Ciekawostki, mapy i bonusy 149669 367

O temacie

Autor Memorius

Zaczęty 19.04.2014 roku

Wyświetleń 149669

Odpowiedzi 367

Memorius

Memorius

Moderator działu
Ojciec Wszystkich Narodów
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Ojciec Wszystkich Narodów
chyba nigdzie...
to było już omawiane

Już niebawem nowa wersja Global Mod PL 1.7.11 Special Edition

Kuken

Kuken

Użytkownicy
posty391
Propsy97
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gdzie jest klucz do skrzyni w bibliotece w wiezy nekromany w DP? Jeden znalazlem ale do tej skrzyni nie pasuje...
Ponawiam...
taki klucz nie istnieje

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Oficjalne pozwolenie na opanowanie okrętu  możemy zdobyć na dwa sposoby. Albo na drodze kariery urzędniczej, albo ścieżką, jakże niebezpiecznej, magii.

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Gdy pogadamy w 4 rozdziale z Erolem, dostaniemy za free eliksir siły +3.

K@T

K@T

Użytkownicy
posty152
Propsy22
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ognikiem można zabić cieniostwora i trola.

steifer

steifer

Użytkownicy
Lord Herold Zakonu Innosa
posty86
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Lord Herold Zakonu Innosa
No są różne w grze bonusy ale podam tylko te żywnościowe a inne wraz z umiejscowieniem to już tam gracze tu dopiszą.

Fajny ten system bonusów. Szczególnie zupki Hwora w początkowym etapie gry to wspaniały zastrzyk poprawiający nasze staty.

Ale tak sobie myślę, że w zaawansowych poziomach, gdy człowieka stać aby bez problemu kupić u kupców z Gildii 50 szynek, serków, czy innych specjałów to łatwość podnoszenia umiejętności staje się aż nudna.

W którejś mofyfikacji Gothica, nie pamiętam, może w Diccuricu, jest taki zabieg, że po zbyt łapczywym obżeraniu się roślinami podnoszącymi statystyki, gracz jest ukarany. Bólem brzucha i chwilową niedyspozycją. Może warto coś takiego tu też wprowadzić, bez przesady, aby nie zablokować fajnych bonusów, ale trochę utrudnić kupowanie siły czy zręczności za kasę?

dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Tomasz Steifer

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
To wyglądało tak.
Najpierw wymyśliłem dodatkowy w stosunku do G2 NK system bonusów żywnościowych (szynka, ser, piwo i inne) i taki był wersji testowej 1.5.1 i następnych do do 1.5.4 .

Potem gdy dodaliśmy materiały z Gildii Kupców okazało się że mają oni w swoim asortymencie wielkie ilości deficytowych dotąd produktów (np szynka czy ser) i powstał taki nieco farmingowy system podnoszenia statów korzystając z tych zapasów i zgromadzonej przez gracza kasy.
Przykładem jest tu Kornen, który ma tego stale i chyba mu nie ubywa, choć geniusze skryptów DS twierdzą że wszystko jest w porządku.
Zmniejszenie ilości dostępnych towarów u Kupców było omawiane w dyskusjach roboczych i będzie tow jakiś sposób zrobione albo w finalnym patchu albow wersji More!

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Wymysliles? Dobre sobie! Wszystkie te bonusy sa wziete z Returninga lub zmodyfikowane z niego.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

steifer

steifer

Użytkownicy
posty86
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
To wyglądało tak.
Najpierw wymyśliłem dodatkowy w stosunku do G2 NK system bonusów żywnościowych (szynka, ser, piwo i inne) i taki był wersji testowej 1.5.1 i następnych do do 1.5.4 .

Potem gdy dodaliśmy materiały z Gildii Kupców okazało się że mają oni w swoim asortymencie wielkie ilości deficytowych dotąd produktów (np szynka czy ser) i powstał taki nieco farmingowy system podnoszenia statów korzystając z tych zapasów i zgromadzonej przez gracza kasy.
Przykładem jest tu Kornen, który ma tego stale i chyba mu nie ubywa, choć geniusze skryptów DS twierdzą że wszystko jest w porządku.
Zmniejszenie ilości dostępnych towarów u Kupców było omawiane w dyskusjach roboczych i będzie tow jakiś sposób zrobione albo w finalnym patchu albow wersji More!

