Mówisz że retex to dopasowanie do gotowej mapy, coś mi tu nie pasuje. Czy retex to nie jest przypadkiem zrobienie tej samej tekstury od zera w wyższej rozdzielczości?
Możliwe, ale często pod tym pojęciem kryje się też stworzenie nowej tekstury nawet w innej konwencji.
Więc skoro np pas jest rozłożony w kształcie łuku to pomyśl ile trzeba robić przeróbek aby dostosować go do mapowania w kształcie prostokąta pasku z innego modelu,
Tak, i przez to robienie sklejki 1:1 nie ma zupełnie sensu. Celem jest to aby tekstura wyglądała dobrze a nie to żeby wszystkie elementy z jednej były przeniesione do drugiej.
Wgl jaka jest idea robienia takich sklejek ja tego nie rozumiem, chyba tylko po to aby grupa niemyślących i nieznających się ludzi to bezmyślnie podziwiała.
Idea jest taka żeby zrobić teksturę, coś nowego. Zdecydowanie lepiej jest pójść o krok dalej i tworzyć owe puzzlowe tekstury niż skończyć na kolorowankach które linkowałem wcześniej, bo uczy to pracy z programem czy materiałami, a żeby tworzyć tekstury od zera, doświadczenie w tym zakresie jest kluczowe.
wy nie wiecie jak powinna wyglądać dobrze zrobiona tekstura, a dla czego nie wiecie? a dlatego że nie macie z tym do czynienia.
Skąd masz taką wiedzę?
Rozumiem poniekąd twój ból, bo sam tworzyłem tekstury od zera i wiem ile czasu to pochłania, szczególnie kiedy trzeba stworzyć ją zupełnie od początku, kiedy nie masz gotowego konceptu z którego mógłbyś ją chociażby odtworzyć. Nadal jednak uważam że dobra sklejka to dobra sklejka, ale to też trzeba robić z wyobraźnią.