muzykę i bardzo dobrze zrobione lokacje.
Rozumiem, każdy ma swoje zdanie, ale straszliwie najeżdżacie na PB. Nawet za bardzo. Bo taki G3 czy Riseny choć gorsze od G2NK nie były klapami a miały na prawdę sporo dobrych elementów.

Post połączony: 2015-11-05, 21:07
@Fareus a jak według ciebie powinien wyglądać bieg?

Post połączony: 2015-11-05, 21:09
@Halk_Hogan_PL porównywanie W3 do gier PB w dowolnym aspekcie jest trochę śmieszne. Po za istną przepaścią budżetową uwzględnij, że przy W3 pracowało kilkaset osób a przy takim Risenie 25. Z niskim budżetem i ciągle przeszkadzającym wydawcą ;)

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Wystarczy spojrzeć na animację wyciągania kuszy. Postać wykonuje ją w taki sposób, jakby niewiele ważyła. A animacja walki bronią, zwłaszcza u orków to już kompletna porażka.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Z tego co wiem Deep Silver w żaden sposób nie robiło problemów Piranhy Bytes, ogłaszanie informacji o tym, że będzie gra, gdy już była testowana chyba nie jest dla ciebie ponaglaniem? Wiedźmin 1 i Wiedźmin 2 miały budżet porównywalny, podobnie jak i drużynę tworzącą. Wydaje mi się, że stworzyli lepszą grę ; )

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Wiedźmin 1 i Wiedźmin 2 miały budżet porównywalny, podobnie jak i drużynę tworzącą. Wydaje mi się, że stworzyli lepszą grę ; )
Wróżysz z fusów? Zarówno gra w1 i w2 były rozmachem dużo większe od risen 1 i risen 2, więc wątpię aby był taki sam.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

ELEX
#337 2015-11-05, 21:24(Ostatnia zmiana: 2015-11-05, 21:32)
@Wowoz Gothic?
Raz im się faktycznie udało, potem już tylko jechali na fejmie jedynki. O ile jeszcze G2+NK jako tako im wyszło, bo była to praktycznie rozszerzona jedynka, to już od trójki lecą równią pochyłą w dół. Pierwszy Risen jeszcze miał potencjał, gdyby nie zrzynanie na potęgę z G2 i brak contentu po drugim rozdziale.

EDIT: Co do animacji to szczerze mówiąc mało mnie obchodzi czy są piękne czy nie. Co mnie bardziej martwi to to, że PB potrzebowało dwóch gier by nauczyć się co zrobić, by postać nie zapadała się pod ziemię po wykonaniu de facto podstawowych ruchów, a i tak w trójce mogłeś zapaść się gdzie popadnie.

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
@Simen nie porównuje gier PB do Wiedźmin 1 i 2 a do WIEDŹMIN 3. Zresztą szczerze wątpię aby W2 tworzyło 25 osób z budżetem na poziomie PB.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
@Caesum Odsyłam do
Moim zdaniem dobrze prawi. Na dwójce się skończyło, a cały sukces dwójki na jedynce się opierał. Trafili z Goticzkiem 1 i tyle.

Co do samej trójki ja mam zdanie, że może kompletna klapa i porażka to nie jest, ale gra jest dość słaba. Co gorsza kontrastuje to z wcześniejszymi Gothicami. Ja po Gothicu 1 i 2 oczekiwałem gry, która przebije poprzedniczki na głowę, zmiażdży wszystkie gry jakie będą wychodzić przez najbliższy czas i jakie już wyszły. Prawda, oczekiwania trochę złudne, ale jednak tak stworzono to uniwersum, że od początku byliśmy na małej wysepce, która według opowieści nawet nie dorasta do stóp Myrtanie. To jest trochę tak jak siedzisz w barze i nagle wchodzi jakiś awanturnik z bliznami i zaczyna opowiadać. W każdej opowieści jest trochę prawdy, ale większość jest tak podkoloryzowana, że nijak ma się do rzeczywistości. To nie jest tak, że opowieści o Myrtanie były podkoloryzowane, ale trudno jest coś takiego zrealizować. Kiedy słyszymy o czymś historię, jeden, dwa, trzy razy, to działa to na naszą wyobraźnie. Tworzymy swój idealny obraz, który wpisuje się w to co usłyszeliśmy. Dlatego trudno jest potem zrobić coś co podoła naszym oczekiwaniom. Trudno jest sprostać nawet pisarzowi, który ograniczeń nie ma żadnych a co dopiero twórcy gry. Gry miały i mają swoje ograniczenia, nie można było wszystkiego zrealizować, a jeśli, to wymagało to naprawdę długiej i ciężkiej pracy.
I co Piranha zrobiła? Zrobiła szybką, kiepską grę, ze słabą grafiką, animacjami, dialogami i fabułą, co najwyżej niektóre elementy może były poprawne. Ja oczekiwałem gry wszech czasów, a dostałem kiepskiego RPG, tylko dla zagorzałych fanów Gothica. Żeby ta gra była solidna i grywalna, bez fajerwerków, nie narzekałbym. Warto też dodać, że wśród fanów Gothica zrobił się podział. Ci negujący trójkę i wielbiący (albo przynajmniej szanujący), trzeba sobie powiedzieć, że mała szansa, żeby ci ludzie, którzy nie grali we wcześniejsze części zagrali w trzecią część. Gra w niego głównie ta druga grupa - najzagorzalsi fani Gothica (jest to eufemizm fanboyów). Podział istnieje do dziś i widać go w tym temacie, ci którzy lubili trójkę, lubią inne gry PB, ci którzy nie, nie lubią (oczywiście są wyjątki, a wyjątki potwierdzają regułę).
Głównym powodem z którego mam uczulenie na tę grę, nie jest to że jest słaba. Dajmy na to, że Piranha zrobiła sobie ELEXa w 2006 i wyszedł on kiepsko. Miałbym to gdzieś; gra mi się nie podoba, nie gram. Ale oni stracili moje zaufanie i zniszczyli moje marzenia, moją wyimaginowaną Myrtanę bezpowrotnie. Wyobraź sobie, że gry by nie zrobili. Ile teraz po internecie krążyłoby twórczości związanej z dziejami Bezimiennego bohatera, a nuż, możę kiedyś ktoś by się wziął i zrobiłby grę na miarę, coś co by usatysfakcjonowało wszystkich.
Dziękuję za uwagę.

0 użytkowników
Do góry