Nie wiem czy warto likwidować te zapasy kupców, w końcu wolny rynek :)
Ale wprowadzenie kar za nadużywanie było by zabawne. Np pojawiające sie po 150 szynce okienko z info: "Wzrósł Ci nadmiernie poziom cholesterolu. Zręczność - 10, siła - 10, HP - 10, do czasu wyleczenia u maga lub uzdrowiciela" :)

Tomasz Steifer

XovoX

XovoX

Użytkownicy
entropy increase manager
posty164
Propsy123
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • entropy increase manager
Bonusów jest zdecydowanie za dużo. Może ze 40 punktów łącznie wydałam u nauczycieli na naukę siły i zręczności i to na samym początku gry (czyli +10 do siły i +10 do zręczności) a grubo ponad 150 z obydwu się uzbierało właśnie z bonusów: tablic, mikstur, kapliczek, jedzenia itp. W efekcie jestem w 5 rozdziale, mam rezerwę 60 punktów, mogę punkty doświadczenia wydawać na co tylko chcę, podkręcać umiejętności walki (chociaż to też nieźle załatwiają tablice), runy, trofea a chyba nie o to chodzi? Sytuację "pogarsza" fakt że nauka siły i zręczności kosztuje tylko 10 a później 15 punktów za 5.
Wydaje mi się że zamysł był taki żeby prowadzić postać w jednym kierunku, albo jednoręczne, albo dwuręczne, albo walka albo magia a ja, będąc mrocznym wojownikiem mam dostęp do wszystkiego. Do run i do mieczy.
Kiedyś trzeba było się na coś zdecydować, teraz można mieć wszystko co się chce. Fajnie i łatwo się gra ale chyba nie o to chodzi?

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.
To wyglądało tak.

Nie wiem czy warto likwidować te zapasy kupców, w końcu wolny rynek :)
Ale wprowadzenie kar za nadużywanie było by zabawne. Np pojawiające sie po 150 szynce okienko z info: "Wzrósł Ci nadmiernie poziom cholesterolu. Zręczność - 10, siła - 10, HP - 10, do czasu wyleczenia u maga lub uzdrowiciela" :)

I może konieczność zrobienia kupy dwa razy na dobę? xD

To nie simsy ziom :P

XovoX : pomyśleliśmy o tym. I mamy pewne koncepcje :)

W tym kraju są zasady,
Ten kraj ma to w zwyczaju:
Równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Lecz kiedy grają tego kraju hymn,
Ciągle jeszcze wstaje.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Wymysliles? Dobre sobie! Wszystkie te bonusy sa wziete z Returninga lub zmodyfikowane z niego.
aha rozumiem - wszystkie?
no nic, najwyżej się zmieni ,że będzie jadł węgiel, siarkę, skałę krystaliczną i złote pierścienie to wtedy nie będzie tak jak w Returning

tych bonusów z jedzenia to bym ogólnie nie demonizował jednak - co to jest na późnym etapie gry +1 do many za piwo czy mleko...niewiele

a ja, będąc mrocznym wojownikiem mam dostęp do wszystkiego. Do run i do mieczy.
to akurat zabieg celowy w przypadku Mrocznego Wojownika - trzeba zwrócić uwagę że jego pancerz w porównaniu z tym co może na późnych etapach gry mieć Paladyn , Najemnik czy Myśliwy jest po prostu słaby

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Gor Boba nie ma pełnego monopolu na Zwój Przemiany w Chrząszcza .
jeden znajduje się w skrzyni Miltena w siedzibie Magów Ognia w zamku. Klucz daje Milten w 4 rozdziale.

steifer

steifer

Użytkownicy
posty86
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy

I może konieczność zrobienia kupy dwa razy na dobę? xD

To nie simsy ziom :P

XovoX : pomyśleliśmy o tym. I mamy pewne koncepcje :)

Nie mów mi dziś o kupie, pliz!
Ale z takiej kary mógłby być fajny drobny queścik. Konieczność zamówienia mikstury niszczącej cholesterol :)
A kara za obżarstwo powinna być tylko za ewidentne koksowanie. A zjadanie nawet dużych ilości szynki czy sera w miarę potrzeb, dla leczenia ran powinno pozostać OK

Tomasz Steifer

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
-.- Kto Ci tu mówi o zmienianiu? Chodzi mi o to, że zamiast napisać, że zabrałeś ten pomysł z Returninga i przerobiłeś wedle swojej woli to napisałeś, że sam to wymyśliłeś. 

