Własny biznes 45896 161

O temacie

Autor Werewolf

Zaczęty 21.01.2015 roku

Wyświetleń 45896

Odpowiedzi 161

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Zrób może listę rzeczy których nie chcesz robić, bo z tego co widzę tego sporo jest. Wręcz wygląda to tak jakbyś już wiedział co chcesz zrobić, ale czekasz aż ktoś rzuci takim pomysłem.

A skoro nie masz nic przeciwko zapierdalaniu, to chwyć cokolwiek. Możesz założyć wydawnictwo, skręcać zawodowo długopisy, założyć firmę sprzątającą ogródki, kurwa, cokolwiek. Sprawdź na co jest popyt i mała konkurencja i kuj żelazo. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
A skoro nie masz nic przeciwko zapierdalaniu, to chwyć cokolwiek. Możesz założyć wydawnictwo, skręcać zawodowo długopisy, założyć firmę sprzątającą ogródki, kurwa, cokolwiek
Nie mam nic przeciwko zapierdalaniu, ale rzeczy ktore wymieniles nie przyniosą na tyle pieniedzy, dzieki ktorym moglbym utrzymać rodzine, samochód, duży dom.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Myślisz że apple stało się multibilionową spółką w jeden dzień? 

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie, ale Apple to był strzal w 10 - zarówno pod względem klienteli, zapotrzebowania jak i samych umiejetnosci pracowników. Nie sądze, żebym nawet po 40 latach skrecania dlugopisów wyszedł na tym dobrze i otworzyl "Werewolf Pen Company" xD

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Ale to był przykład. Najlepiej robić to co lubisz robić albo co mogłoby Ci się spodobać. Możesz zostać instruktorem walenia w worek, wcześniej pisali o trenerze osobistym etc. Myślę, że Sawik dobrze myślał, zrób listę rzeczy, które lubisz i coś się z tego wyciągnie.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
@Wolf
Jak masz smykałkę do handlu i kasę to warto dogadywać się z dużymi marketami. Bardzo często znajdziesz tam produkty, które słabo się sprzedają, a koszt utylizacji przekracza ich wartość, bądź po prostu sklep chce się szybko wyzbyć większej partii towaru, np. znajomy kupił za 100zł drzwi, które normalnie warte były 1200zł. W miesiąc wszystko poszło na allegro za 600zł. Jedyny warunek, miał kupić od razu całą partię czyli coś ponad 2000 sztuk, ale inwestycja bardzo szybko się zwróciła (fakt, że znajomy zna tam właściwą osobę, której coś odpala). Podobnie jest z markowymi ciuchami, tylko tutaj dużo zależy od tego jak jest skonstruowana umowa pomiędzy hurtownią a producentem.
Fajna sprawa to inkubatory przy wyższych uczelniach, możesz w ramach szkoły założyć firmę, doradzają ci profesjonaliści na każdym kroku.
Powstaje teraz sporo małych firm zakładanych przez młodych ludzi o na pozór nierentownej działalności, które odnoszą sukces. Na pewno warto spróbować, co najwyżej wtopisz trochę kasy, ale wyniesiesz jakieś doświadczenie, które może przydać się kiedy indziej.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Wolf
Jak masz smykałkę do handlu i kasę to warto dogadywać się z dużymi marketami. Bardzo często znajdziesz tam produkty, które słabo się sprzedają, a koszt utylizacji przekracza ich wartość, bądź po prostu sklep chce się szybko wyzbyć większej partii towaru, np. znajomy kupił za 100zł drzwi, które normalnie warte były 1200zł. W miesiąc wszystko poszło na allegro za 600zł. Jedyny warunek, miał kupić od razu całą partię czyli coś ponad 2000 sztuk, ale inwestycja bardzo szybko się zwróciła (fakt, że znajomy zna tam właściwą osobę, której coś odpala). Podobnie jest z markowymi ciuchami, tylko tutaj dużo zależy od tego jak jest skonstruowana umowa pomiędzy hurtownią a producentem.
Fajna sprawa to inkubatory przy wyższych uczelniach, możesz w ramach szkoły założyć firmę, doradzają ci profesjonaliści na każdym kroku.
Powstaje teraz sporo małych firm zakładanych przez młodych ludzi o na pozór nierentownej działalności, które odnoszą sukces. Na pewno warto spróbować, co najwyżej wtopisz trochę kasy, ale wyniesiesz jakieś doświadczenie, które może przydać się kiedy indziej.
I to jest myśl :ok:dzieki Sher. Pomysli sie. 

