Poraża mnie wasz pesymizm. Porównujecie ELEX do Risenów z upartością godną większej sprawy, usilnie i nachalnie. Ktoś kiedyś pisał, że ma dosyć, że znowu będzie system walki polegający na ciosy szybkie, silne i uniki, parowanie. A czego wy chcecie? Na tym samym schemacie jest prawie każda walka łącznie z tą z Wiedźmina, Gothiców. Z tego co wiem w ELEX mamy mieć silne ciosy, szybkie, bloki, uniki, przewroty, no to się chyba wszystko zgadza nie? Takich manewrów używa prawie każda gra jak i używano ich w normalnych walkach. System strzelania mam nadzieje, że będzie dobry, jak mówię, coś na wzór GTA lub The Order byłoby spoko. A Riseny nie są przez wszystkich uważane za gnioty, wiele polskich serwisów i nie tylko dobrze ocenia zwłaszcza 1 i 2 część, co do trzeciej zdania są podzielone, planuje nadrobić zaległości i zagrać trylogię więc wtedy się wypowiem, ale wszyscy znamy przecież Gothicki, każda z części miała wiele dobrych elementów. Nawet G3, według mnie wspaniała gra przy której spędziłem więcej czasu niż przy innych i nadal coś odkrywam, a w ich światach najlepsze jest to, że można trafić na posąg, jaskinie, ruinę bez zadań z potworami, ale z różnymi np. kartkami, miejscami, te miejsca pozostawiają zainteresowanie u gracza i miejsce na jego własną interpretacje. To zawsze uwielbiałem. A każde zadanie nawet na zasadzie PPP miało ciekawą historię, dobre dialogi. Boże ludzie przestańcie narzekać!!! Gdyby chociaż pojawił się jakiś gameplay normalny to jeszcze, ale tak, no proszę bądźmy poważni.