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
Ja mam ciekawostkę!
Czy wiedziałeś, że ŚCIERWOJAD jest podobny do Phorusrhacidae
Być może był wzorcem podczas tworzenia dla ścierwojada.
Spoiler
Phorusrhacidae – rodzina wymarłych nielotnych ptaków neognatycznych blisko spokrewnionych ze współczesnymi kariamami. Wiele gatunków należy do największych ptaków w historii. Większość była
 drapieżnikami, niektóre z nich cechowała zdolność do bardzo szybkiego
biegu. Zasiedlały głównie Amerykę Południową. Prawdopodobnie
wyewoluowały pod koniec kredy, a wyginęły w plejstocenie.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
cholesterol
w tamtych czasach i okolicznościach cholesterol nie istniał :D

zabrałeś ten pomysł z Returninga i przerobiłeś wedle swojej woli
Nie zabrałeś tylko ukradłeś i nie mojej woli. Tak była wola Innosa.
Niemniej nadal pozwalam ci się grzać w blasku mojego Geniuszu gothicman.

XovoX

XovoX

Użytkownicy
entropy increase manager
posty164
Propsy123
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • entropy increase manager

to akurat zabieg celowy w przypadku Mrocznego Wojownika - trzeba zwrócić uwagę że jego pancerz w porównaniu z tym co może na późnych etapach gry mieć Paladyn , Najemnik czy Myśliwy jest po prostu słaby
To fakt, pancerz mógłby być lepszy ale w sumie opchałam się mięsem kopacza + pierścienie ochrony i używam głównie dystansowej kary śmierci więc mi to nie przeszkadza.

A i jeszcze jedno mi do głowy przyszło. Przy mieczach magicznych obrażenia od magii są takie same przy każdym uderzeniu więc rozwijanie umiejętności walki mieczem powyżej tych możliwych do uzyskania tablicami też robi się niepotrzebne.

Nie to że się czepiam ale na pewnym etapie gra się staje zbyt prosta. Tych dodatków i bonusów jest za dużo. To samo z czarami. Ognisty deszcz i burza są naprawdę w ogromnej ilości. To samo przyzywanie demona, bryła lodu i inne ułatwiacze które w NK były w małej ilości a tutaj można je kupić u większości kupców zwłaszcza po wykonaniu zadań dla gildii.
W NK zmniejszenie potwora było jedno i używałam na czarnego trola, tutaj uzbierałam 3.
"Problem" dotyczy zwłaszcza graczy którzy chodzą wszędzie i zbierają każdą roślinkę. Umiejętności rosną a człowiek się zastanawia "na co by tu wydać PN" zamiast "z czego zrezygnować, na co zbierać, co jest ważniejsze"

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Taaa, ale tutaj czary są też znacznie droższe.

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.

To fakt, pancerz mógłby być lepszy ale w sumie opchałam się mięsem kopacza + pierścienie ochrony i używam głównie dystansowej kary śmierci więc mi to nie przeszkadza.

A i jeszcze jedno mi do głowy przyszło. Przy mieczach magicznych obrażenia od magii są takie same przy każdym uderzeniu więc rozwijanie umiejętności walki mieczem powyżej tych możliwych do uzyskania tablicami też robi się niepotrzebne.

Nie to że się czepiam ale na pewnym etapie gra się staje zbyt prosta. Tych dodatków i bonusów jest za dużo. To samo z czarami. Ognisty deszcz i burza są naprawdę w ogromnej ilości. To samo przyzywanie demona, bryła lodu i inne ułatwiacze które w NK były w małej ilości a tutaj można je kupić u większości kupców zwłaszcza po wykonaniu zadań dla gildii.
W NK zmniejszenie potwora było jedno i używałam na czarnego trola, tutaj uzbierałam 3.
"Problem" dotyczy zwłaszcza graczy którzy chodzą wszędzie i zbierają każdą roślinkę. Umiejętności rosną a człowiek się zastanawia "na co by tu wydać PN" zamiast "z czego zrezygnować, na co zbierać, co jest ważniejsze"

Zamierzamy drastycznie zmniejszyć exp za potwory, co usunie z gry z 10 poziomów. Jeśli posiadasz jakieś fajne i logiczne po pomysły jak utrudnić rozgrywkę, możesz śmiało wysłać mi pw. :)

W tym kraju są zasady,
Ten kraj ma to w zwyczaju:
Równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Lecz kiedy grają tego kraju hymn,
Ciągle jeszcze wstaje.

0 użytkowników
Do góry