KOMPUTER:
Spoiler

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Mój brat kupował rzeczy w lumpeksie za parę złotych i sprzedawał parę razy drożej  :lol:

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Wonski

Wonski

Gry (themodders@telegram)
radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer

Wonski

Własny biznes
Myślę, że się wpasuję w temat. Nowego nie będę zakładać (nie chcę śmiecić)

Załóżmy robię model karabinu HK 416 i później chcę go sprzedać dajmy na to na asset store. Robię
teksturę oczywiście bez oznaczeń i nie podpisuję produktu prawdziwą
nazwą. No i tu jest problem. Cala bryła rzeczywiście przypomina
oryginalny karabin HK 416 no ale nie do końca wiadomo czy to jest
rzeczywiście ten model ponieważ nie ma oznaczeń. Wystawiając model za
darmo nie mam żadnych korzyści majątkowych, ale już za np 5-6$ jest
zarobek. Czy firma Heckler & Koch może dowalić się do mnie o prawa autorskie? Czy w ogóle wykorzystanie wizerunku broni jest
objęte jakimiś obostrzeniami? Szukałem na ich oficjalnej stronie ale nic
 takiego nie znalazłem.
Czy to tyczy się każdej sytuacji?
Dajmy na to robię wizualizację domku jednorodzinnego, a obok stoi samochód. Na
 samochodzie logotyp audi. Wizualizacja oczywiście na sell. Czy w takiej
 sytuacji właściciel marki (Volkswagen) ma prawo dowalić się do mnie o prawa autorskie, no bo przecież wykorzystałem jego produkt za który zarobiłem pieniądze z których nie odpaliłem nic volkswagenowi :D.

Załóżmy, że zrobiłem te wizualizacje programem od autodesku. Z tego co mi
wiadomo to do zastosowań niekomercyjnych program jest darmowy. No ale
skoro robię wizualizacje na sell, czy choćby wspomniany model HK to jest
 to już użytek komercyjny, a więc muszę zapłacić za licencję. No i tu jest kolejna sprawa. Skąd autodesk ma wiedzieć , że to akurat jego
programem wykonałem wizualizację a nie np Blenderem czy innym programem?
 Zakładam, ze renderer nie dołącza żadnych metadanych a nawet jeśli to
wizualizacja jest przeznaczona dla prywatnego odbiorcy (nigdzie nie
publikowana).
Ale dajmy na to wystawiam już wspomniany model publicznie na sell (oczywiście bez plików źródłowych .max). Jest to
komercyjny użytek programu a ja nie mam licencji. Jakim cudem autodesk
ma mi udowodnić, że to właśnie jego programem wykonałem model?

Niby takie błahe sprawy ale nigdy nie miałem okazji się nikogo zapytać

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Autodesk jest darmowy wyłącznie w celach edukacyjnych, o ile gdzieś studiujesz coś z grami/grafiką (ale nikt tego nie weryfikuje).
Przy zapisywaniu (i ponoć przy eksporcie) zostawiany jest "znak wodny", ponoć gdzieś w danych jest zapisane że jest to wersja studencka. 
Model broni/samochodu - nie ma problemu. Przy samochodzie odradzam jednak wstawienia logotypu, jeżeli spojrzysz np. na seriale to zauważysz że często są zdejmowane, więc może coś być na rzeczy. 

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Autodesk jest darmowy wyłącznie w celach edukacyjnych, o ile gdzieś studiujesz coś z grami/grafiką (ale nikt tego nie weryfikuje).
Przy zapisywaniu (i ponoć przy eksporcie) zostawiany jest "znak wodny", ponoć gdzieś w danych jest zapisane że jest to wersja studencka.
Model broni/samochodu - nie ma problemu. Przy samochodzie odradzam jednak wstawienia logotypu, jeżeli spojrzysz np. na seriale to zauważysz że często są zdejmowane, więc może coś być na rzeczy.

Albo przykładowo Gta V  i Audi - Przekreślone logo :D

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Bez sensu... toż to dobra reklama jest.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Bez sensu... toż to dobra reklama jest.

Pewnie nie chcieli płacić więcej hajsów, więc przekreślili i po sprawie :D

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer

Wonski

Własny biznes
Jeszcze nie grałem w najnowsze gta, ale sam model tego audi jest identyczny czy zbliżony do oryginału?
Nie chcę oglądać tego na yt bo nie chcę sobie spojlerować  :P

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Nawet podobne są, tu masz przykładowy model (Audi A6):
https://www.youtube.com/watch?v=1TtKwWWe1aE
od 06:00 patrz.

I nie ma tu żadnych spoilerów.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jaka kategoria według Was byłaby dobra jezeli chodzi o sklep internetowy?

KOMPUTER:
Spoiler

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Otaku zone, anime i inne kawaii rzeczy :ok: 

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
dużo masz kasy?

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
dużo masz kasy?
W różnych zakątkach internetu jest napisane, że do takiego biznesu potrzebne jest 10-15tyś. Mi odejdzie jeszcze magazyn bo mam swoje miejsce.

KOMPUTER:
Spoiler

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

Własny biznes
#79 2015-06-01, 22:50(Ostatnia zmiana: 2015-06-01, 22:59)
shergar dał w tej kwestii pewne ramy działania, kilkanaście razy większe niż kwota o której piszesz (chociaż możesz mieć więcej)
ja bym udzielał pożyczek.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry