Ocena ogólna: bardzo dobry, klimatyczny mod.
Gratulacje dla autorów i wyrazy uznania.
Plusy:
- fabuła (zarówno główny wątek, jak i poboczne misje)
- obozy, które są bardzo rozbudowane i wprowadzają pewne urozmaicenie dla niegdyś opustoszałych i 'drętwych' terenów Jarkendaru
- grafika, w szczególności wygląd bestii, który wpasował się idealnie w wątek plagi Beliara, a także budynki, namioty, łóżka itp.
- dodanie wielu znanych postaci z G1, 2 i NK
Minusy:
- zakończenie
- długość moda
- wygląd zbroi i broni (niestety kiepsko wypadły)
- nie wykorzystanie potencjału znanych NPC np. Gorna, Lee, Diega, Gomeza...
- imię dla Beziego (znam je tylko z tego forum, nie korzystam z takich opcji podczas gry i powiem, że mnie bardzo zaskoczyliście ...

)
- nieścisłości w scenariuszu np. zachowanie bandytów, czy starych znajomych z obozu piratów (co kompletnie nie pasowało do ich pierwotnych charakterów), wątek Corristo, stosunek paladynów do Bezia itp. ale o tym szerzej wypowiadali się koledzy we wcześniejszych wątkach.
Skrótowo to tyle w temacie plusów i minusów.
Wrażenie na mnie zrobiło to, że faktycznie jest widoczne ile pracy twórcy włożyli w wykonanie ZW i nie ma wątpliwości, że robili to z pasją prawdziwego miłośnika Gothica.
Wiele osób, które wypowiadały się wcześniej ma rację, np.
gann07. Nie wszystkie komentarze są według mnie słuszne, ale wiele zarzutów i ja popieram. Oczywiście w stosownych dawkach, nie mam zamiaru nikogo tutaj poniżać, ani 'hejtować' twórczości.
Ostatecznie nie wiem czy zagram w 2 część. Jak pisano już wiele razy, tak i ja dodam, że bardzo zirytowała mnie końcówka i niemożność pogrania na nowej lokacji (nie śledzę losów ZW i nie nic mi nie wiadomo było o podziale na 2 części). To pozostawia niesmak, a niepewność kiedy wydacie ZW2 skutecznie zniechęca do gry.
Tyle ode mnie. Podsumowując:
polecam każdemu fanowi Gothica i jego wszelakich modyfikacji.
Nie jest to najlepszy mod świata, mimo wszystko można się wkręcić i choć nie każdemu się to podoba, to dla samej rozrywki warto.
PEACE!